Bu Meyveleri Ne Kadar Tanıyoruz |
04-16-2009 | #1 |
Şengül Şirin
|
Bu Meyveleri Ne Kadar TanıyoruzBU MEYVELERİ NE KADAR TANIYORUZ SIFALI BITKILER AVOKADO Zengin bir folat, A vitamini ve potasyum kaynağı olan avokado meyveler arasında 110 gramlık porsiyonda 2 gram protein ile en çok protein içerendir Bol miktarda demir, magnezyum, C, E ve B6 vitamini de içerir Çiğ olarak biraz şeker karıştırılarak yendiği gibi pişmiş yemeklere ve yeşil salatalarada eklenebilir En yaygın tüketim yöntemi süt ve bal ile mikserde karıştırılarak yapılan içecektir Kabıza karşı etkili, bağışıklık sistemini güçlendirici özellikleri bulunmaktadır İçerdiği doymamış yağ asitleri kanda kolesterolün yükselmesini önler, dolayısıyla kalp ve damar hastalıkları için en iyi doğal ilaçtır Avokado, vücutta toksit maddeleri etkisiz hale getirerek, yaşlılığa yol açan zararlı maddeleri yok eder Dolayısıyla yaşlanma sürecini yavaşlatarak hastalıkları önlemede önemli rol oynar İçeriğinde bulunan protein, mineral ve vitaminler küçük çocukların ve hamile bayanların dengeli ve sağlıklı beslenmelerinde çok gerekli olan maddelerdir Avokado, vücudun karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasında düzenleyici olarak görev yapar ACAİ MEYVESİ VE ACAİ SUYU Acai (asai okunur) Güney Amerika’nın yağmur ormanlarında yetişen bir tür böğürtlendir Meyve suyu şeklinde veya tatlı ve dondurmalarda tüketilirken, mucizevi yönleri keşfedildikten sonra hap halinde de satışa sunulmuştur Enerji verip kişiyi zinde tutar Bilimsel araştırmalar bağışıklık sistemini güçlendirip kan dolaşımını düzene soktuğunu kanıtlamıştır Florida Üniversitesi, açai böğürtlenlerinin lösemili hücrelerin yüzde 86’sını yok ettiğini ortaya koymuştur Bu sayede açai, özellikle Amerikalı bilim adamlarınca dünyanın en sağlıklı meyvesi olarak tanımlanmaktadır Çikolata soslu çilek tadı veren Açai, sütten daha fazla kalsiyum, böğürtlenden daha fazla antioksidan, multivitamin haplarından daha fazla besleyici madde içeriyor Süper meyve olarak tanımlanan AÇAİ meyvesinin bileşiminde; antosiyanin, polifenol, fitosterol, omega 3, omega 6, omega 9, diyet lifi, E-C-B vitaminleri, kalsiyum, fosfor, potasyum ve demir bulunmaktadır Araştırmalar sonucunda biliniyor ki, antosiyaninler, romatizma etkisini, kolon kanseri riskini azaltır; ateşlenmeyi önler, damar hastalıklarını ve tümör kanserini engelleyici etkisi vardır ANANAS Deneysel çalışmalarda kanser önleyici etkilerine rastlanmıştır Klinik çalışmalarında ise şişkinliğin ve ödem, sinüzit, boğaz ağrısı, kireçlenme ve gut gibi iltihabi durumlarda iltihap önleyici etki göstererek şişkinliğin azalmasına yardımcı olabileceği saptanmıştır İdrar söktürücü özelliği de vardır Diğer tropik meyveler gibi C vitaminince zengin olan ananas, B6 vitamini, folat, tiamin, demir ve magnezyum da içerir Yemeklerden sonra yemek üzere çok uygun bir seçenek olmasının yanı sıra meyve salatalarına karıştırılabilir veya tavuk, deniz ürünleri ve her tür et ile birlikte pişirilebilir PAPAYA Muhteşem bir A ve C vitaminleri ile potasyum kaynağı olan papayanın bağırsak gevşetici özelliği vardır Sabah kahvaltılarının değişmez meyvesi olan papaya, mikserde süt ile karıştırılarak da içilebilir Ete sürülerek etin yumuşatılması için de kullanılır Papaya enerji veren bir besin olması sebebiyle gelişmekte olan çocuklar, hamile ve emziren bayanlar için mükemmel bir kuvvet deposudur Papaya'nın eski zamanlardan beri bilinen inanılmaz bir özelliği vardır Sindirimi en kolay meyvelerden biri olmasının yanı sıra diğer besinlerin kolayca sindirilmesine de katkıda bulunur Düzenli yendiği takdirde kabızlığa, kanayan basur ve kronik ishale iyi gelir Papaya’nın, eti yumuşatıcı özelliği de keşfedilmiştir Papaya'nın suyu bazı cilt bozukluklarına da iyi gelmektedir İçinde irin oluşumu olabilecek şişkinliklere ya da doğrudan irinlere, siğillere, sivilcelere, nasırlara, normal olmayan dışarı uzanan deri çıkıntılarına iyi geldiği görülmüştür Papayanın sıvısı kozmetik olarak çillere ve güneşe maruz kalma sonucu oluşan kahverengi lekelere iyi gelip derinin pürüzsüz bir görünüm