Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri > Salata & Meze

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
çeşitleri, salata, tarifleri

Tüm Salata Çeşitleri Ve Tarifleri

Eski 09-05-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Tüm Salata Çeşitleri Ve Tarifleri




Tüm Salata Çeşitleri ve Tarifleri

Bayram Salatası

Malzemeler

5 Adet Orta boy Patates

5 Adet Orta boy Havuç

Yarım Demet Dereotu

Yarım Demet Taze Soğan

3 Çorba Kaşığı Yoğurt

3 Çorba Kaşığı Mayonez

10 Kornişon Turşu

4-5 Diş Sarmısak

2 Adet Haşlanmış Yumurta

Kokteyl Zeytin

Tuz

Hazırlanışı

Patatesleri haşlayıp rendeleyiniz

Üzerine rendelenmiş havucu, ince kıyılmış dereotunu, küçük doğranmış taze soğanı, 2 çorba kaşığı mayonezi, küçük doğranımış turşuyu, dövülmüş sarmısakları ve tuzu ekleyip iyice harmanlayınız

Derin bir kaseye şeffaf bir folyo seriniz

Malzemeyi folyolu kaseye boşaltıp kaşıkla bastırınız Buzdolabında birkaç dakika bekletiniz

Çıkardıktan sonra düz bir servis tabağına salatayı ters çeviriniz

Salatayı zedelemeden folyoyu üzerinden alınız

Birer kaşık ayrılan yoğurt ve mayonez karışımını salatanın üzerine sürünüz

Haşlanmış yumurtaların sarısını ve akını ayrı ayrı kaplara rendeleyiniz

Salatanın ortasına yumurtanın sarısını, etrafına akını serpiniz

Halka dilimlenmiş kokteyl zeytinle süsleyip servis yapınız

Beyin Salatası

Malzemeler

2 kuzu beyni

2 domates

1 soğan

1 fincan ayçiçek yağı

1 tatlı kaşığı sumak

1 tatlı kaşığı nane

yarım limon suyu

1 tatlı kaşığı tuz

Hazırlanışı

Beyinleri 15 dakikabiraz sirke katılmış suda haşlayalım

Beyinlerin zarlarını soyalım

Daha sonra ince ince doğrayalım

Beyni ince ince dilimlenmii domates ve biber ile karıştıralım

Yağ limon suyu ve naneyi ayrı bir yerde sos olarak hazırlayalım

Sosumuzu beyin salatasının üzerine dökelim

Limon dilimleri,ince ince kesilmiş domates,marul yaprakları ile servis yapalım

Fındıklı Kabak Salatası

Malzemeler

3 Adet kabak

3 Diş sarımsak

4 Çorba kaşığı yoğurt

1 Çorba kaşığı mayonez

1 Su bardağı iri çekilmiş fındık 2-3 Çorba kaşığı sıvıyağ

4-5 Dal dereotu

Tuz

Hazırlanışı

Kabakları temizleyip rendeleyin

Teflon tavada sıvıyağını kızdırıp kabakları ilave edin, suyunu çekene dek rengini sarartmadan kısık ateşte ve sürekli karıştırarak kavurun

Ateşten alıp soğuması için bekletin

Bir kasede yoğurt, ezilmiş sarımsak, mayonez, tuz ve iri çekilmiş fındığı karıştırın

