Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri > Çorba

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bamya çorbasi, devam, konya, lezzetlerine

Konya Lezzetlerine Devam "Bamya Çorbasi"

Eski 09-05-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Konya Lezzetlerine Devam "Bamya Çorbasi"






Arkadaşlar elimden geldiği kadar size Konya yemeklerini tanıtmaya çalışıyorumSırada Konya düğün yemeklerinin ve davetlerinin çok önemli yemeklerinden biri olan Bamya çorbası var Bu yemek özellikle mide için şifalı olduğu da söyleniyor Bu yüzden "Yemeklerin şahı" diye de isimlendirilir Biz Konyalılar bu çorbayı ara yemek olarak tatlı arkası yeriz ve ne kadar tok olsak bile mutlaka bamya için mutlaka bir yer vardır midemizde Konya dışındaki arkadaşlarımızdan edindiğimiz intibaya göre bu yemek özellikle bizim yaptığımız şekliyle bilinmiyorAslında yukarıda internette bulduğum resmi de bizdeki yapılan Bamya çorbasına benzemiyorÇünkü bizdeki daha sulu olur ve bamyalar daha ufak tanelidir Bir de bu yemek hakkında Konya'da yapılan bir espriyi aktararak tarifine geçebilrim: Efendim Konya'da düğün yemekleri esnasında bamya çorbası sofraya geldiğinde sofradaki uyanıklar hemen sofradaki hocaya veya yaşlıya "Buyrun hocam" derlermişSebep mi gayet basitDoğası gereği Bamya çorbası doğası gereği ya çok sıcak ya da soğuk olduğundan (arası yoktur) ağızları yanmasın diyeBu arada olan hocaya oluyor o ayrı mesele Efendim lafı fazla uzatmadan deneyecak arkadaşlara afiyet olsun diyorum
MALZEMELER:
4 kişilik için
Pişme süresi: 5 5-60 dakika
1/2 su bardağı kuru çiçek bamya (Burası önemli mutlaka kuru bamya olacak)(25 gr)
1/2 limon (dilimlenmiş)
3 su bardağı su (Bamyaları haşlamak için)
1/2 su bardağı kuyruk yağı bamya büyüklüğünde doğranmış)
1 su bardağı koyun eti (Bamyal büyüklüğünde doğranmış)1
1 yemek kaşığı tereyağı
200 gr /2 soğan (çok ince kıyılmış)
1 yemek kaşığı domates salçası (yaz isi istenirse 3 adet domates)
5 su bardağı et suyu veya su
1 tk tuz
2 çorba kaşığı limon suyu
YAPILIŞI:
Bamyaları tüylerinin dökülmesi için kalburda veya bez arasında ov ve yıka Üç dört limon dilimi konulmuş suyla (limon sünmemesini sağlar)yarı haşla, iplerini çıkar Tencereye eti ve kuyrukları koy, kapağı ört Et bıraktığı suyu çekinceye kadar arada bir karıştırarak kavur Sadeyağını, soğanları ilave et, soğanlar sararıncaya kadar kavur Salçayı, (yazsa ince doğranmış domatesleri) koy, çevir Suyu ilave et, kapağı ört, etler pişinceye kadar yaklaşık 30 dakika kaynat, tuz at Suyu azalmış ise 5 su bardağına tamamla Haşlanmış bamyaları, limon veya koruk suyunu ilave et, kaynamaya başlayınca çok hafif ateşe al, bamyalaryumuşayıncaya kadar 20-30 dakika kadar pişir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.