![]() |
Bayramın Ağız Tatları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bayramın Ağız Tatlarıİslam dünyasında on bir ayın sultanı olarak algılanan ramazan ve bayramı özellikle ülkemizde sosyalleşmenin en yoğunlaştığı neredeyse bir festival derecesinde yaşanmaktaydı ![]() ![]() ![]() Bayram vaktine yaklaştıkça en önemli hazırlıklar bayramlık kıyafetlerin, hediyelerin, bahşişlerin, yiyecek ve içecek ikramlarının hazırlanmasıydı ![]() ![]() ![]() Arife gecesi konaklarda aşçıbaşılar un kurabiyesi (sakızlı) ve un helvası hazırlar, varaklar ve balmumundan yapılmış süslerle bezenmiş tepsilerde ev sahiplerine ikram edilirdi ![]() ![]() Bayram ikramları yoğunluklu olarak sakızlı lokum, badem ezmesi, miskli akide şekeri (maalesef artık yapılmıyor), altın mineli gümüş zarflı fincanlar içinde kakuleli kahve, şerbet ve baklava gibi şekerli yiyecek ve içeceklerden oluşmakta ![]() ![]() ![]() ![]() Özellikle ülkemizin tamamında geleneksel olarak ev baklavası bayram için üretiliyor ![]() ![]() ![]() Zira baklava yapımındaki gereken mahareti ve tadımındaki yüksek aaafiyle bence tatlıların zirvesidir ![]() BADEM EZMESİ Malzemeler: 250 gr toz badem, 1 yumurtanın beyazı, 300 gr pudra şekeri ![]() ![]() Hazırlanışı: Toz badem, yumurtanın beyazı ve pudra şekeri bir kabın içine veya mermer bir aaagâhta iyice yoğrularak hazır hale getirilir ![]() Sonra istenilen şekilde kesilir ![]() İNCİR UYUŞTURMASI Malzemeler: 500 gr kuru incir, 1 kg süt ![]() ![]() Hazırlanışı: İncirlerin sapları koparılıp ince ince doğranır ![]() ![]() ![]() ![]() Ocakta kısık ateşte tahta kaşık veya spatula ile ağır ağır karıştırılarak pişirilir ![]() ![]() ![]() ![]() EV USULÜ CEVİZLİ BAKLAVA Malzemeler: 500 gr un, 100 gr nişasta, 250 gr tereyağı, 10 gr tuz, 2 yumurta, 150 gr ceviz içi,100 gr su ![]() ![]() Hazırlanışı: Un ve tuz karıştırılır ince elekten geçirilerek ortası havuz gibi açılır ![]() ![]() ![]() Sonra pazıların arasına nişasta serpiştirilip, ince yufkalar açılır ![]() ![]() ![]() Yarısı olduğunda ceviz içi serpiştirilir ![]() ![]() ![]() ![]() Diğer tarafta kaynamış olan şurup kızaran baklavanın üzerinde gezdirilir ![]() ![]() Soğuk olarak servis edilir ![]() Yazı: Vedat Başaran Fotoğraflar: Serkan Eldeleklioğlu (Skylife) |
![]() |
![]() |
|