Avusturya Yemekleri |
09-05-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Avusturya YemekleriKEFAL FIRIN (AVUSTURYA) Kullanılacak malzeme (4 kişi için): 1 kiloluk bir kefal balığı, 1 demet maydanoz, 1 baş soğan, kâğıt gibi ince kesilmiş 8 dilim forma ekmeği, 1/2 bardak zeytinyağı, yeteri kadar tuz ve karabiber Yapımı: Balığın pullarını kazıyıp yüzgeçlerini kestikten sonra içlerini çıkarmalı ve bol akarsuda iyice yıkamalı Sonra bunu ikişer parmak kalınlığında yuvarlak dilimlere kesmeli ve bir güvece yerleştirmeli Soğanı ince ince doğrayıp balık dilimlerinin üstüne yaymalı Tuzunu ve biberini serptikten sonra yarım bardak suyu bunların üstüne dökmeli ve balığı bu marinatta bir saat kadar dinlendirmeli Sonra olduğu gibi güveci fırına sürmeli ve vakit vakit güveçteki suyla balıkların üstünü ıslatarak güveci yârım saat kadar orta ısılı fırında tutmalı Bu arada bir tavaya yarım bardak zeytinyağı koyup tavayı kuvvetli bir ateşe oturtmalı Yağ kızınca ekmek dilimlerini yağa atıp bunları hafifçe kızartmalı Hafifçe kızaran ekmek dilimlerini pyrex bir kayık tabağa yerleştirmeli Fırından çıkarılacak güveçteki balıkları kevgirle birer birer alıp kızarmış ekmeklerin üstüne yerleştirmeli Güveçteki balık suyunu ince delikli bir süzgeçten geçirdikten sonra balıkların üstüne gezdirerek dökmeli Pyrex kayık tabağı tekrar orta ısılı fırına koymalı Pyrex kabı fırın, da 5 - 7 dakika kadar tuttuktan sonra buradan çıkarıp sofraya götürmeli ve sıcak sıcak servis yapmalı |
Avusturya Yemekleri |
09-05-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Avusturya YemekleriAnçuezli Şinitsel Malzemeler: Yarım kg kotrfile 2 adet yumurta 1 su bardağı ekmek kırıntısı Yarım su bardağı un 1 su bardağı kızartma yağı 2 adet iri patates 3 çorba kaşığı zeytinyağı 3-4 dal maydanoz 2 adet tazze soğan 4 rulo ançuez 4 dilim limon 1 tatlı kaşığı tuz Yapımı: Kontrfile parçalara ayrılır iyice dövülür Önce tuzla karıştırılmış una bulanır, silkelenir, sonra çırpılmış yumurtaya batırılır, en son ekmek kırıntısına bulanır Teflon tavada iki yüzü pembe renkte kızartılır Kağıt peçetede fazla yağı alınır Bu arada haşlanmış patatesler sıcakken soyulur, küp şeklinde doğranır Kıyılmış maydanoz, taze soğan, tuz ve zeytinyağı yağ ile karıştırılır Servis tabağına şinitsel aktarılır Kenarına patates salatası, üzerine limon dilimi ve bir rulo ançuez konur |
Avusturya Yemekleri |
09-05-2012 | #3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Avusturya YemekleriELMALI STRÜDEL (VİYANA) Kullanılacak malzeme Hamuru için: 300 gram un, 20 gram toz şekeri, 100 gram tereyağı, 1 yumurta, 1 çimdik tuz İçine koymak için: 1/2 kilo kokulu herhangi bir cins elma, 100 gram sultanî üzüm 50 gram ceviz içi, 2 çorba kaşığı kurutulmuş ekmek tozu, 1 limon, 1 tatlı kaşığı tarçın, 150 gram toz şekeri, 1 yumurta, Yapımı: Fırın tepsisini yağlayıp unlamalı ve bir kenara bırakmalı Unu hamur mermerine koyup üstüne yumurtayı, toz şekerini tereyağını ve bir çimdik tuzu katıp bunları iyice yoğurmalı Hamur oldukça yumuşak bir kıvama gelince bunu yuvarlayıp bir yağ kâğıdına sarmalı ve buzdolabına kaldırıp burada bir saat kadar dinlendirmeli Üzümleri temizlemeli Ceviz içlerini makineden bir defa geçirerek