![]() |
Çömlek Peyniri Yapimi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çömlek Peyniri YapimiÇÖMLEK PEYNİRİ YAPIMI Çömlek peyniri Anadolu'nun hemen her ilinde yapılan ve genellikle çömlek içinde toprağa gömülerek muhafaza edilen bir peynirdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İyi çömlek peynirleri yukarıda da söylediğimiz gibi itina ile yapılıp hazırlanan ve her yerde buzhane, mahzen, mağara bulunmadığı için çömleklere konulup toprağa gömülerek muhafaza edilen peynirlerdir Çömlek peynirleri gerek tulum veya lor peyniri şeklinde yapılarak çömleğe basılmış, gerek mıhalıç peyniri şeklinde yapılarak çömleğe istif edilmiş olsun uzun bir süre toprak altında kalıp tam olgunlaşmış bir hâle geldikleri için fevkalâde lezzetli olurlar ![]() ![]() ![]() Çömlek peynirinin yapılışında dikkat edilecek nokta, çömleğe basılan veya çömleğe istiflenen peynirin iyi ve hava almayacak şekilde basılıp istiflenmesi, çömleğin ağrının hiç hava almayacak bir şekilde ka-panmasıdır, çömlekler genellikle içe gelen tarafları gayet temiz yıkanmış kabın derilerle iyice kapatılıp ağızları sıkıca bağlanmak suretiyle örtülmekte, fakat bu derilerin çürümesi ihtimali göz önünde bulundurularak derinin altına çömleğin ağzına uygun toprak veya cam bir kapak konarak deri bunun üzerine kapatılmaktadır ![]() ![]() ![]() Çömlek peynirinin istifi veya bastırılmasındaki itina ve maharet de lezzetine tesir etmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Eğer istiflenecek peynir muhafaza ederek ve çömleğe yerleştirildiği zaman elle bastırılınca çömleğe uyacak kadar yumuşaksa o zaman salamuraya ihtiyaç yoktur İstifte kalacak küçük boşluklarını sıvama ince tuzla doldurarak çömlekte hava boşluğu bırakmamak gerekir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|