![]() |
Zamir(adıl) |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Zamir(adıl)ZAMİR (ADIL) Zamir Çeşitleri 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() 5 ![]() 6 ![]() 7 ![]() YAPI BAKIMINDAN ZAMİRLER 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() Zamir:İsmin yerini geçici olarak tutabilen, isim gibi kullanılabilen, isim soylu kelimelerle bazı eklere zamir denir ![]() Ahmet�ten öğrendim � ondan öğrendim Kitabı gördün mü? � bunu gördün mü? Öğrenciler dışarı çıktı� hepsi/herkes dışarı çıktı ![]() Zamirlerin Özellikleri 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() 5 ![]() ![]() 6 ![]() ![]() 7 ![]() ![]() 8 ![]() ![]() 9 ![]() ![]() Zamir Çeşitleri 1 ![]() Şahıs isimlerinin yerine kullanılan zamirlerdir: �ben, sen, o, biz, siz, onlar, bizler, sizler ![]() -Tamlayan eki (ilgi hâl eki)ni alabilirler; iyelik eklerini almazlar Bu tür tamlamalarda tamlayan vurgulanmak istenirse düşürülmez: Tamlayan atıldığında yanlış anlaşılma olacaksa atılmaz: �ben� ve �sen� zamirleri yönelme hâl eki aldıklarında ses değişikliği meydana gelir:2 ![]() Şahısları pekiştirerek bildiren ve fiildeki işin, özne tarafından bizzat yapıldığını ya da yapana dönüşünü bildiren zamirdir ![]() Dönüşlülük zamiri �kendi�dir ![]() Bu zamir diğer zamirlerden farklı olarak bütün iyelik eklerini alabilir ![]() ![]() Kendi-m-de Kendi-n-den Kendi-si-n-i Kendi-miz-in Kendi-niz-le Kendi-leri-n-ce İyelik eki almadan tamlayan olabilir ![]() Kendi elim Kendi arkadaşın Kendi babası Kendi evimiz Kendi okulunuz Kendi fikirleri Özneyle (isim veya zamir) birlikte, pekiştirme görevinde (bizzat anlamında) kullanılır: �Saide Hanım, bir kitap okuyordu ![]() -Siz kendiniz de inanmıyorsunuz ya! dedi ![]() -Ama, inanılır şeyler mi? (Memduh Şevket Esendal; Saide) Ben kendim de yaparım ![]() Vali Bey, kendisi emir vermiş ![]() O kendisi okusun ![]() Evi siz, kendiniz görmelisiniz ![]() Fiilin özneye dönüşünü bildirir:Çocuk kendisi yıkanmış ![]() Tamlama hâlinde ve tek başına yapılan bir işi anlatmak için kullanılabilir: �Yüzlerce defa kendi kendime sorduğum bu suale içimizdeki yanık, hicranlı sesten ayni cevabı alıyordum ![]() ![]() ![]() �Tabiatın pek nafile yere bana verdiği bu gençlik hazinesinin kendi kendine tükenip gittiğine sızladım ![]() ![]() ![]() 3 ![]() İsimlerin yerini işaret yoluyla tutan zamirlerdir ![]()
![]() ![]() ![]() bunun rengi, buranın havası, onların evi, ötekinin bahçesi ![]() ![]() ![]() Başlıca işaret zamirleri şunlardır:�bu, şu, o, bunlar, şunlar, onlar, öteki, beriki, bura, şura, ora, burası, şurası, orası, böylesi, şöylesi, öylesi ![]() ![]() ![]() Bunu kim yaptı? Şunda ne var? Benim kitabım o değil ![]() Bunlar size ait ![]() Şunlar da sizin olsun ![]() Onlar kime kaldı? Ötekini bana ver ![]() Beriki sende kalsın ![]() Bura bana pek yabancı gelmedi ![]() Şura nasıl? Ora daha iyi ![]() Burası da fena değil ![]() Şurası yakın sayılır ![]() Orası çok uzak ![]() Böylesi, insanı rahatsız eder ![]() Şöylesi de doğru olmaz ki ![]() Öylelerinden her zaman kaçarım ![]()
işaret sıfatı � Bu bilgiyi nereden aldın? şu: işaret zamiri � Şunu görmüştüm ![]() işaret sıfatı � Şu eşyaları taşıyalım ![]() o: şahıs zamiri � O bu akşam geç gelecek ![]() işaret zamiri � O benim elmam ![]() işaret sıfatı � O elma benim ![]() Aşağıdaki kelimeler de hem işaret zamiri hem de sıfat olarak kullanılabilir ![]() Öteki Ötekini bana ver ![]() ![]() Beriki Beriki sende kalsın ![]() Böylesi Böylesi, insanı rahatsız eder ![]() ![]() Şöylesi Şöylesi de doğru olmaz ki ![]() ![]() Öylesi Öylesinden her zaman kaçarım ![]() ![]()