kıymalı Elmaları iyice yıkadıktan sonra kabuklarını soyup çekirdeklerini ve çekirdek yataklarını çıkarmalı ve dilim dilim doğramalı Elma dilimlerini bir porselen kâseye koymalı, bunların üstünü 150 gram toz şekeriyle örtmeli Limon kabuğunun sadece sarısını rendeleyip şekerin üstüne serpmeli Bunun üstüne tarçını ve kurutulmuş ekmek tozunu serpmeli Kıyılmış ceviz içiyle üzümleri de kattıktan sonra karışımı iyice karıştırmalı Hamur topağını buzdolabından çıkarıp üstündeki kâğıdı açmalı ve hamuru hafifçe unlanmış mermerin üstüne koymalı Una bulanmış merdaneyle açmalı Sonra oklavayı almalı ve altına konacak bir gazeteyi okuyacak kadar ince oluncaya kadar hamur yaprağını açmalı (Hamur yaprağını yani yufkayı mümkün olduğu kadar dikdörtgen biçiminde açmalı) Küçük bir kabın içinde yumurtayı hafifçe çırpmalı ve bir fırçayla bu yumurtayı hamurun dört bir kenarına sürmeli Kâsedeki elmalı karışımı hamur yaprağının üstüne yaymalı Sonra bunu yuvarlayarak bir salam gibi sarmalı, iki ucunu sıkarak hamuru yapıştırmalı (Böylece elmalı için taşmasını önlemeli) Kalan çırpılmış yumurtayı elmalı strüdelin üstüne bir fırçayla veya tüyle sürdükten sonra bunu iki spatula veya börek küreğinin yardımıyle fırın tepsisine yerleştirmeli Tepsiyi orta ısılı bir fırına sürmeli ve elmalı strüdeli burada bir saat kadar pişirmeli Strüdel pişince tepsiyi fırından çıkarmalı ve bir - iki dakika kadar olduğu gibi bırakmalı Sonra bunu bir at nalı biçiminda İki ucunu kıvırmalı Strüdel iyice soğuduktan sonra gene iki börek küreğinin yardı, mıyb tepsiden kaldırıp servis tabağına yerleştirmeli ve^böylece servis yapmalı, isteyenler elmalı strüdelin üstüne de bir miktar pudra şekeri serptikten sonra strüdelin üstünü veya servis tabağının çevresini meyva şekerlemeleriyle süsleyebilirler |
Avusturya Yemekleri |
09-05-2012 | #4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Avusturya YemekleriPILIÇ ÇEVİRME (VİYANA) Kullanılacak malzeme (4 kişi için): 1+1/4 kiloluk bir piliç, 30 gram margarin yağı, 1 elma, 1 baş soğan, 1 sap kereviz, 1 kâse yoğurt, 1 demet maydanoz, yeteri kadar zeytinyağı, sirke, hardal ve tuz Yapımı : Pilicin tüylerini yolup içini çıkardıktan sonra tütsülemeli ve bol akarsuda iyice yıkamalı, içini dışını tuzladıktan sonra içine yıkanmış maydanoz saplarını doğramadan koymalı Pilici çevirme makinesinin şişine geçirdikten sonra bu kümes hayvanının her yanını margarin yağına bulamalı ve şişi yerine takmalı Piliç, makinede kızararak döndükçe üzerinden yağlar damlayacaktır Vakit vakit bu yağları kaşıkla alıp pilicin üstüne dökmeli Piliç iyice pişip kızarınca bunu şişinden çıkarıp özel makasıyle dörde kesmeli ve servis tabağına alıp yanında aşağıdaki Avusturya salatası olduğu halde servis yapmalı Soğanla kerevizi ayıklayıp yıkadıktan sonra tuzlu kaynar suda hafifçe haşlamalı Sonra suyunu süzüp küçük parçalara doğramalı Bunları bir salata kâsesine koymalı Bunların üstüne kabukları soyulduktan sonra küçük parçalara doğranmış bir elmayı katmalı Karıştırırken tuzunu, sirkesini, zeytinyağını ve hardalını katmalı Üstüne de bir kâse yoğurdu boşalttıktan sonra salata kâsesini piliçle birlikte sofraya götürmeli |
Avusturya Yemekleri |
