![]() |
Nasil Bir Anne Babasiniz..? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Nasil Bir Anne Babasiniz..?Ailede, anne baba ile çocuk arasındaki iletişim ve anne babanın disiplin anlayışı, çocuğun eğitiminde önemli bir yer tutar ![]() ![]() Birçok anne babalardan bazıları da çocuklarıyla ilgilenmeyen anne babalardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İdeal anne babayı belirlemek zor olmakla birlikte, başarılı anne babalar, çocuğun kendi kendisini denetlemesine ya da iç denetim demek olan ahlâk gelişimine ortam hazırlayan, sorumluluk duygusunu geliştiren, olayların sonuçlarıyla onları baş başa bırakan, onlara hak ve özgürlüklerinin sınırını öğreten, onların özgür birer birey olarak yetişmelerine imkan hazırlayan kimselerdir ![]() İdeal anne babalar, bilinçli yaşayan kimselerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bilinçli anne baba, çocuğu duygusal açıdan kabul eden, sevgi, ilgi ve hoşgörüyle yaklaşan, destekleyen, karar alırken çocuğunun da düşüncesini alan, tartışma ve eleştiriye açık, ikna ve inandırma yöntemini kullanan, gerekirse fikir değiştirebilen, rehber anne babadır ![]() Böyle ebeveynler, çocuklarına içten ve derin bir sevgi duyar, ona değer verir ve bunu yansıtır; çocuklarının ilgi ve ihtiyaçlarına hassastır; davranışlarını ilgiyle *izler ve onların ilgilerini göz önünde tutarak, yeteneklerini geliştirecek ortamı hazırlar ![]() Bilinçli ebeveynler, her şeyden önce çok iyi rehberdir ![]() ![]() ![]() ![]() Anne baba tutumları, gerek bir değerin öğretilişiyle ilgili özel tutum, gerekse her konuda çocuğa modellik eden genel tutum olsun, çocuğun model alması sonucu taklit ve özdeşleşme yoluyla çocuk tarafından benimsenir ve alışkanlık hâline gelerek kişiliğinin ayrılmaz parçasını oluşturur ![]() ![]() ![]() Çocuğun anne babadan aldığı iki şey vardır: sevgi ve eğitim ![]() Sevgi; kabullenme, koruma, kollama ve sevecenlik gibi bütün olumlu duyguları içerir ![]() Eğitim ise, öğretilen her şeyi, verilen bilgileri, becerileri, yasakları, kuralları, inançları, değer yargılarını, görgü kurallarını ve insanın sosyalleşmesi için gerekli olan tüm toplumsal değerleri kapsar ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|