![]() |
Sindirim Sistemleri*1 |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Sindirim Sistemleri*1SİNDİRİM SİSTEMLERİ (1) SİNDİRİM SİSTEMLERİ Hayvanların tümü heterotroftur ![]() hazır besine ihtiyaç duyarlar ![]() ![]() Yağlardaki ester, karbonhidratlardaki glikozid, proteinlerdeki peptit, nükleik asitlerdeki fosfodiester bağlarının enzimler tarafından koparılmasına, sindirim (parçalanma, hidroliz veya hidrasyon) denir ![]() Sindirim hücre içi sindirim ya da hücre dışı sindirim şeklinde olur ![]() Hücre içi sindirim protista, süngerler ve bitkilerde görülür ![]() ![]() ![]() Hücre dışı sindirim, besinlerin hücre dışına salınan enzimlerle parçalanıp hücre içine alınması olayıdır ![]() ![]() ![]() ![]() 14 ![]() ![]() 14 ![]() ![]() ![]() Özel bir sindirim sistemi yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Azotça fakir topraklarda yaşayan Drosera (böcekkapan), Nepehthes (ibrik otu) ve Dionea (kapanlı) da hücre dışı sindirim görülür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 14 ![]() ![]() ![]() Sölenterler (hidra, denizanası, mercan) ve Planaria'da sindirim görevi yapan bir boşluk (gastrovasküler boşluk) vardır ![]() ![]() Gastrovasküler boşluğa alınan besinlerin sindirimi burada başlar ![]() ![]() ![]() Şekil 14 ![]() Toprak solucanında besinler ağızdan alanır, sindirim kanalında sindirilir, artıklar başka bir açıklıktan (anüsten) dışarı atılır ![]() ![]() 14 ![]() ![]() 14 ![]() ![]() ![]() Kuşlarda sert taneleri almak için ağız gaga şeklinde özelleşmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şekil 14 ![]() ![]() Kuşlardaki 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 14 ![]() ![]() ![]() Memelilerde sindirim ağızda mekanik ve kimyasal olarak başlatılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şekil 14 ![]() ![]() Memelilerin geviş getirenler grubunda sindirim sistemi bazı farklılıklar gösterir ![]() ![]() İşkembe ve börkenekte besinler bir müddet bekletilir ![]() ![]() ![]() ![]() Kemirici memelilerde ise mide iki bölümden oluşur ![]() ![]() 14 ![]() ![]() İnsanda sindirim sistemi ağız, yutak, yemek borusu, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak ve anüsten oluşmuştur ![]() ![]() 14 ![]() ![]() ![]() İnsanda sindirim ağızla başlar ![]() ![]() ![]() A ![]() Dişler besini tutmaya ve öğütmeye yarar ![]() ![]() Şekil 14 ![]() Diş etinin üstünde kalan kısım tac, diş etiyle çevrilen kısmı boyun, çene kemiği içindeki çukura gömülü kısım köktür ![]() ![]() ![]() ![]() Yetişkin bir insanda 16'sı alt çenede 16'sı üst çenede olmak üzere 32 diş bulunur ![]() ![]() ![]() B ![]() Dil çeşitli yönlerde dizilmiş çizgili kas gruplarından meydana gelmiştir ![]() ![]() Dil besinin alınmasında, alınan besinlerin dişlerin arasına itilmesinde, çiğnenen besini yutmaya hazır bir, lokma haline getirilmesinde ve yutağa itilmesinde görevlidir ![]() ![]() ![]() ![]() C ![]() Tükrük salgısı kulak, çene ve dil altına yerleşmiş üç çift bez tarafından salgılanır ![]() ![]() ![]() Tükrük içinde pişmiş nişastayı parçalayan amilaz (pityalin) enzimi, parçalanan besinleri lokma haline getiren mukus, su, Na++ ve Ca++ iyonları bulunur ![]() ![]() 14 ![]() ![]() ![]() Ağız ile yemek borusu arasında bulunan geçiş bölgesidir ![]() ![]() ![]() Yutma: Ağızda sindirimi tamamlanan besinlerin yutak üzerinden yemek borusuna geçmesidir ![]() Yutma sırasında dil ağızın tavanına doğru kaldırılır ![]() ![]() ![]() ![]() 14 ![]() ![]() ![]() Yutak ile mide arasında bulunan kaslı bir borudur ![]() ![]() ![]() ![]() Şekil 14 ![]() Peristaltik hareketin ters yönde olması ile kusma meydana gelir ![]() ![]() ![]() 14 ![]() ![]() ![]() Yemek borusu ile ince bağırsak arasında bulunan genişlemiş bir bölümdür ![]() ![]() ![]() Mide duvarının yapısında içten dışa doğru mukoza, alt mukoza, kaslı tabaka ve bağ dokusundan oluşan bir örtü (periton) bulunur ![]() Mukoza tabakasında bulunan silindirik epitel hücreleri bütün midenin iç yüzeyini örter ![]() ![]() Bu bezler HCl, pepsinojen, yeni doğmuş bebeklerde lap enzimi ve az miktarda da lipaz içeren mide özsuyunu salgılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mide özsuyu ve kas kasılması ile iyice karışan besinler kimus (mide bulamacı) şeklinde piloru geçer ve ince bağırsağa gelir ![]() ![]() ![]() Şekil 14 ![]() 14 ![]() ![]() ![]() Mide ile kalın bağırsak arasında bulunan ince bağırsak 3 cm çapında ve 7,5 metre kadar uzunlukta kıvrımlı bir borudan ibarettir ![]() ![]() Sindirim sisteminin yardımcı organları olan karaciğer ve pankreasa ait özsu oniki parmak bağırsağına dökülür ![]() ![]() ![]() ![]() İnce bağırsak iç yüzeyinde bulunan epitel doku, bağırsak boşluğuna doğru parmak şeklinde villuslar oluşturur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şekil 14 ![]() Ayrıca bağırsak epitel hücrelerinin üst yüzeyi yaptığı mikro seviyede çıkıntılar ile mikrovillusları oluşturur