09-05-2012 | #5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Avusturya YemekleriETLİ STRÜDEL (Fleischstrudel) Kullanılacak malzeme (6 kişi için): Hamuru için: 300 gram un, 80 gram tereyağı, 1 yumurta, yeteri kadar tuz İçinin harcı için: 250 gram haşlanmış dana eti, 30 gram margarin yağı, 1 çorba kaşığı rendelenmiş soğan, 1 çorba kaşığı un, yeteri kadar tuz ve karabiber Yapımı: Strüdel'in hamurunu hazırlamalıHamur hazırlanırken bir güvece margarin yağıyle rendelenmiş soğanı koyup kabı orta ısılı ateşe oturtmalı Tahta kaşıkla karıştırarak soğanı pembeleşinceye kadar kavurmalı Bu işler olurken daha önceden haşlanmış veya haşlama bir yemekten artmış olan eti makineden geçirerek kıymalı Soğan pembeleşince kıyılmış eti içine atmalı Tuzlayıp biberlemeli ve tahta kaşıkla karıştırırken unu azar azar serpip bu karışıma yedirmeli Unun yedirilmesi sona erince bir taşım kaynatmalı Sonra kabı ateşten indirmeli Hazırlanan hamuru dikdörtgen biçiminde açmalı Bunun üstüne kıymalı karışımı sulu olarak dökmeli Hamuru bir bohça gibi kapayıp bir salama benzetmeli ve yağa bulanmış bir tepsiye oturtup 180 dereceye göre kızdırılmış fırına koymalı Slrüdel pişince bunu fırından çıkarıp bir kayık tabağa koymalı ve sıcak sıcak servis yapmalı Strüdel, Avusturyalıların tipik bir yemeğidir Avusturyalılar etlisini yaptıkları gibi balıklısını, elmalısını, peynirlisini ve kremalısını da yapmaktadırlar Avusturyalılar etli strüdelin servis tabağını her vakit çentilircesine ince doğranmış soğanla ve gene çentilircesine ince doğranmış veya dilimlenmiş hıyarla servis yaparlar |
Avusturya Yemekleri |
09-05-2012 | #6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Avusturya YemekleriVİYANA CEVİZ TURTASI Kullanılacak malzeme Turtası için: 100 gram ceviz içi, 50 gram fındık içi, 150 gram pudra şekeri, 50 gram un, 50 gram kurutulmuş ekmek tozu, 50 gram rendelenmiş sütlü çikolata, 4 yumurta, 110 gram tereyağı, 1 tutam tuz, Üstü için: 100 garam tereyağı, 30 gram pudra şekeri, 100 gram ceviz içi, 50 gram rendelenmiş sütlü çikolata, Yapımı : 23 santim çapında bir turta kalıbını yağa ve una bulamalı Fındık içinin zar gibi ince kabuğunu gidermek için bunları, renklerini sarartmadan bir-iki dakika fırında tutmalı Sonra kuru bir bezle ovalamalı Kurutulmuş ekmek tozunu ıslatmalı Ceviz içiyle fındık içini irice dövüp (kıyıp) yayvan bir porselen kâseye koymalı Buna ıslatılmış ekmek tozunu katmalı İyice karıştırmalı Bir başka kapta pudra şekeriyle kalan tereyağını iyice dövüp bir macun durumuna getirmeli Sonra bunu ceviz içi karışımına katmalı Tahta bir kaşıkla çırparcasına karıştırmaya devam ederken sırasıyle unu rendelenmiş çikolatayı azar azar dökmeli Bunlar karışınca bu defa yumurtaların sarılarını teker teker katıp yedirmeli Beri yanda yumurtaların aklarını porselen bir kâsede bir tutam tuzla çırpıp kar köpüğü durumuna getirmeli Sonra bundan keşik kaşık alıp öbür karışıma katıp yedirmeli Karışımı kalıba boşaltmalı ve 175 dereceye görel kızdırılmış fırına koyup 45 dakika kadar orada bırakmalı Kalıbı fırından çıkarmadan önce kuru bir kibrit çöpü sokup tatlının pişip pişmediğini kontrol etmeli Kibrit çöpü kuru çıkarsa pişmiş demektir, kalıbı fırından hemen çıkarmalı Kibrit çöpü nemli veya hamurlu