|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
bozukluk, çocuklarda, gençlerde, kompulsif, obsesif |
![]() |
Çocuklarda Ve Gençlerde Obsesif Kompulsif Bozukluk |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çocuklarda Ve Gençlerde Obsesif Kompulsif BozuklukÇocuklarda ve Gençlerde Obsesif Kompulsif Bozukluk nedir, Çocuklarda ve Gençlerde Obsesif Kompulsif Bozukluk belirtileri neler, ileride ne gibi etkileri olabilir? Hangi olaylar Çocuklarda ve Gençlerde Obsesif Kompulsif Bozukluk'u tetikleyebilir? Çocuklarda ve Gençlerde Obsesif Kompulsif Bozukluk Tedavisi var mıdır? Çocuklarda ve Gençlerde Obsesif Kompulsif Bozukluk için Anne-babalar ne yapabilir? "Kardeşime istemeden ya bir zarar verirsem ![]() ![]() ![]() ![]() "Zarar görebilirim" O pantolonu giydiğimde beni eşcinsel sanırlar diye korkuyorum ![]() Yeterince temiz mi? "Birisiyle tokalaştığımda, elimin mikroplandığı düşüncesinden sonra aklım fikrim elimi yıkamakta; saatlerce elimi yıkıyorum temizlendiğine inanıncaya kadar ![]() Kendine göre bir düzenlilik Küçük kız evde herkesin oturacağı yeri belirleyip, başka yerlere oturulduğunda, eşyaları yerlere fırlatıyor, kafasını duvarlara vurmaya başlıyor ![]() Evden çıkarken belli bir düzende eşyalara dokunup, evdekilerin elini öpüyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Babasının eve kaçta geleceğini tekrar tekrar soran çocuk: "Biliyorum, anladım, ama sormazsam sanki babamın gelmesi mümkün olmazmış gibi geliyor ![]() Her şey eksiksiz olmalı Bu düşünlerin yarattığı baskılar çocuğu, genci şaşırtır ![]() ![]() "Ya bu düşünceler gerçek olursa? Kontrolü kaybedersem?" "Bir tek ben böyle düşünüyor ve bir tek ben böyle hissediyorum ![]() "Bu düşüncelere dayanamayacağım ![]() ![]() ![]() Çocuklukta en sık görülen obsesyonlarKirlenme / bulaşma korkusu, Kendine / sevilene, zarar gelme/zarar verme korkusu Çocuklukta en sık görülen kompülsiyonlarYıkanma Tekrar tekrar yapma, kontrol etme Anne-baba neler yapabilir? Ailenin davranışları kadar, çocuğuna kan yoluyla aktardığı genetik etkiler mühimdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Anne-baba çocuğun kompülsif davranışlarına karşı koymaya çalıştıklarında çocuğun korku ya da rahatsızlık duyduğunu görüp, mücadeleden vazgeçebilirler ![]() ![]() Anne-baba çocuğun kompülsif davranışlarının kontrolünü tedavi programının bir parçası olarak yaptıklarında, çocuğa geçici bir rahatsızlık verirken, sorunun kontrol altına alınmasına yardımcı olabilirler ![]() Tedavi, ilaçlar ve psikoterapiden oluşur Sonuç olarakObsesif-kompülsif davranışlar çocuklarda ve gençlerde yaygın olarak bulunurlar ![]() ![]() ![]() Obsesif-kompülsif düşünce ve davranış gereksiz, yersiz, engelleyici ve rahatsız edici biçimde ortaya çıktığında, tedavi gerektiren bir bozukluk olarak görülür ![]() ![]() ![]() Obsesif-kompülsif bozukluk çocuğun hayatını ve sağlıklı gelişimini etkileyen, tanısı gözden kaçan ve tedavisi mümkün bir durumdur </SPAN> |
![]() |
![]() |
|