![]() |
Walter Benjamin Kimdir? |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Walter Benjamin Kimdir?Walter Benjamin Kimdir? Walter Bendix Schönflies Benjamin (15 Temmuz 1892, Berlin - 26 Eylül 1940, Portbou), Alman edebiyat eleştirmeni, düşünür, kültür tarihçisi ve estetik kuramcısı ![]() Yahudi bir aileden gelen Benjamin, Berlin, Freiburg (Breisgau), Münih ve Bern’de felsefe öğrenimi gördü ![]() ![]() ![]() Ernst Bloch, Theodor Adorno ve Bertolt Brecht’in etkisiyle 1930’larda giderek Marksizm’e yakınlaşan Benjamin, 1933’te Almanya’yı terk ederek Paris’e yerleşti ![]() ![]() ![]() ![]() Son dönemin yaşamış en büyük Marksist ideologlarından bir tanesidir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Walter Benjamin Kimdir? |
![]() |
![]() |
#2 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Walter Benjamin Kimdir?Benjamin, Walter: 1892-1940 yılları arasında yaşamış olan Alman düşünür ![]() ![]() Sanatsal üretimin maddi boyut veya yönlerine dair analizi, Benjamin’in çağdaş düşünceye en önemli katkısını oluşturur ![]() ![]() Yöntemi içkin eleştiri, yani teorik ilkelerin, dışarıdan getirilmek yerine, incelenen eserden çıkartılması gerektiğini dile getiren yaklaşımı uygulayan Benjamin’de gelenekle moderniteyi birbirine bağlayan şey yeniden üretim kavramıdır ![]() ![]() Politik, teolojik ve felsefi amaçlara hizmet eden sanatın bir sosyal üretim türü olarak görülmesi gerektiğini söyleyen Benjamin, önemli olanın sanatın ait olduğu zamanın üretim ilişkileri açısından nerede durduğu değil, fakat bu ilişkiler içinde nerede durduğudur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Diğer bir deyişle, teknolojik alandaki büyük gelişmenin, sanat ve kültür için yepyeni imkanlar sağladığını iddia eden Benjamin, fotoğraf ve sinema benzeri sanatların kaydettiği gelişmenin, kitlelerin katılımına açık, onların yararına olan bir sanatı mümkün hale getirdiğini söyler ![]() ![]() ![]() Sanatın toplum için olduğunda ısrar eden düşünür, ritüel ve propagandanın 1930’lar Almanya’sındaki rolüne gönderme yaparak, sanatın özerkliği veya sanat için sanat üzerindeki ısrarın estetiğin faşizm tarafından politik hayata sokulmasıyla tamamlandığını öne sürer ![]() ![]() ![]()
![]() |
|