![]() |
Aritmi . . . |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Aritmi . . .ARİTMİ ![]() ![]() ![]() ![]() -------------------------------------------------------------------------------- ARİTMİ · Normalde kalp atımı sağ kulakçıktan başlar ![]() ![]() · Uyaran kulakçıktan atriventriküler düğüme gelir ![]() ![]() ![]() ![]() · Bu işlem normalde dakikada 60-100 kez tekrarlanır ![]() · Gerek uyaranın sinüs düğümünden başka yerlerden çıkması, gerek iletim yollarındaki aksaklıklar (blok), gerekse sinüs düğümünün anormal çalışması bu normal süreci bozar ve aritmi denilen kalp atım bozukluklarına neden olur ![]() ![]() ![]() · Değişik kalp hastalıkları(Koroner kalp hastalıkları, Kalp kası hipertrofisi, Kalp kasının iltihabi hastalıkları, Kapakçık hastalıkları, Elektrofizyolojik anormallikler aritmiye neden olur ![]() ![]() · Aritmiler, kalp atımına neden olan elektriksel odağın bulunduğu kalp bölgesine göre; o Atrium (Kulakcık) kökenli aritmiler, o Ventriküler (karıncık kökenli) aritmiler olarak ikiye ayrılır ![]() · Sinüs aritmisi : Solunuma bağlı olarak kalb hızındaki değişmedir ![]() · Sinüs takikardisi: Sinüs düğümü alışılmıştan hızlı eletriksel uyaran çıkartır ve kalp hızı artar ![]() · Prematüre supraventriküler kontraksiyon (Zamanından önce ortaya çıkan karıncık üzeri bölge kökenli kalp kasılması)veya Prematüre atrial kontraksiyon (Zamanından önce ortaya çıkan kulakçık kökenli kalp kasılması) ![]() · Supraventriküler takikardi (karıncık üzeri bölgeden köken alan kalp hızı artması) ve paroksismal atrial takikardi(nöbetler halinde gelen kulakçık kökenli kalp hızı artması) ![]() · Prematüre ventriküler kompleks(Zamanından önce ortaya çıkan karıncık kökenli elektiriksel uyarana bağlı, karıncık kasılması) ![]() · Ventriküler takikardi: Karıncık kökenli elekriksel uyaranlara bağlı kalp hızı artmasıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() · Uyaranların tamamı gecikerek geçer ![]() · Uyaranların bir kısmı gecikerek geçer ![]() · Uyaranların hiçbiri geçemez ![]() · Sadece Sağ Dal'da iletim bozulmuştur (Sağ Dal Bloğu) ![]() · Sadece Sol Dal'da iletim bozulmuştur(Sol Dal Bloğu) ![]() Aritmi tanısındaki testler Elektrokardiyografi(EKG): Kalbin elektriksel aktivitelerinin kaydedilmesidir ![]() ![]() ![]() ![]() -İstirahat EKG si: Hasta ekg çekilirken hareketsiz olarak birkaç dakika yatar ![]() -Egzersiz EKG si: Hasta EKG ye bağlı iken bisiklet ve koşu bandında efor yapar ![]() ![]() -HOLTER testi (24 saatlik EKG takibi): Hastanın günlük hayatı sırasındaki EKG değişiklliklerini kaydeden bir cihazdır ![]() ![]() -Transtelefonik İzleme: Hasta kaydedici cihazı, 24 saatten daha uzun süre taşır ![]() ![]() ![]() Elektrofizyolojik çalışma (EPS): Genellikle kasık toplar damarından girilerek, ince ve esnek bir tüp (katater) yardımıyla sağ kulakçık ve karıncığa ulaşılır ![]() ![]() ![]() Aritmiler Nasıl tedavi edilir ? · İlaçlar: Dikkatli seçilmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() · Kardiyoversion: Kalbi normal ritmine döndürmek için acil durumlarda, doktorlar tarafından göğüs duvarına uygulanan elektirik şokudur ![]() · Kalp içi defibrilatör(ICD): Ani ölümlere sebeb olacak ciddi ventriküler aritmiler (ventriküler fibrilasyon öyküsü, sık tekrarlayan ventriküler takikardi atakları) söz konusu olan vakalarda kullanılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() · Kalp pili (Pacemaker): Sinus düğümünün düzgün çalışmadığı durumlarda veya kalp içi elektriksel iletim yollarında blok varsa, bu cihaz elektiriksel uyaranlar göndererek kalbin düzgün çalışmasını sağlar ![]() · Elektrofizyolojik araştırma ile aritmiye sebeb olan odak bulunabildiği taktirde bu odağın radyo-frekans dalgaları yardımıyla susturulması yöntemi de kullanılmaktadır |
![]() |
![]() |
|