çıkarsa tatlı daha pişmemiş olacağından kalıbı bir süre daha fırında tutmak gerekecektir Kalıbı fırından çıkarınca sivri ve ince bir bıçakla kalıpla tatlının arasını açmalı ve kalıbı başaşağı ederek tatlıyı bir tabağa aktarmalı Tatlının üstü için ayrılmış olan malzemedeki tereyağını porselen bir kâsede tahta kaşıkla döverek iyice yumuşatmalı Buna toz şekerini katmalı ve şekeri eritinceye kadar karışımı çırpmaya devam etmeli Turta soğuyunca bunu tırtıllı bir bıçakla yanlamasına ikiye bölmeli Bir meyve suyuyla kesilen yerleri iyice ıslatmalı Bunun üstüne tereyağlı karışımın üçte ikisini yaymalı ve turtayı eski durumuna getirmeli Kalan kremayı yani tereyağlı karışımı bir sıkma şırıngasına koymalı ve turtarın üstünü türlü biçimlerde kremayla süslemeli Ceviz içinin yarısını kıyarcasına ince doğramalı Bunları kremaların çevresine serpiştirmeli Yarımşar ceviz içlerini kremaların üstüne oturttuktan sonra turtayı servis vaktine kadar buzdolabına kaldırmalı |
Avusturya Yemekleri |
09-05-2012 | #7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Avusturya YemekleriIspanak Püre (Viyana Usulü MALZEMELER 1 kg taze ıspanak 40 gr tereyağı 1 orta boy sogan rende 30 gr un 1 bardak süt veya et suyu tableti 1 demet maydanoz 2 diş sarmısak YAPILIŞ TARİFİ Ispanakların saplarını kesiniz ve yapraklarını bir kaç su iyice yıkayınız ve tuzlu suda yumuşayıncaya kadar haşlayınız Haşlanmış ıspanakları mümkün olduğunca ince kıyınız veya blenderden geçiriniz Tereyağını eritiniz ve rende soğanı katıp öldürünüz Unuda katıp kavurduktan sonra ateşi kısınız ve karıştırmaya ara vermeden süt veya et suyunu azar azar katınız Koyuca bir beşamel elde ediniz Bu karışıma iyice dövülmüş macun haline gelmiş sarmısağı, tuzu ve karabiberi ilave ediniz Son olarak çok ince doğranmış bir demet maydanozu da hazırladığımız beşamel sosuna yediriniz Artık beşamel ile Ispanak püresinin karıştırma zamanı gelmiştir Her ikisini iyice karıştırıp ateşte bir taşım tıkırdatın |
Avusturya Yemekleri |
09-05-2012 | #8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Avusturya YemekleriGROESTEL (Avusturya) Kullanılacak malzeme (6 kişi için): 1 kilo patates, 300 gram haşlanmış sığır eti 50 gram margarin yağı, 2 baş soğan, 1 demet maydanoz, yeteri kadar tuz ve karabiber Yapımı: Patatesleri tuzlu kaynar suda haşlayıp kabuklarını soymalı ve dilim dilim doğrayıp bir kenara bırakmalı Haşlanmış eti fındık iriliğinde parçalara doğramalı Soğanı kıyarcasına ince doğramalı Bir tavaya margarin yağını koyup eritmeli Yağ eriyince soğanı içine atmalı ve tahta kaşıkla karıştırarak kavurmalı Soğanlar pembeleşince etle patates dilimlerini katmalı Tuzlayıp biberlemeli ve tahta kaşıkla karıştırarak bunları 8-10 dakika kadar pişirmeli Etle patates hafifçe kızararak sote edildikten sonra bunları servis tabağına boşaltmalı Üzerlerine temizlenmiş ve yıkandıktan sonra kıyılmış maydanozu serpmeli sıcak sıcak servis yapmalı |
Avusturya Yemekleri |