almasını sağlamaktadırPapaya çekirdeğinden yapılan macunlar, mantar gibi değişik cilt hastalıklarına sürüldüğünde de olumlu sonuçlar verdiği görülmüştür HİNDİSTAN CEVİZİ Hindistan Cevizi çok besleyici, güçlendirici ve şişmanlatıcı bir besindir Yüksek oranda fakat kolayca sindirilebilen yağ içerir Vücut bu yağdan diğer yağlara nazaran daha kolay yararlanır Bu yağ hem fiziksel hemde kimyasal özelliği bakımından tereyağına çok benzer Hindistan Cevizi bütün amino asitleri içeren yüksek kalitede protein içeriğine sahiptir Potasyum, sodyum, magnezyum, ve sülfür açısından da zengin bir besindir Kurutulmuş hindistan cevizinin enerji değerleri oldukça yüksektir Her 100 gram Hindistan Cevizi 662 kalori içerir Tek bir hindistan cevizinin suyu vücudun günlük beslenmesi için gerekli olan C vitaminini yeterli bir oranda karşılar Ayrıca, B grubu vitaminlerinide içerir (Niasin, pantotenik asit, biotin, riboflavin, folik asit, tiamin, pyridoxin) Suyu ayrıca sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, bakır, fosfor, sülfür ve klorda içerir Olgunlaşmış kuru bir hindistan cevizi midedeki fazla asit problemlerinin tedavisinde de etkilidir ve hastada rahatlama sağlar Hindistan cevizinin özü sindirim sistemi rahatsızlıkları'nın tedavisinde oldukça etkilidir Hazımsızlık, kolit, mide ülseri, ishal, kusama, gaz, dizanteri rahatsızlıklarına karşı da oldukça değerli bir besindir Kusmayı yatıştırmak için diğer metodlar başarısız kaldığında hindistan cevizi çok değerli bir besindir MARACUJA B vitaminleri kompleksi, C vitamini ve minerallerce zengin olan maracujá içerdiği passiflorin adlı madde nedeniyle sakinleştirici etkiye de sahiptir Mutluluk vermesiyle bilinen meyvelerdendir Brezilya'ya has bir meyve olmakla beraber, Antalya bölgesinde de üretimine başlanmıştır GOİABA Zengin bir C vitamini kaynağı olan Goiaba, aynı zamanda bol miktarda potasyum ve demir de içerir Yüksek oranda kolajen içermesi nedeniyle tenin güzelleşmesi amacıyla da tüketilen goiaba taze olarak yendiği gibi meyve suyu şeklinde de tüketilir ACEROLA Acerola, yüksek miktarda A, B1 ve B2 vitaminlerini içermesinin yanı sıra çok zengin bir C vitamini kaynağıdır 100 gram meyvede bulunan C vitamini miktarı, aynı miktardaki limon veya portakalın 80 katıdır Yüksek miktarda kalsiyum, fosfor ve demiri de bünyesinde bulunduran bu meyve çiğ olduğu kadar meyve suyu, dondurma, reçel ve komposto şeklinde de tüketilir Grip, soğuk algınlıkları, verem, şeker hastalığı, karaciğer rahatsızlıkları, dizanteriler ve kapanmayan yaraların iyileşmesi için tüketilmesi tavsiye edilir MANGO Olgunlaşmış mango oldukça faydalıdır Mangodaki ana gıda maddesi şekerdir Ayrıca tartarik asit ve malik asite ilave az miktarda sitrik asitte bulunur Bu asitler vücut tarafından kullanılır ve vücudun alkali kaynaklarını koruyabilmesine yardımcı olur Olgunlaşmamış mango, sıcağın ve kavurucu rüzgârların zararlı etkilerine karşı korur Sıcak kül üzerinde pişirilen mango su ve biraz şekerle karıştırılıp bir içecek hazırlanırsa, bu sıcak çarpmasına karşı çok etkili bir tedavi yöntemidir Ham mangonun üzerinde biraz tuz serpip yemek yaz aylarında aşırı terleme sonucu oluşan tuz ve demir kaybını azaltır CARAMBOLA Carambola güzel, ilginç ve farklı görünüşlü bir meyvedir Merkezden dışarıya doğru boylamasına beş dilimi olan carambola enlemesine kesildiğinde kusursuz bir yıldız görünümündedir Bu meyve güzel olduğu kadar içerdiği A, C ve B vitaminleriyle sağlık için de yararlıdır Doğal bir oksalik asit kaynağı da olan carambolanın suyu yüksek ateşin düşürülmesi için de kullanılır Meyvenin ezilmiş yaprakları ise dıştan uygulandığında böcek sokmalarına karşı birebirdir Soğuk algınlığı ve grip gibi çeşitli hastalıklara iyi geldiği bilinmektedir VİŞNE Vişne, beyinde üretilen, güçlü bir antioksidan olan ve iyi bir uyku sağlayan melatonin bakımından zengindir Dolayısıyla, derin uykuyla sağlanan büyüme ve hücre yenilenmesine önemli katkısı vardır Antosiyaninler vişnede çok fazla bulunur Vişne suyu; kandaki ürik asit seviyesini düşürerek, gut hastalığını iyileştirici etkiye sahiptir |
|