Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
peyniri, yapimi, örük

Örük Peyniri Yapimi

Eski 09-05-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Örük Peyniri Yapimi




ÖRÜK PEYNİRİ YAPIMI

Yurdumuzun güney illerinde bilhassa Urfa ve havalisinde pek makbul olan saç örgüsü biçiminde örülmüş, keten helvası gibi tel tel bir peynirdir Saç örgüsü hâlinde ve çay çöreği şeklinde örülüp salamuraya konulmak suretiyle yapılmaktadır
Örük peyniri koyun sütünden yapılır, süt 30 derece sıcaklıkta ve 10 kilo süte bir gram şişe mayası konulmak ve bir saatte telemeleşmek üzere mayalanır Tulum peyniri tarifinde anlatıldığı şekilde özel peynir bıçaklarıyla kesilip parçalandıktan, peynir bezlerine konulup süzülür ve kalıplara alınır, baskıya konulur ve baskıdan çıkarılıp beyaz peynir kalıpları hâlinde kesilir Sonra elde edilen peynirin örgü veya keten helvası gibi iplik iplik bir hâle getirilmesi işine başlanır Sabun kalıbı hâlindeki peynir üçer santim kalınlığında dikdörtgenler şeklinde kesilir ve bir tencerede 100 derecede kaynamakta olan suya teker teker atılır Her parça bu kaynar suyun içinde bir macun hâlinde yumuşayınca hemen sudan çıkarılır ve derhal oracıkta bulunan soğuk suya daldırılıp çıkarılır, iki elle uzatılarak iplik iplik bir hâle getirilir Sonra ortasından ikiye kıvırılarak saç örgüsü gibi ve çay çöreği şeklinde örülerek salamuraya atılır
Salamura bundan önce tarifini verdiğimiz gibi 10 kilo suda 2 kilo tuz eritilmek suretiyle hazırlanır Ölçüsü günlük yumurtanın, suyun yüzünde durabilmesidir
Bütün peynirler böylece sıcak suda yumuşatılıp tel tel bir hâle getirilir ve saç örgüsü gibi örülüp salamuraya atılır ve tamamen soğuyarak katılaşınca icabına göre kalaylı temiz tenekelere, sırlı küp, çömlek, cam kavanoz gibi kaplara ayrı ayrı tuzlanarak konur Bu istifleme sırasında peynirlerin arasında bir boşluk kalmamasına, üzerlerinin salamurayla örtülü bulunmasına dikkat edilir Ağızları sıkıca kapanan kaplar serince bir yerde muhafaza edilir Bu sayede peynirler uzun müddet aynı nefasette ve bozulmadan muhafaza edilebilir Fakat çok tuzlu oldukları için yenmeden önce ılık suya konularak tuzu çıkarılmalıdır Örük peynirinin tuzlanarak kuru kuruya muhafazası da mümkündür Bu takdirde salamuraya koymaya lüzum kalmaz, fakat rutubetsiz ve serin bir yerde muhafazası; yenilmeden birkaç gün önce de suya konulup -yumuşatılması ve tuzunun çıkarılması lâzımdır

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.