09-05-2012 | #9 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Avusturya YemekleriVİYANA USULÜ TAVUK DOLMASI (Brathuhn gefüllt nach Wiener Art) Kullanılacak malzeme (6 kişi İçin): 15 kiloluk bir yarka, 70 gram margarin yağı, 4 dilim bayat ekmek, bu ekmekleri ıslatacak kadar süt, 1 demet maydanoz, 1 limon, 2 yumurta, bir fiske cevzi bevva, yeteri kadar tuz ve karabiber Yapımı: Ekmek dilimlerini ılık sütte ıslayıp iyice ufalamalı Buna bir kaşık kadar margarin yağı katıp bir kenara bırakmalı Yarka durumundaki çok körpe tavuğun tüylerini soyup, içini çıkarmalı İnce tüylerini gidermek için tütsüleyip bol suda iyice yıkamalı Tavuğun katısını, ödü dikkatle ayrılıp atılmış ciğerini ve yüreğini makineden geçirerek kıymalı Buna ufalanmış yağlı ve süttü ekmek içini katmalı Temizlenip yıkandıktan sonra kıyılmış maydanozla cevz-i bevvayı, tuzu ve karabiberi serpmeli Sadece sarısı rendelenmiş limon kabuğuyla yumurtaları da kattıktan sonra harcı iyice karıştırmalı ve bunu tavuğun içine doldurmalı Tavuğun boynunu ve gerisini dikip bunu iyice bağladıktan sonra pyrex bir tabağa yerleştirmeli Üzerine küçük parçalara bölünmüş margarin yağını serpiştirmeli ve kabı orta ısılı bir fırına sürmeli Yarkanın üstünü vakit vakit salçasıyle ıslatarak bunu iyice pişirmeli Yarka iyice pişince bunu fırından çıkarmalı ve bir başka kapta pişmiş olan mantarlı pilâvı pyrex kayık tabağın bir kenarına boşaltıp böylece servis yapmalı Pyrex tabakla servis yapmak istemeyenler ise yarkayı fırından çıkarınca bunu bir servis tabağına almalı Yanına da mantarlı pilâvı boşalttıktan sonra tavuğun salçasını gezdirerek dökmeli ve böylece servis yapmalı |
Avusturya Yemekleri |
09-05-2012 | #10 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Avusturya YemekleriKIRMIZI LAHANA (VİYANA) Kullanılacak malzeme (4 kişi İçin): Orta boy bir kırmızı lahana, 60 gram margarin yağı veya kuyruk yağı, 1 baş soğan, 2 çorba kaşığı un, 4 kaşık sirke, yeteri kadar tuz ve karabiber, 1 çimdik toz şekeri Yapımı: Kırmızı lahanayı yaprak yaprak ayırdıktan ve bol suda iyice yıkadıktan sonra ince şerit biçiminde parçalara doğramalı Rendelenmiş soğanla yağı bir kuşaneye koyup karıştırarak kavurmalı Soğan kavrulunca lahanayı içine boşaltmalı ve karıştırarak tuzlayıp blberlemeli Bir çimdik tuz ve siraaai de kattıktan sonra kabın ağzını örtmeli ve vakit vakit karıştırarak çok hafif bir ateşte sebzeyi pişirmell Lahana yumuşayınca karıştırırken unu serpmeli Sonra tekrar kuşanenin kapağını örtmeli ve lahanayı iyice pişirmeli Kırmızı lahanayı sıcak sıcak haşlanmış veya tavada pişirilmiş Avusturya sosislerinin yanı sıra garni olarak servis yapmalı |
Avusturya Yemekleri |
09-05-2012 | #11 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Avusturya YemekleriBADEMLİ TURTA (AVUSTURYA) Kullanılacak malzeme: 1/2 kilo un, 100 gram toz şekeri, 50 gram pudra şekeri, 125 gram tereyağı, 150 gram sultanî üzüm, 4 yumurta, 25 gram maya 1 limon 100 gram kavrulmuş badem içi, yeteri kadar tuz 1 desilitre süt Yapımı: Üzümleri suda yumuşatmalı Kavrulmuş badem içlerinden bir-iki tanesini bir kenara ayırdıktan sonra geri kalanını iri parçalar halinde kıymalı Bir puding kalıbını yağa bulamalı Bu yağın üstüne de kıyılmış badem içini serpmeli Bira mayasını ılık bir desilitre kadar sütte iyice eritmeli Kalan tereyağını ufak parçalara böldükten sonra bunları tahta kaşıkla döverek iyice yumuşatıp macun durumuna getirmeli Bunu karıştırırken önce yumurtaların sarılarını teker