![]() |
Boşaltım Sistemi |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Boşaltım SistemiBOŞALTIM SİSTEMLERİ Canlılarda metabolizma artıklarının organizma dışına çıkarılmasına boşaltım denir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 15 ![]() Özel bir boşaltım sistemine sahip değillerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bitkiler metabolizma ile oluşturdukları zehirli maddeleri, inorganik tuzlarla birleştirip (rafid ve oksalat halinde) yapraklarda biriktirirler ![]() ![]() 15 ![]() Hayvanların tamamında metabolizma artıklarını ve fazla suyu dışarı atmak için özel sistemler gelişmiştir ![]() 15 ![]() ![]() ![]() Bir hücreli canlılarda CO2 ve NH3 gibi artık maddeler difüzyon ve osmozla dışarı atılır ![]() ![]() ![]() ![]() A ![]() Planaria'da boşaltım organı alev hücreleridir ![]() ![]() ![]() B ![]() Toprak solucanı her halkada sağlı sollu konumlanan bir çift nefridyumla boşaltım yapar ![]() Şekil 15 ![]() Nefridyumların başlangıcı kirpikli huni şeklindedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() C ![]() Böceklerde boşaltım organı Malpighi Tüpleridir ![]() ![]() Şekil 15 ![]() Malpighi tüpleri vücut boşluğunda bulunan kandan artık maddeleri alır ve sindirim kanalının son kısmına getirir ![]() ![]() ![]() Malpighi Tüpleri ile Nefridyum Arasındaki Farklar : - Nefridyumda kirpikli huni vardır ![]() - Malpighi tüplerinde yoktur ![]() - Nefridyumun iki ucu açıktır ![]() - Malpighi tüplerinin bir ucu kapalıdır ![]() - Nefridyum vücut boşluğundan aldığı fazla suyu dışarı boşaltır ![]() - Malpighi tüpleri son bağırsağa bırakır ![]() 15 ![]() ![]() ![]() Canlılarda protein metabolizması sonunda NH2 amonyak (NH ), üre C = O ve ürik asit NH2 (C5H4N4O3) açığa çıkar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Paramesyum, hidra ve planarya gibi su canlıları azotlu artıkları amonyak şeklinde, böcek sürüngen ve kuşlarda ürik asit şeklinde dışarı atarlar ![]() ![]() ![]() Omurgalıların boşaltım organları böbreklerdir ![]() ![]() Pronefroz tip böbrek, köpek balıklarının erginlerinde, balık ve kurbağa embriyolarında görülür ![]() Mezonefroz tip böbrek sürüngen kuş ve memelilerin embriyoları ile balık ve kurbağaların erginlerinde görülen böbrek tipidir ![]() ![]() ![]() Metanefroz tip böbrek sürüngen, kuş ve memeli erginlerde görülen böbrek tipidir ![]() ![]() ![]() 15 ![]() İnsanda boşaltım sistemi, böbrekler ve bunlara bağlı kanallardan başka boşaltım ve düzenleme görevi yapan deri, akciğer ve sindirim kanalını da içine alır ![]() ![]() ![]() ![]() Şekil: 15 ![]() ![]() İnsanda bir çift metanefroz tip böbrek bulunur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 15 ![]() ![]() ![]() Şekil 15 ![]() ![]() Böbrek dışta bir korteks, iç kısımda mikroskobik borucukların bulunduğu medulla ile idrarın ilk toplandığı kısım olan havuzcuk (pelvis) tan oluşur ![]() ![]() ![]() Böbrek atardamarı böbreğe azotlu artıklar bakımından kirli kan ile besin ve oksijen getirir ![]() ![]() ![]() ![]() Böbrekte yapı ve görev birimi nefrondur ![]() ![]() ![]() A ![]() Nefron kılcaldamarlardan oluşmuş glomerulus, glomerulusu çeviren Bowman kapsülü, Bowman kapsülünden ayrılan proksimal tüp, Henle kulpu, distal tüp ve toplayıcı kanallardan oluşur ![]() Şekil 15 ![]() Bowman kapsülü iç ve dış yaprağı tek sıralı epitel dokudan oluşmuştur ![]() ![]() B ![]() Bowman kapsülündeki glomerulus iki atar damar arasında bulunur ![]() ![]() ![]() ![]() Şekil 15 ![]() Kapsüle geçen sıvıya da süzüntü