![]() |
Amel Defteri |
![]() |
![]() |
#1 |
fatmanur
|
![]() Amel DefteriAllah-u Zülcelal ayet-i kerimede şöyle buyurmuştur:"O gün herkesin amel defteri ortaya konulmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() Bu dünyadayken çok iyi düşünmemiz lazımdır ![]() ![]() ![]() ![]() Allah-u Zülcelal'in, Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Kim ister ki orada; Allah-u Zülcelal'in, Peygamberlerin meleklerin, dost ve düşman herkesin önünde amel defterimizdeki kötü amellerin okunmasını ![]() ![]() ![]() Dünyadayken küçük bir çocuktan bile sakladığı, görmesini istemediği hatalarının, günahlarının, orada herkesin içinde okunması, açığa çıkması, insan için ne zor ve kötü bir olaydır! Daha dünyadayken bunları düşünmemiz, sanki orada amel defterimiz açılmış da okunuyormuş gibi tefekkür etmemiz ve yaşantımızı, amellerimizi ona göre yapmamız lazımdır ![]() ![]() Allah-u Zülcelal'e ibadet etmek çok kolaydır ![]() ![]() ![]() ![]() Ka'b radıyallahu anh'ın şöyle dediği anlatılmıştır: "Kıyamet günü geldiği zaman, Adem aleyhisselam bakar ki, Muhammed ümmetinden biri cehenneme götürülüyor ![]() "Ya Muhammed!" Hz ![]() "Sesini duydum, ey Ebu'l-Beşer, anlat!" Şöyle anlatır: "Senin ümmetinden biri cehenneme götürülüyor ![]() ![]() ![]() "Ey Rabbimin melekleri, hele biraz durun ![]() "Ya Muhammed, hakkımızda gelen yüce Allah'ın şu emrini okumadın mı? "Onlar, yüce Allah'ın kendilerine verdiği emre karşı gelemezler ![]() ![]() "Muhammed'in emrini dinleyin; itaat edin ![]() Hz ![]() ![]() Bundan sonra, Hz ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() "Anam babam sana feda olsun sen kimsin?" Hz ![]() "Ben Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem'im ![]() ![]() "Ya Resulallah! O kağıt parçası neydi?" Hz ![]() "O, senin bana dünyada iken okuduğun salavat idi ![]() ![]() "Vay benim, Allah katında boşa giderdiğim zamanlara!" (Kenzü'l-Ahbar) İşte Allah-u Zülcelal'in yanında sevaplar böyle değerlidir, kıymetlidir ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rivayetlerde şöyle bir olay geçmektedir: Allah-u Zülcelal, Adem aleyhisselam'ı cennetten dünyaya attığı zaman, yemek pişirmesi için ateş gerekti ![]() ![]() "Ne kadar ateş verelim?" Cebrail aleyhisselam: "Bir hurma miktarı kadar verin!" dedi ![]() "Eğer bir hurma miktarı ateş verirsek ve siz onu dünyaya götürürseniz, yerin yedi tabakası ve göklerin yedi tabakası, onun sıcaklığında kül olur ![]() ![]() "Öyle ise bir hurmanın yarısı kadar verin!" dedi ![]() "Bir hurmanın yarısı kadar verirsek, göklerden bir damla su yağmaz, yerde ot bitmez, bir tane yeşil ağaç bulamazsın ![]() ![]() "Ya Rabbi, ne kadar ateş alayım?" diye, Allah-u Zülcelal'e sordu ![]() "Bir zerre miktarı kadar ateş al!" buyurdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir zerre kadar ateş, bu kadar yıkandığı halde, dumanı, bizim bu günkü ateşimizdir ![]() ![]() ![]() ![]() Nasıl böyle oturuyorsak, nasıl birbirimizi görüyorsak, o gün de cehennemle karşı karşıya geleceğiz ![]() ![]() ![]() İnsan ne günah işlerse işlesin, Allah-u Zülcelal'in yanında affı kolaydır ![]() ![]() Mansur bin Ammar büyük bir Evliya idi ![]() "Ya Rabbi, benim günahlarımı affet! Benim hatalarımı affet! Sen beni affetmezsen, benim halim ne olacak!" diye birisi dua ediyordu ![]() Mansur bin Ammar, sesin geldiği pencereye yaklaşıp bir ayet-i kerime okudu ![]() "Ey iman edenler! Kendinizi ve ailenizi, yakıtı insanlar ve taşlar olan ateşten koruyun ![]() Bu ayeti okuduğu zaman, içerden bir bağırma, bir gürültü geldi ve sonra ses kesildi ![]() ![]() Sabahleyin aynı yoldan geçerken, yaşlı bir kadını ağlar gördü ![]() ![]() "Bilmiyorum, Allah razı mı olsun, kahır mı etsin, o kimdi bilmiyorum ![]() ![]() "Ne oldu?" diye sordu ![]() "Benim oğlum, zaten Allah'tan korkuyordu, kendi günahları için ağlıyordu, dün gece bir kişi, pencerenin önünden geçerken azap ayetini okudu, oğlum bunu duyunca, birden vefat etti!" dedi ![]() ![]() Olayın devamını şöyle anlatıyor: "Bir gece rüyamda onu gördüm, bana: "Allah senden razı olsun!" dedi ![]() "Niçin?" dedim ![]() "Senin sayende Allah bana güzel muamelede bulundu ![]() ![]() "Allah-u Zülcelal sana ne şekilde muamele etti?" diye sordum ![]() "Bedir ve Uhud şehitleri gibi muamele etti ![]() ![]() "Neden öyle yaptı?" diye sorunca, o da: "Bilmiyor musun, onlar kafirlerin kılıcıyla şehit oldular, ben Allah'ın kılıcı ile şehit oldum ![]() ![]() ![]() ![]() İşte böyledir ![]() ![]() Allah-u Zülcelal ayet-i kerimede şöyle buyurmuştur: "…Ahdinizi yerine getirin ki, ben de size verdiğim sözü yerine getireyim…" (Bakara; 40) Allah-u Zülcelal, dünyayı ve dünya içindeki varlıkları yaratmazdan önce yaşayacak olan tüm insanların ruhlarını yarattı ve ruhlar alemi denilen bir alemde bir araya getirdi ![]() Sonra da hepsine birden hitap ederek onlara: "Elestü birabbiküm (Ben sizin Rabbiniz değil miyim?)" diye sordu ![]() "Kâlû Belâ (Evet, sen bizim Rabbimizsin)" diye cevap verdiler ![]() Bizim ruhumuz: "Ya Rabbi! sen bizim Rabbimizsin!" deyip Allah-u Zülcelal'in verdiği emir ve nehiyleri yerine getireceğine Allah'a söz vermiştir ![]() ![]() ![]() Biz sözümüzü yerine getirirsek, bu Allah'ın bizden razı olmasına, cehennemden muhafaza olmamıza ve cennet nimetlerine müstahak olmamıza sebep olacaktır ![]() İnsanın günahı ne kadar büyük olursa olsun, Allah-u Zülcelal merhamet sahibidir ![]() ![]() ![]() ![]() Allah-u Zülcelal kendi fazlı ve keremi ile bizlere muamele etsin ve hepimize razı olacağı şekilde salih amel nasip etsin ![]() ![]() ![]()
Sen öyle rahmet edersin ki rahmetinin bir cilvesi cennetim olur Rahmetinden bir parıltı sonsuz mutluluğumdur Rahmetinin bir damlası herkesin rızkına kefil olur Su çorak gönlüme merhametini indir Su fani ömrümü sonsuzluğa eriştir ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|