¦Zamirler ismin yerini tutar; sıfatlar isimle birlikte kullanılır ![]() ¦Tekilleri ve çoğulları var mı? ¦Sıfatların çoğulları yoktur; zamirlerinse vardır ![]() ¦Hâl eklerini alıyorlar mı? ¦Sıfatlar hâl ekleri almaz, zamirler alır ![]() 4 ![]() Birden fazla simin yerini tutan ya da hangi ismin yerini tuttuğu açıkça belli olmayan zamirlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() �biri, birisi, hepsi, kimi, kimisi, hepsi, tamamı, herkes, kimse, hiç kimse, çoğu, bazısı, birkaçı, birazı, birçoğu, başkası, her biri, öteberi, şey ![]() ![]() ![]() Belgisiz sıfattan yapılanlar: �birkaç-ı, bazı-ları, bir-i, pek çoğ-u, pek az-ı, bazı-sı, tüm-ü, bütün-ü, bir kısm-ı, her bir-i, başka-sı, hiçbir-i ![]() ![]() ![]() �filân� kelimesi de olduğu gibi hem sıfat hem zamir olarak kullanılır ![]() Hepsini tekrar çağırdılar ![]() Kimi de gelmeyi hiç düşünmedi ![]() Buraya hepsinin gelmesi gerekiyordu ![]() Tamamından sen sorumlusun ![]() Herkes böyle düşünmez ![]() Kimse senin gibi olamaz zaten ![]() Çarşıdan ne kadar öteberi aldın? Birkaçı dün de gelmişti ![]() Bazıları bu sabah gelmeyi düşündüler ![]() Biri yer biri bakar; kıyamet ondan kopar ![]() İnsanların pek çoğu bu konuda bilinçsizdir ![]() Çalışanların pek azı hak ettiğini alır ![]() Bazısı da hep mağdurdur ![]() Elindekilerin tümünü yere bırak ![]() Bütününü görmeden bir şey diyemem ![]() Bir kısmını görmekle karar verilmez ![]() Her biri ayrı özellikler taşır ![]() Başkasının yerine konuşamam ![]() Hiçbiri bunu uygun görmez ![]() Falanın filânın ne dediği önemli değil ![]() Kendisine bir şey söyleyecektim ![]()
![]() Kalem malem alacağım ![]()
Pek çoğunun velisi Adamın kimsesi yoktu Kimsenin işine karışmam ![]() 5 ![]() Soru yoluyla isimlerin yerini tutan zamirlerdir ![]() ![]() �ne, kim, hangisi, nere, kaçı� Yanında ne getirdin? Bunları sana kim anlattı ![]() Özellikleri ve Örnekler
![]() Hangisini istediğini anlamadım ![]()
Soruların kaçı cevaplandı?
Nereden gelip nereye gidiyoruz? Burada kimi bekliyorsun? Bu masa neden yapılmış? (¦tahtadan)
Bu da neyin nesi? Bizim neyimiz eksik? 6 ![]() -Belirtili isim tamlamasında tamlananın yerine kullanılırbenim kalemim�benimki onun eli�onunki Orhan�ın puanına nazaran Hakan�ınki daha yüksek ![]() Cemal�in defteri seninkinden daha düzenli ![]() Türkçede üç tane �ki� vardır:7 ![]() İyelik ekinin ta kendisidir ![]() ![]() ![]() kitab-ım, kitab-ın, kitab-ı, kitab-ımız, kitab-ınız, kitap-ları masa-m, masa-n, masa-s-ı, masa-mız, masa-nız masa-ları su-y-um, su-y-un, su-y-u, su-y-umuz, su-y-unuz, su-ları ne-y-im, ne-y-in, ne-y-i/ne-s-i, ne-y-imiz, ne-y-iniz, ne-leri YAPI BAKIMINDAN ZAMİRLER Yapı bakımından zamirler dörde ayrılır: 1 ![]() Kök hâlindeki zamirlerdir: Ben, sen, o, biz, siz, onlar, bu, şu, o, bunlar, şunlar, onlar, hepsi, çoğu, birisi, hangisi, kaçı, bazısı ![]() ![]() ![]() 2 ![]() Birden fazla kelimeden oluşan zamirlerdir ![]() Hiçbiri, birtakımı, öbürü ![]() ![]() ![]() 3 ![]() Birden fazla kelimenin değişik yollarla öbekleşerek oluşturdukları zamirlerdir ![]() Öteki beriki, falan filân, şundan bundan, herhangi biri, ne kadarı ![]() ![]() ![]() 4 ![]() İlgi ve iyelik zamirleri ek hâlindedir ![]() Benimki, kalemimiz |
![]() |
![]() |
|