![]() |
Dünyada Türk Barış Güçleri |
![]() |
![]() |
#1 |
KRDNZ
![]() |
![]() Dünyada Türk Barış GüçleriTürkiye'nin Barışı Destekleme Harekatına Katkıları "İnsan mensup olduğu milletin varlığını ve saadetini düşündüğü kadar bütün cihan milletlerinin huzur ve refahını da düşünmeli ve kendi milletinin saadetine ne kadar kıymet veriyorsa bütün dünya milletlerinin saadetine hadim olmaya elinden geldiği kadar çalışmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() M ![]() Atatürk ve Dünya Barışı Türkiye'nin dünya barışının sağlanmasına ve bu alandaki katkısına bakıldığında, barışa katkı sağlama yaklaşımının 77 yıllık cumhuriyetin temelinde yatan en önemli ilkelerden biri olduğu görülür ![]() ![]() Türkiye ve barış denildiğinde, ilk olarak Türk Dış Politikası'nın da temelini oluşturan"Yurtta Sulh Cihanda Sulh" ifadesi akla gelmektedir ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Dünyada Türk Barış Güçleri |
![]() |
![]() |
#2 |
KRDNZ
![]() |
![]() Cevap : Dünyada Türk Barış GüçleriSomaliSomali'de BM Harekatı (UNOSOM) Somali'de düşmanlıkların durdurulması ve insani yardım harekatı için güvenli bir ortam sağlanması maksadıyla Ümit Operasyonu adı altında icra edilen insani yardım ve barışı koruma harekatına 02 Ocak 1993 - 22 Şubat 1994 tarihleri arasında 300 kişilik bir mekanize bölükle iştirak edilmiştir ![]() ![]() BosnaBosna Hersek BM Koruma Kuvveti (UNPROFOR) (Bosna Hersek) Bosna-Hersek'te insani yardım harekatı için emniyetli bölgeler tesisi ve korunması maksadıyla UNPROFOR adı altında kurulan Birleşmiş Milletler Barış Gücü'ne katılım için Türkiye tarafından yapılan talep 22 Mart 1994'te Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından onaylanmıştır ![]() ![]() NATO Uygulama/İstikrar Kuvveti (IFOR/SFOR) (Bosna Hersek) Dayton Barış Antlaşması'nın uygulanması görevinin NATO'ya verilmesi üzerine UNPROFOR'a tahsisli Türk Barış Gücü takviye edilerek Tugay seviyesine çıkarılmış ve 20 Aralık 1995'ten itibaren IFOR'a tahsis edilmiştir ![]() 20 Aralık 1996 tarihinde IFOR görevini tamamlayarak yerini SFOR'a bırakmış ve Türk Tugayı da SFOR'a tahsis edilmiştir ![]() ![]() ![]() Deny Flight/Deliberate Forge/Joint Guardian Harekatı Türk Silahlı Kuvvetleri, Bosna-Hersek'te görevlendirilen Birleşmiş Milletler Barış Gücü, NATO Uygulama Kuvveti ve NATO İstikrar Kuvvetinin deniz ve hava desteğini sağlamak için oluşturulan deniz ve hava güçlerine de katkı sağlamıştır ![]() Kosova Kosova Kosova krizinin politik yollardan çözümlenememesi ve Şubat 1999'da silahlı çatışmaya dönmesi üzerine NATO, 24 Mart 1999'da hava harekatını başlatmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Afganistan Türkiye, UGYK Harekatına başlangıçta bölük seviyesinde yaklaşık 300 personel ile katılmış, 20 Haziran 2002-10 Şubat 2003 dönemini kapsayan UGYK-II döneminde lider ülke olarak görev yapmıştır ![]() ![]() Bilahare Şubat 2005 ayına kadar tekrar bölük seviyesinde 300 kişi civarında personel görevlendirilmiştir ![]() 13 Şubat-04 Ağustos 2005 döneminde UGYK'ne ikinci kez liderlik etmiştir ![]() ![]() ![]() Halen Afganistan'da bir piyade bölük timi ile destek unsurları görev yapmaktadır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|