![]() (Bkz ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Sindirim Sistemleri*1 |
![]() |
![]() |
#2 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Sindirim Sistemleri*1Besinler ve Sindirim Sistemi I ![]() Beslenme sırasında vücuda alınan yiyecek ve içeceklere besin denir ![]() ![]() ![]() Beslenmede kullanılan besin maddeleri yardımıyla; vücudun büyümesi, hücrelerin çoğalması, yaralanan yerlerin onarılması yaşamsal enerji üretilmesi, organların çalışması… gibi canlılık faaliyetleri gerçekleştirilir ![]() Alınan besinin kaynağına göre de 2 çeşit beslenme gurubu bulunur ![]() Bitkisel Beslenme : Üretici canlılar olan bitkilerin tüketilmesidir ![]() ![]() Hayvansal beslenme : Tüketici canlıların yenmesidir ![]() ![]() Not : Su, madensel tuzlar, protein, yağ ve vitaminler hayvansal ve bitkisel besinlerde ortak olarak bulunabilirken şeker ve nişasta sadece bitkisel besinlerde bulunur ![]()
Enerji Verici Olanlar Yapıcı – Onarıcı Olanlar Düzenleyici Olanlar Karbonhidratlar Proteinler Vitaminler Yağlar Yağlar Su Proteinler Karbonhidratlar Madensel Tuzlar Su Proteinler Madensel Tuzlar a)Enerji verici besinlerin hücrede yakılma sırası I ![]() II ![]() III ![]() ![]() b)Enerji verici besinlerin hücrede enerji oluşturma sırası I ![]() II ![]() III ![]() ![]()
Karbon, hidrojen ve oksijen elementlerinden (C, H, O) oluşmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() Hücrelerde enerji üretmede şekerler öncelikle kullanılır ![]() ![]() ![]() ·Glikoz (C6H12O6) Karbonhidratların en küçük yapı taşıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ·Nişasta Çok sayıda glikozun özel bağlarla birleşmesinden oluşmuştur ![]() ![]() ![]() ·Selüloz Yalnızca bitkilerde bulunur ![]() ![]() ![]() ·Glikojen Yalnızca hayvan hücrelerinde bulunur ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() Vücudun ısı yalıtımını sağlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() (C+H+O+N) → Amino Asitler → Protein Proteinler, ayıracı olan Nikrik asit (HNO3) ile sarı renge boyanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A Vitamini eksikliğinde → Gece körlüğü B Vitamini eksikliğinde → Beriberi hastalığı C Vitamini eksikliğinde → Diş eti kanaması D Vitamini eksikliğinde → Raşitizm E Vitamini eksikliğinde → Kısırlık K Vitamini eksikliğinde → Kanın pıhtılaşmaması hastalıkları oluşur ![]()
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() II ![]() Büyük yapılı organik besinlerin, su ve sindirici enzimler etkisi ile kendilerini oluşturan en küçük yapı taşlarına ayrılması olayına sindirim denir ![]() ![]() ![]() Enzim : Canlılardaki kimyasal reaksiyonlara girerek reaksiyonları hızlandıran ve daha kısa sürede gerçekleşmesini sağlayan canlılık yapılarıdır ![]() ![]() Sindirime Uğrayacak Besinler ; Büyük yapılı, hücre zarından geçemeyen karbonhidratlar, yağlar, proteinlerdir ![]() A ![]()
![]() Örnek : Katı besinlerin dişler etkisiyle öğütülmesi… gibi ![]() b)Kimyasal Sindirim : Besin maddelerinin enzim kullanılarak yapıtaşlarına kadar parçalanması olayıdır ![]() Örnek : Proteinlerin mide ve ince bağırsakta aminoasitlere kadar parçalanması… gibi ![]()
![]() ![]() b)Hücre dışı sindirim : Besinlerin hücre dışında ve organlar içerisinde enzimlerle sindirilmesi olayıdır ![]() ![]() ![]() B ![]() İnsanda sindirim sistemi kanallı bir özellik taşır ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dişler : Çiğneme olayı ile besinlerin parçalanması ve öğütülmesi işlemini yaparlar ![]() ![]() ![]() Mine tabakası : Dişin taş kısmı olup beyaz renkli yeridir ![]() ![]() Fildişi tabakası : Dişin kemik kısmı olup dişi çene kemiğine bağlar ![]() Diş özü tabakası : Kan damarlarının, sinirlerin bulunduğu yerdir ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mide duvarında güçlü düz kaslar bulunur ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Karaciğer ve pankreas organları özel kanallarla ince bağırsağa sindirici sıvı gönderirler ![]() ![]() ![]()
![]() ![]()
![]()
![]() Kan şekerini ayarlamaya yardımcı olur ![]() ![]() ![]() b)Pankreas : Hem iç hem de dış salgı yapan bir organdır ![]() ![]() ![]() İnsülin ve glukagon hormonu salgılar ![]() ![]()
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|