Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bahar, kuzusu, marullu

Marullu Bahar Kuzusu

Eski 09-05-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Marullu Bahar Kuzusu

2 Nisan Pazar günü Cumhuriyet gazetesinin hafta sonu ekinde Aylin Öney Tan?ın ?Marul İttifakı? başlıklı yazısına rastladım Özetle değişik din ve kültürlerin bahar bayramlarında marulu baş tacı ettiklerini konu olarak ele almış Nevruz, paskalya ve benzeri bahar bayramları değişik etnik ve din kökenli toplumların kutladığı bayramlar Aylin Öney Tan?ın bu konuyu kültürler açısından değerlendirmesi çok ilgimi çekti, kendisini kutluyorum Aylin Öney Tan yazısında bir de ?Marullu Bahar Kuzusu? tarifini vermiş Ben de bu tarifi bir diyetisyen olarak inceleyip sizler için değerlendirmek istedim
Koyu yeşil yapraklı sebzeler grubunda olan marul geleneksel olarak bizim kültürümüzde salata şeklinde ve çiğ olarak yenilir İçindeki C vitamini, A vitamini, K vitamini, kalsiyum, potasyum gibi minerallerin beslenme açısında önemi elbette tartışılmaz Üstelik 100 gr marul yaprağında da 14 kalori bulunur Bu kaloriyi biz diyetisyenler diyet programı verirken hesaba bile katmaz, serbest olan yiyeceklerin listesinde başa koyarız Marullu bahar kuzusu tarifini incelediğimizde taze soğan ve marulun kuzu etiyle beraber pişerken ete verdiği aromayı hayal edin Piştikten sonra C vitamininin bir çoğu kayba uğrasa da diğer besin öğeleri neredeyse değişmeden kalır Soğanın içerdiği antioksidan maddeler ve sistin sayesinde sağlığa olumlu katkıları olduğunu söylemeden geçemeyeceğim Kuzu eti, diğer etlere göre daha az yağlı, protein kalitesi ve miktarı yüksek, demirden ve B12 vitamininden zengin kısaca besleyici değeri yüksek olan bir et türü
Marullu bahar kuzusu tarifi sanırım 8 kişilik olarak verilmiş 8 porsiyon üzerinden değerlendirirsek 1 porsiyon marullu bahar kuzusu yaklaşık 200 kalori ediyor Yani 1 porsiyon marullu bahar kuzusu 3 et değişimine eşdeğer İçine hiç yağ girmediği için de light yemek kategorisine de hemen dâhil ediyorum
Marullu Bahar Kuzusu Tarifi
Malzemeler

1 büyük göbekli marul
8-10 parça kesilmiş böbrek yatağı (yaklaşık 1-1,25 kg)
8-10 sap taze soğan
2-3 sap taze sarımsak
1 demet dereotu
1 tatlı kaşığı kırık tane karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı:
Marulun dış yapraklarını elinizle lokma lokma koparıp tencerenin dibine birkaç kat olarak döşeyin Kuzu parçalarını tuz ve bibere bulayın, marul katlarının üstüne yerleştirin Etin üstünü doğranmış soğan ve sarımsak ile döşeyin Üstüne doğranmış dereotunu koyun Kalan marul yapraklarını ise gene parça parça kopararak en üste yerleştirin Marulların üstünü geçmeyecek kadar su ekleyin Kısık ateşte en az 1,5 saat pişirin

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com