teker katıp yedirmeli Sonra toz şekerini ve sadece sarısı rendelenmiş limon kabuğunu azar azar serpip bu karışıma yedirmeli Yayvan ve büyük bir porselen kâseye elekten geçirerek unu dökmeli Buna yumurtalı yağ karışımını, bira mayasıyle sütü ve bir tutam kadar tuzu katmalı ve karışımı yoğurarak birbirine yedirmeli Gerekirse bir parça daha ılık süt katmalı ve böylece oldukça yumuşak bir hamur elde etmeli Bu işler olurken yumurtaların aklarını bir çimdik tuzla çırpıp kar köpüğü durumuna getirmeli Sonra hamuru yavaş yavaş karıştırırken bu kar köpüğünden kaşık kaşık katıp yedirmeli Karışımı mayalanması için bir süre olduğu gibi bırakmalı Hamur, mayalanınca bunu yavaş yavaş karıştırırken suyu süzülmüş sultanî üzümleri katıp bu karışıma yedirmeli Sonra bunu kalıba dökmeli ve kabı 180 dereceye göre kızdırılmış bir fırına koyup bir saat kadar pişirmeli Kalıptaki hamur pişince bunu fırından çıkarmalı ve kalıbı servis tabağını başaşağı ederek içindekini tabağa aktarmalı Tatlıyı soğuttuktan sonra üstüne pudra şekerini serpmeli, bir kenara ayınlmtş bademleri de yerleştirmeli ve böylece servis yapmalı |
Avusturya Yemekleri |
09-05-2012 | #12 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Avusturya YemekleriVİYANA USULÜ ESKALOP Kullanılacak malzeme (6 kişi için) : 1/2 kilo fileto tarafından süt danası, 100 gram margarin yağı, 2 yumurta, 3 kaşık un, 2 kaşık fırınlanmış bayat ekmek tozu, 1 limon, 1 demet maydanoz, yeteri kadar tuz ve karabiber Yapımı : Eti çok ince on iki dilime doğrayıp iyice dövdükten sonra tuzlayıp biberleyin Sonra teker teker önce una, sonra çırpılmış yumurtaya daha sonra da fırınlanmış bayat ekmek tozuna bulayarak kızgın margarin yağında kızartın Kızaran eskalopları servis tabağına dizin Kızartma işlemi bittikten sonra limonu yuvarlak olmak üzere ince dilimlere doğrayıp eskalopların üstüne dizin Yıkanmış ve kıyılmış maydanozu da üstüne serpin Bu yemeği kabak veya patates kızartmasıyla ya da patatesli domates salatasıyle birlikte servis yepın Arzu edildiği takdirde servis yapmadan önce eskalopların üstüne kızgın tereyağ da dökebilirsiniz |
Avusturya Yemekleri |
09-05-2012 | #13 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Avusturya YemekleriFINDIKLI TURTA (VİYANA USULÜ Kullanılacak malzeme Turtası için: 150 gram un, 150 gram toz şekeri, 100 gram kavrulmuş fındık içi, 6 yumurta, 1 küçük paket vanilya tozu, 1 limon, 1 kahve fincanı kayısı marmelâtı, 1 kaşık tereyağı Kreması için : 25 gram un, 35 gram toz şekeri, 50 gram pudra şekeri, 80 gram tereyağı, 1 kaşık pudra şekerine karıştırılmış bir kaşık vanilya tozu, 2 desilitre süt, 1 yumurta Üstünün süsü için: 200 gram pudra sekeri, 2 kaşık kakao, 1/2 limon Yapımı : Bir porselen kâseye 4 yumurta akıyle 6 yumurta sarısını koymalı Bunların üstüne toz şekerini dökmeli ve kabı içinde kaynar su bulunan ateşteki bir tencerenin içine oturtmalı Şekerli yumurtayı çırparak iyice köpürtmeli Karışım köpürünce (fazla ısınmamalı, ılık olmalıdır) benmeriden indirmeli ve soğuyuncaya kadar çırpmaya ara vermemeli Şekerli yumurta karışımı soğuyunca çırpmaya ara vermeden kıyılmış fındık içini, unu, sadece sarısı rendelenmiş limon kabuğunu ve vanilya tozunu azar azar katıp buna