Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
adıvar, edip, halide

Halide Edip Adıvar

Eski 01-31-2007   #1
90burcu

Halide Edip Adıvar

Halide Edip 1844 yılında doğdu,Ocak 1964'te İstanbul'da öldü Üsküdar Amerikan Kız Koleji'ni bitiren yazar,Rıza Tevfik'ten felsefe ve sosyoloji, Salih Zeki'den matematik dersleri aldıBu eğitim onun dengeli ve geniş açılı bir düşünceye sahip olmasını sağladıÇeşitli okullarda öğretmenlik yaptı Müfettişlik ve Darülfunun hocalığı görevlerinde bulunduMilli mücadele yıllarında öncü yazıları ve toplantılarda yaptığı ateşli konuşmalarla harekete destek olduDaha sonra Anadolu'ya geçerek onbaşı ve çavuşluk rütbeleriyle savaşa katıldıCumhuriyetin ilanından sonra eşi Adnan Adıvar ile birlikte yurt dışına gitti On beş yıl Avrupa ve Amerika'da kaldıÇeşitli konularda konferanslar verdiBir çok yerde Türkiye'yi temsil ettiYurda döndükten sonra İzmir milletvekili oldu Edebiyat fakültesinde profesörlük görevi aldı Türkçülük, Batıcılık, feminizm gibi bir çok konuya eğilim göstererek bir çok çalışma yaptı

Türk edebiyatında romancı olarak tanınan Halide Edip,hikayelerini şu kitaplarda topladı: Harap Mabedler (1911),Dağa Çıkan Kurt (1922),İzmir'den Bursa'ya (1922)

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com