Kabak iyice soğuyunca yoğurtlu karışımı ekleyip karıştırın

Servis tabağına alıp dereotu dalları ile süsleyerek servis yapın

Haydari

Malzemeler

1 su bardağı süzme yoğurt

3 çorba kaşığı beyaz peynir rendesi

3 diş sarmısak

kuru nane

1 fincan ayçiçek yağı

imyon üzerine serpmek için kırmızı biber

Arzuya göre sivri biber

Hazırlanışı

Sarmısağı ezelim

Beyaz peynir rendesi,süzme yoğurt,nane,yağ,kimyon ve tuzla beraber arıştıralım

Arzu ederseniz sivri biberi ince ince kıyıp ilave edelim

Üzerine kırmızı biber serperek servis yapalım

Karides Salatası

Malzemeler

4 su bardağı su

500 gram karides

2 çorba kaşığı sirke

2 çorba kaşığı kıyılmış taze soğan,1 tatlı kaşığı salça

1 çorba kaşığı ayçiçek yağı

1 çay kaşığı tuz

yarım su bardağı yağsız yoğurt

1 tatlı kaşığı hardal

1 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz

Hazırlanışı

Dört su bardağı suyu kaynatalım

İyice kaynayınca,içine karidesleri atıp yaklaşık on dakika kadar haşlayalım

Soğunca kabuklarını ayıklayalım

Tuz ve yağla karidesleri harmanlayalım

soğan,hardal,yoğurt,sirke,salça ve maydanozu karıştıralım

Haşladığımız karideslerin yanında bu sosu servise sunalım

Karışık Mevsim Salatası

Malzemeler

1 Adet küçük kıvırcık salata

1 Demet roka

Yarım demet taze nane

1 Adet kırmızı soğan

10 Adet küçük turp

2 Adet taze soğan

4-5 Dal maydanoz

4 Adet siyah zeytin

4 Adet yeşil zeytin

1 Kase konserve mısır

Yarım limon suyu

4 Çorba kaşığı zeytinyağı

1 Çay kaşığı hardal

100 gr beyaz peynir

Tuz, karabiber

Hazırlanışı

Kıvırcık salata, roka ve nane yapraklarını ayıklayıp tek tek yıkayın

Kıvırcık ve rokayı ince şeritler halinde doğrayın

Kırmızı soğan ve turpları dilimleyin

Taze soğan ve maydanozu temizleyip kıyın

Hazırladığınız malzemeleri derin bir salata kasesine alıp, karıştırın

Zeytinlerin çekirdeklerini çıkarıp ince ince dilimleyin

Mısır ve zeytin dilimlerini salataya ilave edip karıştırın

Zeytinyağı, limon suyu, tuz, karabiber ve hardalı küçük bir kasede karıştırıp salata sosunu hazırlayın

Malzemeleri birbirine yedirinceye kadar iyice çırpın

Hazırladığınız sosu salatanın üzerine gezdirerek dökün

Yavaş yavaş karıştırın

Peyniri küp şeklinde doğrayıp salatanın üzerine serpin

Nane yaprakları ile süsleyip 10 dakika kadar beklettikten sonra servis yapın

NOT : Her mevsimde kolayca bulunabilen malzemelerle hazırlanan salata tarifini ince dilimlenmiş domates, salatalık, taze semizotu ve haşlanmış yumurta ile zenginleştirebilirsiniz

Hepsi salatanın lezzetine lezzet katmanın yanısıra, besleyici özelliğini de artıracaktır

Lahana Salatası

Malzemeler

1 lahana göbeği veya 5-6 fal lahana yaprağı

2/3 su bardağı mayonez

1 çay bardağı yoğurt

3-4 diş samısak

1 çorba kaşığı ayçiçek yağı

bir mikatar ceviz

Süslemek için;

1/2 demet maydanoz

1 domates

1 salatalık

Hazırlanışı

Lahanın dış yapraklarını ayıkladıktan sonra kalan göbek kısmını yumuşayana kadar bol suda haşlayalım

Suyunu iyice süzdükten sonra incecik kıyalım

Arzuya göre 3-4 diş samısağı dövüp bir kaseye aldığımız yoğurt ve yağ ile iyice karıştıralım

Sarmısaklı yoğurdu,mayonezi,dövülmüş cevizi ve tuzu derince bir kaba koyarak iyice karıştıralımKıyılmış lahanalrı da ekleyerek kepsini iyice harmanlayalım