yedirmeli Yuvarlak bir turta kalıbını yağa bulamalı Bunun içine hazırlanmış hamuru boşaltmalı ve kalıbı 180 dereceye göre kızdırılmış fırına koyup 40 dakika kadar pişirmeli Kalıbı fırından çıkarınca başaşağı çevirerek içindekini bir tabağa aktarmalı ve soğumaya bırakmalı Turta hamuru pişerken kremasının hazırlanmasına başlamalı Porselen bir kâseye tereyağının yarısını yumuşatarak koymalı Buna unu ve yumurtanın sarısını katmalı Karıştırmaya başlarken içine şekerli vanilya konmuş sıcak sütü sicim gibi ince akıtarak bu karışıma yedirmeli Kâseyi, içinde kaynar su bulunan ateşteki bir tencerenin içine oturtmalı ve karıştırarak bu kremayı ısınıncaya kadar pişirmeli Kalan tereyağını pudra şekeriyle döverek çırpmalı ve macun durumuna gelen şekerli yağı benmariden indirilerek ılıtılmış kremaya katıp karıştırarak yedirmeli Soğumuş olan turta hamurunu ortadan yanlamasına ikiye bölüp İki yuvarlak dilim elde etmeli Alt dilimin üstünü nemlemeli Nemlenmiş bu dilimin üstüne soğumuş kremayı bir spatulayla yayıp düzîemeli Üstüne, slatılmış üst dilimi oturtmalı Bunun üstüne de dövülerek yumuşatılmış marmelâtı yaymalı Bir kâseye üstünün süsü için ayrılmış şekeri boşaltmalı Buna kakaoyu katmalı ve şekerle kakaoyu iyice karıştırıp birbirine yedirmeli Bunları karıştırırken yarım limonun suyunu ve iki kaşık kadar ılık su katıp karışımı birbirine yedirmeli ve bu glaseyi marmelâtın üstüne ve turtanın yanlarına sıvamalı Turtayı buz dolabına kaldırarak orada birkaç saat tutmalı İsteyenler olduğu gibi servis yapabilecekleri gibi turtanın üstünü birkaç kavrulmuş fındıkla süsleyip de servis yapabilirler |
Avusturya Yemekleri |
09-05-2012 | #14 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Avusturya YemekleriSacher Turtası Avusturya'nın ünlü "d'Sachertorte"sini siz de evinizde yapabilirsiniz Kullanılacak malzeme: Hamuru için: 3/5 su bardağı un, 3/5 su bardağı pudraşeker, 150 gr tereyağı, 6 yumurta, 150 gr sütlü çikolata, 1 tutam tuz Üzeri için: 100 gr sütlü çikolata, 4/5 su bardağı tozşeker, 1 kahve fincanı şeftali marmelatı, 2 yaprak jelatin, 1 su bardağı krem şanti Yapılışı: Yuvarlak bir turta kalıbı tereyağıyla yağlanıp, üzerine un serpilir Kalıbın her yanma unun eşit biçimde yapışması için, kalıp sağa, sola çevrildikten sonra artan unların dökülmesi için baş aşağı edilir ve kenara bırakılır Çikolata tencereye rendelenir ve 2 çorba kaşığı su ilave edilerek çok hafif ateşte karıştırılarak eritilir Bir kâseye kalan tereyağı konur ve kâse içinde kaynar su bulunan daha büyük kaba oturtulur Yağ eriyince alınır ve eritilmiş olan çikolataya katılıp iyice karıştırılarak yedirilir Bir kâsede yumurta sarıları ile şeker iyice çırpılır ve yağlı çikolataya azar azar katılarak iyice yedirilir Başka bir kâsede yumurta akları ile bir tutam tuz iyice çırpılarak köpük haline getirilir ve karıştırılmakta olan çikolatalı, malzemeye kaşık kaşık katılarak yedirilir Karıştırmaya ara vermeden elenmiş un azar azar serpilerek yedirilir Turtanın hamuru iyice karıştırılınca kalıba dökülerek orta sıcaklıkta (175°C) fırına sürülür Turta kabarıp pişince, kibrit çöpü batırılarak pişip pişmediği kontrol edilir Kibrit çöpüne hamur bulaş-mamışsa pişmiş demektir Kalıp fırından