denir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() C ![]() Kapsüle geçen süzüntünün nefron kanalcıkları hücreleri tarafından alınıp kana verilmesidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şekil 15 ![]() Bölgeleri Suyun geri emilimi organizmanın o sıradaki ihtiyacına bağlı olarak hipofizden salgılanan antidiüretik hormon tarafından ayarlanır ![]() taşımayla H+ ve K+ salgılar ![]() Son olarak süzüntü toplayıcı kanallardan su emilimi ile yoğunlaştırılır ![]() ![]() ![]() ÖZET : - Süzüntü Bowman kapsülünde plazma niteliğindedir
![]() - Toplayıcı kanalda idrar niteliği kazanmıştır ![]() - Bowman kapsülünde glukoz miktarı yoğun,toplayıcı kanalda ise sıfırdır ![]() ![]() - Toplayıcı kanala doğru üre derişimi artar ![]() - Nefron kanallarında su ve besinlere ek olarak bir miktar üre de geri emilir ![]() - Henle kulpu kara omurgalılarında uzun su omurgalıların da ise kısadır ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Boşaltım Sistemi |
![]() |
![]() |
#2 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Boşaltım Sistemi BOŞALTIM SİSTEMLERİ BOŞALTIM SİSTEMLERİ ![]() ![]() A ![]() Tek hücreli organizmalarda boşaltımı sağlamak amacıyla oluşmuş özel bir yapı veya sistem yoktur ![]() Tek hücreli canlılardan amip, öglena ve paramesyum da CO2, NH3 gibi boşaltım maddeleri pelikula denilen hücre zarından difüzyon ve osmozla atılır ![]() Tatlı sularda yaşayan amip, öglena ve paramesyum gibi organizmalar metabolizma artıklarını hücre yüzeyi ile attıkları için, hücre hacmine göre hücre yüzeyi fazladır ![]() ![]() ![]() ![]() B ![]()
![]()
Şekil : Toprak Solucanında Nefridyumlar
![]() Omurgalılarda üreme sistemi ile boşaltım sistemi birbirine bağlantılı olup, boşaltım böbrekler ile yapılır ![]() Su ve Kara Hayvanlarında Azotlu Artık Maddelerin Boşaltımla Atılması
Ürenin çözünerek atılması için gerekli olan su, amonyak için gerekenden çok az, ürik asit için gerekenden biraz fazladır ![]() Üre oluşumu ornitin devri olarak adlandırılan bir tepkime dizisiyle sağlanır ![]() ![]() Karaciğerde oluşan üre, kan dolaşımına katılır ve böbreklere ulaşır ![]() ![]() D ![]() İnsan boşaltım sisteminin başlıca organları böbrekler, idrar kanalları ve idrar torbasıdır ![]() ![]() ![]() Şekil : İnsanda Boşaltım Sisteminin Genel Yapısı Böbrek, dıştan içe doğru kabuk (=korteks), bunun altında yer alan öz (=medulla) bölgesi ve havuzcuktan (pelvis) meydana gelmiştir![]() Böbrekte görev yapan temel birim nefrondur ![]() ![]() 1 ![]() Böbreklere gelen kanın süzülmesi boşaltım kanalcığının başlangıcındaki kılcal damar ağından süzülür ![]() Şekil : Kılcallardan Nefron Kapsülüne Süzülme Bu süzülme tamamen fizikseldir![]() ![]() Bu geçiş olayına süzülme denir ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() Eğer boşaltım kanalcığına süzülen sıvı aynen dışarı atılsaydı vücut çok miktarda su ile birlikte glikoz, amino asit, ve inorganik tuzlar gibi faydalı maddeleri de kaybetmiş olurdu ![]() Şekil : Nefronda Süzülme, Salgılama ve Emilim Olayları Fakat durum böyle değildir![]() ![]() ![]() Emilen su miktarı vücudun o sıradaki ihtiyacına bağlı olup hipofizden salgılanan “antidiüretik”(vazopressin) hormon tarafından ayarlanır ![]() ![]() ![]() Şekil : Bir Nefronun Kısımları Belirli bir pH’ta olan idrarda su, üre, ürik asit vardır![]() ![]() 3 ![]() Böbrekler, kanın bileşimini, pH derecesini, ve vücuttaki su, sodyum ve potasyum gibi maddelerin miktarını düzenlemede görev yaparlar ![]() Ayrıca doku sıvısındaki su ve tuz miktarını düzenler ![]() ![]() 4 ![]()
![]() |
|