Salatamızı servis tabağına yerleştirip üzerini kaşıkl düzeltelim

Domates ve salatalık dilimleri ve maydanoz dalları ile süsleyelim

Makarna Salatası I

Malzemeler

Yarım paket burgu makarna

5 Adet sosis

10-15 Adet salatalık turşusu

2 Su bardağı yoğurt

5 Çorba kaşığı mayonez

1 Diş sarmısak

Tuz

Süslemek için dereotu

Hazırlanışı

Makarnayı tuzlu suda diri kıvamda haşlayıp süzün

Sosis ve salatalık turşularını küp küp doğrayın

Yoğurt ve mayonezi karıştırın

Sarmısağı incecik kıyın

Mayonezli yoğurda sosis, salatalık turşusu ve sarmısağı ekleyip karıştırın

Ilık makarnaya ilave edip karıştırın

Dereotu ile süsleyip servis yapın

Makarna Salatası II

Malzemeler

Yarım paket dilediğiniz biçimde makarna

1 Su bardağı mayonez

1 Su bardağı yoğrut

3 Diş sarmısak

8 Adet küçük salatalık turşusu

5 Sosis

2 Havuç

1 Su bardağı bezelye

1 Çorba kaşığı ayçiçek yağı

1 Demet maydanoz

Yarım demet dereotu

100 Gram yeşil zeytin

Tuz ve karabiber

Hazırlanışı

Makarnayı fazla yumuşatmadan 8 dakika kadar haşlayalım

Süzelim ve bir kaba alalım

Sarmısakları dövüp yoğurda katalım, iyice karıştıralım

Buna mayonezi de ekleyerek karıştırmaya devam edelim

Bu sosu makarnanın üzerine dökelim

Hepsini birlikte karıştıralım

Haşlanıp, kabuğu soyulmuş sosisleri, salatalık turşularını ve kabuklarını soyduğumuz havuçları tavla zarı iriliğinde doğrayalım

Maydanoz ve dereotunu da ince ince kıyalım

bunların hepsini soslu makarna içine katalım

Bir su bardağı bezelyeyi çekirdeklerini çıkarttığımız yeşil zeytinleri, tuzu, ayçiçek yağı ve karabiberi ekleyerek hepsini harmanlayalım

Küçük marul yaprakları, salatalık ve domates dilimleri ile süsleyerek servis yapalım

Marullu Kokteyl Salatası

Malzemeler

1 Adet Marul

1 Demet Taze Soğan

1 Adet Kereviz

1 Adet Ekşi Elma

2 Adet Havuç

3 Adet Haşlanmış Yumurta Beyazı

Sos:

3 Adet Haşlanmış Yumurtanın Sarısı

1 Çaybardağı Dövülmüş Ceviz İçi

2 Çorba Kaşığı Çiğ Krema

1 Çay Kaşığı Tozşeker

Yarım Limonun Suyu

1 Kahve Fincanı Zetin Yağı

1 Çorba Kaşığı Elma Sirkesi

1 Kahve Fincanı Tulum Peyniri

1 Tutam Rendelenmiş Muskat

Hazırlanışı

Önce sosu hazırlayınız

Derin bir kaba haşlanmış yumurta sarılarını ufalayınız

Üzerine krema, tozşeker, limon suyu, sirke, tuz, karabiber, ceviziçi, rendelenmiş muskat, zeytinyağı, ezilmiş tulum peyniri ekleyiniz, hepsini karıştırıp bir sos hazırlayınız

Bu sosu buzdolabnda 30 dakika kadar bekletiniz ve bu arada sosu haırlayınız

Servis kabına marulları iyice doğrayınız

Kereviz ve elmayı küp küp, haşlanmış yumurta beyazını yarım ay şeklinde doğrayınız

Havuçları rendeleyiniz

Bütün malzemeleri iyice karıştırarak harmanlayınız

Hazırladığınız sosu salatanın üzerine gezdirip servis yapınız

Mozaik Salata

Malzemeler

1 Adet Göbek Salata

1 Adet Kırmızı Lahana

1 Adet Haşlanmış Tavuk Göğsü

1,5 Çorba Kaşığı Zeytin Yağı

6 Adet Arpacık Soğan

1 Su Bardağı Mantar

1 Su Bardağı Yerfıstığı

1 Adet Limon, Tuz

Hazırlanışı

Göbek salata ve kırmızılahanayı incecik doğrayınız

Tavuk göğsünü de ince şeritler halinde doğrayınız

Servis tabağına alınız

Arpacık soğanların ve 1 su bardağı fıstığın kabuklarını soyun

Soğanları ve bir su bardağı mantarı ikiye bölün

Fıstıklarla zeytinyağında çevirin

Salataya tuz ve limon katın

Üzerine hazırladığınız fıstıklı sosu gezdirin

Domates dilimleriyle süsleyip servis yapınız

Mısırlı Tavuk Salatası

Malzemeler

1 Su bardağı haşlanmış mısır tanesi

100 gr soya filizi

400 gr tavuk göğüs eti

2 Su bardağı su

2 Adet greyfurt

2 Çorba kaşığı limon suyu

1 Adet soğan

1 Adet defne yaprağı

2 Diş karanfil

3 Çorba kaşığı taze krema

3 Çorba kaşığı zeytinyağı

Tuz, karabiber

Hazırlanışı

Tavuk etini tencereye koyup üzerine su ilave edin

Karanfil, defne yaprağı ve tuz ekleyerek yaklaşık 20 dakika haşlayın

Suyunu süzüp eti küp şeklinde doğrayın

Greyfurtları soyup dilimleyin ve zarlarını çıkarın

Kıyılmış soğan, soya filizi, mısır taneleri, dilimlenmiş greyfurt, tavuk, limon suyu, zeytinyağı, krema, tuz ve karabiberi iyice karıştırarak salata kasesinde servis yapın

