Besinlerin Glisemik İndeksi |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Besinlerin Glisemik İndeksiGlisemik indeks, kandaki şeker düzeyinin (glisemi) yükselmesini, sabah aç karına alınan bir miktar glikoza (=100) göre, yüzde olarak gösteren bir değerlendirme sistemidir Bir besin, glisemik indeksteki değere göre, şeker yükseltici etkisi yüksek, orta ve düşüklarak sınıflandırılır Glisemik indeks hesaplamasında şunlar göz önüne alınır:Mideden boşalma hızı Yavaş boşalan besin kan şekerlerini daha yavaş yükseltir Boşalma, besinlerin akışına bağlıdır![]() Sindirilebilirlik S özgelimi güç sindirilen mercimek kan şekerlerini az yükseltir;çabuk sindirilen beyaz ekmek çabuk yükseltir![]() Besinlerin protein içeriği glisemik indeksi etkiler Proteince güçlü soyanın glisemik indeksi düşük, proteince fakir pirincin ki ise yüksektir![]() Sanayii de kullanılan bazı besin işleme teknikleri glisemik indekse yükseltir Mısır için %50 olan bu oran, mısır gevreğinde (cornflakes) %80’e ulaşır![]() Evdeki pişirme sırasında, uzun süre ateşte kalan ya da çok yüksek sıcaklıkta pişirilen, çok ince kıyılmış bir besinin glisemik indeksi yüksektir ![]() Sofra tuzu (sodyum klorür) şeker yükseltici etkiyi arttırır ![]() alıntı |
|
|
|