Karadeniz Bölgesinde Ne Yetişir |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Karadeniz Bölgesinde Ne YetişirKaradeniz Bölgesinde Ne Yetişir Fındık: Trabzon, Giresun ve Ordu başlıca üretim alanlarıdır Türkiye toplam üretiminin % 85′i bölgeden karşılanır Çay: Giresun’dan Gürcistan’a kadar olan kıyı şeridinde yetiştirilir Rize çevresinde yoğunlaşır Türkiye toplam çay üretiminin %100′ü bu bölgeden karşılanır Tabii ekim alanı en dar olan ürünlerimizdendir![]() Tütün: Daha çok Orta Karadeniz Bölümü’nde (Samsun, Amasya ve Tokat çevresi) yetiştirilir Ayrıca Batı Karadeniz’de Düzce dolaylarında da üretimi yapılır Türkiye toplam tütün üretiminin %13′ü bölgeden karşılanır Mısır: Bütün kıyı boyunca yetiştirilir ![]() Elma: Bölgede Amasya başta olmak üzere Kastamonu ve Tokat çevresinde yetiştirilir Şekerpancarı: Amasya, Tokat, Kastamonu çevresinde tarımı yapılmaktadır Keten-kenevir: Kastamonu başta olmak üzere Sinop, Zonguldak çevresinde tarımı gelişmiştir Soya Fasulyesi: Ordu- Giresun çevresinde tarımı yapılmaktadır Zeytin: Soğuktan korunmuş Çoruh vadi oluğunda (Artvin -Yusufeli) tarımı yapılır Turunçgiller: Kış ılıklığı sebebiyle Rize çevresinde tarımı yapılır Kivi: Son yıllarda Rize ve Trabzon çevresinde tarımı yapılmaya başlamıştır
|
|
|
|