Taratorlu Karnabahar Salatası

Malzemeler

1 Adet karnabahar

2 Fincan ayçiçek yağı

2 Dilim bayat ekemek içi

50 Gram ceviz veya fıstık

1 Fincan limon suyu

2 Diş sarımsak,tuz

2 Fincan mayonez

Süslemek için :

1 Adet domates

Yarım demet maydanoz

5-6 Adet kırmızı lahana yaprağı

Hazırlanışı

Karnabaharı yıkadıktan sonra bir tencerede bir miktar su içinde yıpratmadan yumuşayıncaya kadar haşlayın

Tencereden alıp dallarını küçük parçalar halinde ayırın

Yayvan bir salata tabağına dizin

Tuzunu atıp bekleyin

Beklerken taratoru hazırlayın

Ceviz içlerini havanda macun haline gelinceye dek iyice dövün

Ekmek dilimlerini hafifçe ıslatın

Elimizle sıkarak suyunu iyice süzelim ve cevizlere ilave edin

Sarmısakları da soyup ekleyin

Bütün malzemeyi robotta çekip, macun haline getirin

Yağı incecik akıtarak ve taratoru karıştırarak ilave edin

1/2 limon suyunu ve tuzunu ilave edip çırpın

Bu taratora mayonezi de ekleyerek karıştırın

Taratoru karnabaharın üzerine yayın

Kırmızı lahana yapraklarını incecik kıyarak, üzerine kalan limon suyunu gezdirin

10 dakika bekletin

Salatanın orta kısmını domates ve maydanoz dalları ile süsleyin

Buzdolabında birkaç saat beklettikten sonra servis yapın

Tonlu Patates Salatası

Malzemeler

1 orta boy ton balığı konservesi

1 domates

3 haşlanmış patates

4-5 sap maydanoz

1 yeşil salata

3-4 siyah zeytin

1 fincan ayçiçek yağı

1 limon suyu

1 tatlı kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı karabiber

Hazırlanışı

Servis tabağına yıkayıp suyunu süzdüğümüz yeşil salata yapraklarını yerleştirelim

Üzerine yağı süzülmüş parçalanmış konserve ton balığını koyalım

Haşlanmış patatesleri tavla zarı iriliğinde doğrayıp tabağın kenarına yerleştirelim

bu arada yağ,tuz,karabiber ve limonla bir sos hazırlayalım

ton balığı salatamızı ince ince dilimlenmiş domates,maydanoz ve siyah zeytin ile süsleyelim

Üzerine sos gezdirelim

Üç Katlı Salata

Malzemeler

5 Adet havuç

4 Adet pancar turşusu

5 Adet patates

1 Demet taze soğan

Yarım demet maydanoz

1 Adet limon suyu

1 Çay bardağı zeytinyağı

Hazırlanışı

Havuçları ve pancar turşusunu rendeleyin

Patatesleri haşlayın ve rendeleyin

Taze soğanları doğrayın ve maydanozları ince ince kıyın

Havuçlara ve patateslere limon suyu ile 1 çay bardağı zeytinyağını ilave edrek karıştırın

Salatanın üç katlı olması için ; bir kaba pancarı yerleştirin

Üzerine taze soğan ve maydanozu koyun, patatesleri döşeyin

Üzerine tekrar taze soğan ve maydanoz koyun, havucu döşeyin

Üzerine tekrar dan pancar ardından taze soğan, maydanoz ve patates döşeyin

Üzerine tekrar taze soğan ve maydanoz koyun, havuç döşeyin

Servisten önce kabı tepsiye ters çevirip çıkarın, etrafını limon dilimleri ve maydanoz yapraklarıyla süsleyip servis yapın

Zeytin Piyazı

Malzemeler

250 gram yeşil zeytin

4 taze soğan

4 taze sarımsak

150 gram ceviz içi

1 adeet limon

1 çorba kaşığı nar pekmezi

yeterince ayçiçek yağı

tuz

Hazırlanışı

Yeşil zeytinlerin çekirdeklerini çıkartıp ikiye ayıralım

Taze sarmısakları,soğanları ince ince doğrayalım

Ceviz içlerini havanda irice dövelim

Tüm bu malzemeleri bir salata tabağına koyarak karıştıralım

Üzerine ilmon suyu,tuz,nar pekmezi ve dilediğimiz kadar yağ gezdirerek servis yapalım

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.