Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
peynırın, tosttakı, uzaması

Tosttakı Peynırın Uzaması

Eski 09-05-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Tosttakı Peynırın Uzaması




İnsanlar ekmeği fırında pişirmeye başladıklarından beri tost yemeye de başladılar Ancak o zamanlar ekmeğin tekrar ısıtılmasının nedeni değişikti Amaç ekmeğin tadını değiştirmek değil daha uzun süre muhafaza edebilmekti

Binlerce yıl boyunca ekmeğin, çatal benzeri demir çubuklara takılarak şiş yapar gibi ateşte kızartılma şekli değişmedi Tost yapımında en büyük aşama 19 yüzyılda Amerika'da oldu Tellerden ve teneke plakalardan yapılmış bir kafes, kömür sobasının üstüne yerleştiriliyor, bir kerede dört ekmek tost haline getirilebiliyordu Elektriğin keşfi ile her şey değişti 20 yüzyılın başlarında ilk elektrikli tost makineleri ortaya çıktılar

İlk elektrikli makinelerde ısı kontrolü olmadığından, gözü makineden ayırmamak gerekiyordu Ekmekler anında kömür olabiliyorlardı Yine de bir dilim tost yemek için koca kömür sobasını yakmak ve beklemek gerekmiyordu Asıl önemli olan mutfağa bağımlı olmaktan kurtulmaktı Evin her köşesinde, günün her saatinde tost yapılıp yenilebiliyordu

Termostatın da ilavesi ile tost makineleri günümüzdeki pratik şekillerine geldiler, insanlar için tost, hızlı bir şekilde karın doyurmanın bir sembolü oldu Ancak peynirli tostu sevenler için küçük bir sorun vardı İki ekmek arasında ısınan peynir, yağı da görünce, ısırırken kopmuyor, uzadıkça uzuyor, bir ucu ağızda iken diğer uç tostta kalarak adeta mideye gitmemekte direniyordu

Peynirin bu azizliği sadece ayak üstü tost yerken değil, resmi bir yemekte çorba üzerine rendelenmiş peynirlerde de görülür Minik peynir parçalan, sıcak çorbaya değince, kaşıkla ağza götürmek istenildiği zaman neredeyse yarım metre ince tel gibi uzarlar

Isınan peynirin bu direnişinin nedeni, soğukken içinde uzun zincirler halinde bulunan protein molekülleridir Bu moleküller, sıcak bir ortamda yağlı bir karışıma girdiklerinde, kıvırcık bir saç gibi kıvrım kıvrım şekle dönüşüp, aralarındaki kuvvetli bağlar nedeniyle, çekildiklerinde yay gibi uzayan lifler oluştururlar

Bu durum şeklen pamuk yününün çekilip, uzatılıp iplik haline getirilmesine benzer Uzama olayı benzer yapıya sahip plastik moleküllerinde de görülür Isıtılınca kıvrılır, eğri büğrü olurlar, bir ucundan çekince de lifler halinde uzarlar

Her şeyde olduğu gibi bu oluşumun da faydalı bir tarafı vardır Yediğiniz tosttaki peynirin protein miktarını merak ediyorsanız, ısırdığınızda ne kadar üzüyorsa o kadar çok protein olduğunu anlayabilirsiniz

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.