|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
besin, dikkat, edilmesi, gerekenler, verirken |
![]() |
Ek Besin Verirken Dikkat Edilmesi Gerekenler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ek Besin Verirken Dikkat Edilmesi GerekenlerHayvan sütleri ile beslenmede enfeksiyon riski fazladır ![]() ![]() ![]() Biberon ve emzikler, kaşık ve fincana göre daha zor temizlenir ![]() ![]() Biberon kullanılıyorsa, emziğin deliği normal büyüklükte ve bebeğin ağzına uygun olmalıdır ![]() Emzik verilirken bebeğin başı hafif yukarı kaldırılıp, emzirme bitince dik tutulup yuttuğu havanın çıkarılması sağlanmalıdır ![]() Süt hazırlandıktan ve temiz şişelere (bebeğin içebileceği kadar) konulduktan sonra soğuk yerde saklanmalı, bebeğe verileceği zaman sıcak su içinde ılık bir duruma getirilmelidir ![]() ![]() Süte eklenen şeker miktarı Önerilenden fazla olmamalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çocuğa bütün yeni besinler bir arada verilmemeli, önce birine başlanıp çocuk ona alışınca, ikinci bir tanesi denenmelidir ![]() ![]() Besinler her öğün için taze hazırlanmalıdır ![]() yapılmamalı pütürlü olması nedeniyle reddedilen besinler yavaş ve sabırla denenmelidir ![]() Bebek belirli bir besini reddediyorsa, o besin birkaç gün verilmemeli sonra yeniden denenmelidir ![]() ![]() Bebeğe ilk yaşın sonuna kadar kaynamış su verilmelidir ![]() Çocuğa Verilecek Ek Besinlerin Hazırlanması Yoğurt: Yoğurt yapmak için pastörize edilmiş ve kaynatılmış süt 40-45 derece (el dayanır, dayanmaz sıcaklık) getirilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Meyve Suyu ve Ezmesi (püre): Elma, şeftali, armut, muz, portakal, mandalina çocuklar için uygun meyvelerdir ![]() ![]() ![]() Sebze Çorbası: 1 orta büyüklükte patates, 1 küçük havuç veya taze kabak,yaprak ıspanak veya diğer yeşil yapraklı sebze, 1/2 tatlı kaşığı bitkisel sıvı yağ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Muhallebi: 1 büyük su bardağı (250 mL) süte, 2 tatlı kaşığı silme pirinç unu karıştırılır ve 10 dakika pişirilir ![]() ![]() Tarhana: Baharatsız yapılan tarhana çorbası da 4 ![]() ![]() ![]() Kuru baklagiller: Et ve yumurta alamayan aileler, çocuklarına kuru baklagillerden yapılmış yiyecekler verebilir ![]() ![]() ![]() Mercimek çorbası: 1/8 su bardağı mercimek, 1/8 su bardağı bulgur veya pirinç, 1/2 havuç, 1/2 tatlı kaşığı bitkisel sıvı yağ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() sureti ile, 7 aylıktan itibaren günde 3-4 yemek kaşığı verilebilir ![]() ![]() Yumurta: Tencereye su içine yumurta yıkanıp konur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Et ve Benzeri: a) Kıyma: Hafif ateşte kendi verdiği suyunu çekene kadar ısıtılıp yukarıda hazırlanan sebze çorbası ve diğer çorbalar içine katılarak bebeğe verilebilir ![]() ![]() ![]() b) Köfte olarak: İki kere çekilmiş kıyma, az miktarda bayat ekmek içi ve az tuzla iyice yoğrulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() c) Tavuk eti, balık eti, karaciğer vb: Tavuk eti kemiklerinden, balık kılçığından iyice ayrılır, ezilerek verilir veya sebze çorbası içine katılır ![]() |
![]() |
![]() |
|