Yoğurt Tarifi |
09-05-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Yoğurt TarifiYoğurt Tarifi 1 litre süt 1 çorba kaşığı yoğurt Süt pastörize ise 60 dereceye kadar ısıtılır pastörize değilse 5 dakika kaynatılır Süt kaynadıktan sonra parmakla test yapılır parmağı yakmayacak ısıracak kadar sıcağa kacan ılık ise mayalanmaya hazırdır Sütün içinden bir bardağa süt alının içine bir çorba kaşığı maya yoğurdu koyun yoğurdu tamamen karıştırın Tencerede bekleyen yoğurda bardakta hazırladığınız mayayı tenceredeki sütü belli bir yöne yavaş bir şekilde karıştırırken dökün Mayanın süt ile tam karıştığından emin olun Tenceredeki mayalanmış ılık sütü porselen veya cam kaba boşaltın (yeterli büyüklükte) kapağı ile üzerini kapatın Havlu, gazete kağıdı vs gibi örtülerle iyice sarın (ısıyı muhafaza edin mayalanması için) ve hareketsiz durabileceği bir yere koyun Kap oda sıcaklığına geldiği zaman yoğurdunuz olmuş demektir 3-4 saat sonra dışarda geçireceği her dakika yoğurdunuzun ekşimesine neden olacağı için buzdolabında muhafaza edin Sessiz ve karanlık oda hurafelerine inanmayın Püf Noktalar : Sütü mayalamadan önce çok uzun süre kaynatıp suyunu 4 te 1 oranında buharlaştırırsanız süzme yoğurt gibi sert yoğurt yapabilirsiniz |
|