Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
konumu, matematik, sonuçları, türkiyenin

Türkiyenin Matematik Konumu Ve Sonuçları

Eski 09-06-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Türkiyenin Matematik Konumu Ve Sonuçları

Türkiye'nin Matematik Konumu ve Sonuçları
Matematik konum: Bir yerin enlem ve boylamlara göre dünya üzerindeki yeridir Bir başka ifade ile Ekvator’a ve Greenwich ‘e göre konumudur

Örneğin: Türkiye 36° -42° kuzey enlemleri ( paralelleri ) ile 26°-45° doğu boylamları (meridyenleri) arasındadır

Türkiye'nin Matematik Konumunun Sonuçları
  • Kuzey Yarım Küre'de ılıman iklim kuşağındadır
  • Doğusu ile batısı arasında 19°'lik boylam farkı vardır Bunun sonucu olarak 76 dklık yerel saat farkı vardır (19x4=76 dk)
  • Dört mevsim belirgin olarak yaşanır (Ilıman kuşakta yer almasından dolayı)
  • Güneş ışınları hiçbir zaman dik açıyla düşmez (Dönenceler arasında olmadığı için)
  • Yurdumuzda bir cismin gölgesi bütün yıl kuzeye düşer (Kuzey yarım kürede olduğu için)
  • Güney kıyılarımızın sıcaklığı kuzey kıyılarımızdan yıllık ortalamada 7-8°C daha yüksektir
  • Akdeniz'in tuzluluk oranı Karadeniz'den daha yüksektir (Ekvatora yakınlık)
  • Kışın görülen yağışlar cephesel kökenlidir (Akdeniz iklim kuşağında yer aldığı için)
  • Yurdumuza kuzeyden esen rüzgarların soğutucu, güneyden esen rüzgarların da sıcaklığı artırıcı etki yapması (Kuzey yarım kürede olduğu için)
  • Deniz turizmi en erken Akdeniz Bölgesi'nde başlar en uzun süre devam eder
  • Yıl içinde en uzun gündüz ve gecelerin yurdumuzun kuzeyinde yaşanması
  • Buzulların etkisi azdır
  • 2ve 3 saat dilimleri arasında yer alır
  • Meridyenler arası mesafe ve çizgisel hız kuzeye gidildikçe azalır
  • Dağların güneye bakan yamaçları devamlı kuzey yamaçlardan daha sıcaktır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com