çıkarılır ve 1-2 dakika dinlendirildikten sonra baş aşağı edilerek servis tabağına alınır Turtanın hemen soğumaması için, üzeri bir bezle örtülür ve dinlenmeye bırakılır Üzerine dökülecek sos için, suda ıslatılmış 2 yaprak jelatin iyice sıkılır ve parçalayarak ufalanır Bir başka kapta tozşeker bir kahve fincanı suyla eritilip ateşe oturtulur Kaynamak üzereyken marmelat ile rendelenmiş ve toz durumuna getirilmiş çikolata katılır ve iyice karıştırılır Karışımı ateşten indirmeden önce iyice ufalanmış jelatin atılır, birkaç defa karıştırılıp ateşten alınır Turtanın üstündeki bez kaldırılır ve hazırlanan çikolatalı karışım sıcakken, turtanın üzerine azar azar dökülüp spatulayla her yanına iyice yayılır Turta iyice soğuyunca, krem şantiyle birlikte servis yapılır İsteğe göre, krem şantiyle turtanın üzerini süslemek de mümkündür |
Avusturya Yemekleri |
09-05-2012 | #15 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Avusturya YemekleriLinz Turtası Avusturyalıların sabah ve ikindi kahvaltılarında yemekten çok hoşlandıkları bu turta, Linz Turtası Kullanılacak malzeme: 1 3/5 su bardağı un, 300 gr tereyağı, 4/5 su bardağı tozşeker, 200 gr badem içi, 250 gr ahududu veya frenküzümü marmelatı, 2 yumurta, 1 limon (veya portakal), 1 tutam tarçın ve 1 tutam tuz Yapılışı:Yassı ve alçak kenarlı turta kalıbı yağlandıktan sonra unlanır Büyük bir porselen veya cam kâseye tozşeker, üzerine de yumuşatılmış tereyağı konur 1 yumurta ile 1 yumurtanın sarısı ve bir tutam tuz ilave edilerek malzeme birbirine yedirilinceye kadar tahta kaşıkla iyice karıştırılır Kaynar suda ıslatılıp yumuşatıldıktan sonra kabuğu çıkarılmış ve havanda dövülmüş (veya makinede çekilmiş) bademin yarısı katılır ve iyice karıştırılır Hamur yoğurma mermerine 1 3/5 su bardağı elenmiş un boşaltılır, üzerine tarçın ile rendelenmiş limon veya portakal kabuğu serpiştirilir Kâsedeki karışım unun ortasına boşaltılır ve unla karıştırarak iyice yoğurulur Hamur, kıvamını bulunca yuvarlanıp yağlı kâğıda sarılır ve buzdolabında 40-50 dakika dinlendirilir Hamur dinlendirildikten sonra, buzdolabından alınıp hamur mermerinin üzerine yayılır Üçte ikisi ayrılıp merdaneyle açılır (hamur 2-3 mm incelikte ve kalıbın dibi ile kenarlarını kaplayacak büyüklükte açılmalıdır) Açılan yufka kalıbın yanlarını da kaplayacak şekilde düzgün yerleştirilir Üzerine limon suyu veya portakal suyuyla karıştırılmış marmelat dökülüp yayılır Marmelatın üzerine ayrılmış olan badem serpilir Kalan hamur da merdaneyle açılır ve uzun, yuvarlak gibi çeşitli şekillerde kesilip marmelatın üzerine resimde görüldüğü biçimde yerleştirilir Kalıbın kenarındaki hamur da marmelatın üzerine doğru kıvrılır ve kalıp kızgın fırına (200°C) sürülür Kalıp firma konduktan sonra fırının sıcaklığı azaltılır (180°C) ve turta 40-45 dakika kadar pişirilir Turta pişince, fırından alınıp bıçakla yapışık olan kenarları ayrılır ve 1-2 dakika dinlendirilir Kalıp sağa, sola sallanarak, dibinin de yapışık olmaması sağlanır ve 1-2 dakika daha dinlendirildikten sonra, baş aşağı edilerek büyükçe bir tabağa alınır ve hemen baş aşağı edilerek süslü kısmı üste gelecek şekilde turta servis tabağına yerleştirilir İyice soğuduktan sonra servis yapılır |
|