Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
kırşehirin, yemekleri, yöresel

Kırşehir'in Yöresel Yemekleri

Eski 09-05-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Kırşehir'in Yöresel Yemekleri



Yufka:
Malzemesi: un su, tuz
Verilen malzeme (un,su,tuz) karıstırılarak hamur yogrulur Hamur biraz dinlendikten sonra avuc ice buyuklu-
güğünde pezi alinirPeziler oklava yardimiyla ekmek tahtasi üzerinde saz büyüklğünde (daire biciminde) acilirBu islem yapilirken açılan yufka üzerine kepekli un serpilir açılan yufkalar oklava yardımıyla tandir (ocak) üstünde bulunan sicak saçta pişirilirüstüste konularak soğutulması saglanır

Bazlama:
malzeme: Un, Su, tuz ve maya
Belirtilen malzeme (un,su,tuz) karıştırılıp içine maya katılıryoğurma işlemi bitirildikten sonra hamurun ustu
kalın bir örtü ile hamurun mayalanması beklenirMayasi gelen hamur pezilere bölünerek oklava yardimiyla ekmek tahtası üzerinde yuvarlak biçimde parmak kalinliginda açılır (ocak) üzerindeki saç uzerinde pişirilir Tereya ile yağlanıp çay veya ayranla ikram edilir
Omaç:

Malzeme: tava, yufka, yumurta, yağ (tereyagi)
Yag tavaya konarak eritilir Yag eritildikten sonra kucük parçalara aynlmis yufka tavaya yumurta ile birlikte ilave edilerek yumurta pisinceye kadar pisirilir ikinci bir yufka ekmege sarılarak çay veya ayranla ik-
ram edilir Buna halk arasinda "ekmek icinde ekmek" ekmekle ekmek yemek" tabirleri kullanihyor
Topalak: (Sulu kofte)
Malzeme:Bulgurdana kıyma (yağsiz) sogan (kuru) nane, yag, salça, tuz, maydonoz, baharat, yumurta su
Bu malzeme miktarları ailedeki kişiye gore değişir, Bu Hanimlar veya yemeği yapacak kişiler bunu ayarlarlar,Bulgur,dana kıyma, rendelenmiş kuru soğan,baharat,kuçük doğranmış maydonos bir yumurta çırpılarak,hepsi birden karıstırılır ve yogrulurFmdik buyukluğünde elde yuvarlanir(topaklanır)ocağı bu konulup tencerede kaynatilir ve su ilave edilirTopalaklar kaynamiş suyun icerisine atilarak pisirilirPismeye yakın tavada hazirlanan yag, salça ve kirmizi biber ilave edilerek kofteye ilave edilirPişirilip biraz bekletil-dikten sonra ikram edilir
Besmeç:
Malzeme:Bulgur (Dugur) yagsiz dana kıyma,kurusoğan, maydonoz, baharat, salça, tuz
Verilen bu malzemeler karistirilarak iyice yoğrulurBirbirinden aynlmayacak kıvamına gelince elde havuç
büyüklüğünde parçalara ayrılarak yassitilirdaire bicimi haaline getirilir Yaglanmiş tepsiye dizilip fırında veya önceden hazırlanmış köz haline gelen ateş üzerinde közlenerek pişirilir

Sulu Köfte:
Malzemeler :

500 gr ince çekilmiş yağsız kıyma
500 gr ince bulgur
2 orta boy kuru soğan
5 bardak et suyu
1 adet yumurta
1 kaşık salça
1 kaşık tereyağ yada margarin
tuz, karabiber, pul biber, toz biber

Soğanlardan biri incecik kıyılır Kıyılan soğan, kıyma, bulgur karıştırılır Bu karışıma yeteri kadar tuz ve biber eklenir, yoğrulmaya başlanır Bulgur yumuşayıncaya kadar yoğurulmaya devam edilir Bulguların çabuk yumuşaması istenirse bir miktar su katılabilir Bulgurlar yumuşadıktan sonra yumurta katılarak bir süre daha yoğurmaya devam edilirYoğurma işi tamamlandıktan sonra avuç içi ile yuvarlak köfteler yapılırYapılan köfteler kaynamakta olan et suyuna katılır Orta ateşte 25-30 dakika pişirilir Bu arada diğer soğanda incecik kıyılarak küçük bir tavada tereyağ ile kavrulur ateşten yeni indirilmiş köftelere eklenir Biraz dinlendirildikten sonra yemek servise hazırdır

AFIYET OLSUN!
Höşmerim
Malzeme: un, su (cok az tuz)
Un ile su karıştırılır ve hafif ateş içinde zeytinyağı ilave edilerek tahta kaşık ile karıştırılırçok az tuz ilave edilerek lava kıvamına gelince ocaktan indirilirdaha sonar servis yapılır
Haside:
Unun içerisine pekmez katılır ve karıştırılırHafif ateşte bir taraftan karıştırılarak zeytinyağı ilave edilirlapa kıvamına gelinceye kadar pişirilirsoğusuktan sonar servis yapılır
Pelte:
Pekmez ile un karıstirılarak ates uzerinde pisirilirPelte kivamina gelince sogumak üzere tabaklara paylastinlir
Yoğurt Çorbası :
Yarma denilen döğme buğdayla yeşil mercimek, biraz haşlanmış nohut güzelce yıkanır Süzme yoğurt ile bunlar iyice karıştırılır İçine bir yumurta kırılır İki kaşık kadar un katılır Çok az ayçiçek yağı damlatılır Mevsimine göre içine yaş veya kuru nane katılır Bunlar iyice karıştırılır Biraz su ilave edilir Kaynayıncaya kadar karıştırılır Devamlı karıştırılmazsa çorba kesilebilir Çorba ateşe konunca içine patates, yeşil biber, patlıcan atılır İlkbaharda temizlenmiş kenger atılır Çorba piştikten sonra başka bir kapta kuru nane ile yağ hafif kavrulup çorbanın üzerine dökülür Çorba servise hazırdır

Gendeme (Kemikli et) :
Yarım kilo kuş başı et tencereye konulur Suyu çekilinceye kadar ateşte pişirilerek, soğan doğranır Biraz yağ ilave edilerek, pişinceye kadar beklenir, daha sonra domatesi ve biberi ilave edilip çok miktarda su konur Yarım kilo yarma ilave edilirse 2 kilogram su konur Tuz ilave edilip yarma dağılacak duruma gelinceye kadar pişirilerek servise hazır hale getirilir
Mantı (Kesme Mantı) :
Una yumurta katılarak hamur yapılır Tuz ilave edilir Hamur yuvarlak bezi yapılır Oklava veya merdane ile açılır Hafif kurumaya bırakılır Açılmış olan ve biraz kuruyan hamur üstüne konup ince dilimler halinde kesilir Kesilen mantılar kurutulur Pişirmesi ise makarna gibi olur Suyu kaynatılır ve biraz tuz atılır Mantı kaynayan suda haşlanır Ve suyu süzülür Önceden hazırlanan sarımsaklı yoğurt ile iyice karıştırılır Sonra bir başka kapta üzerinin sosu hazırlanır Sos yağ, bolca, domates, biber, kıyma ile yapılır Sosa karabiber, pul biber, maydanoz eklenir Sarımsaklı yoğurt ile karıştırılmış mantının yine üzerine sos dökülerek servise hazır hale getirilir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.