![]() |
Marmara Bölgesi Tarım Ve Hayvancılık |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Marmara Bölgesi Tarım Ve HayvancılıkMarmara Bölgesi Tarım ve Hayvancılık Tarım Türkiye'de bölge yüzölçümüne göre, ekili - dikili alanın en fazla olduğu bölge Marmara Bölgesi'dir ![]() ![]() ![]() Bölgede aynı anda, üç değişik iklim tipinin görülmesi, tarım ürün çeşidini artırmıştır ![]() Marmara Bölgesi'nde ekili dikili alanların oranının fazla olmasına karşın, bölgenin nüfusunun fazla olması diğer bölgelerden de tarım ürünü almasına neden olur ![]() Bölgede yetiştirilen başlıca tarım ürünleri Zeytin: Bölgenin özellikle Akdeniz iklimi etkisi altındaki güney kıyılarında yetiştirilir ![]() ![]() Pamuk: Bölgede yaz yağışlarının azaldığı güney kesimde özellikle Balıkesir yöresinde yetiştirilir ![]() Tütün: Bölgenin çeşitli yörelerinde üretimi yapılmakla beraber, kaliteli tütünler Adapazarı ovasında yetiştirilir ![]() Ayçiçeği: Türkiye'de en yoğun olarak bu bölgede yetiştirilir ![]() ![]() Şeker pancarı: Şeker fabrikalarının bulunduğu Alpullu, Adapazarı ve Susurluk çevresinde sulanabilen alanlarda üretilir ![]() Buğday: Bölgenin hemen hemen her tarafında yetiştirilir ![]() ![]() ![]() Pirinç: Ülkemiz pirincinin yarıdan fazlası bu bölgeden elde edilir ![]() ![]() Mısır: Özellikle Doğu Marmara ve Trakya'da yetiştirilmektedir ![]() Bölgede çeşitli tarım ürünleri yetiştirilmesine hatta bazı ürünlerde önde olmasına karşın, diğer bölgelerden ürün alır ![]() ![]() Meyvecilik: Bölgede meyvecilik çok gelişmiştir ![]() ![]() Hayvancılık Bölgede hayvancılık büyük ölçüde şeklindedir ![]() ![]() ![]() ![]() Bölgede ahır hayvancılığının yanında mera hayvancılığı da yaygındır ![]() ![]() İstanbul ve çevresinde Bursa , Gemlik, Bilecik çevresinde ipekböcekçiliği yapılmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|