09-05-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Çiğ Köfte..........
Malzemeler:
1/2(yarim) kg kiyma (kiyma bulgur miktarindan az olabilir, biraz az olursa daha iyi olur et tadi agziniza gelmez)
1/2(yarim) kg koftelik bulgur (piyale marka koftelik bulgur guzel sonuc veriyor son kullanma tarighini kontrol edin cok eski bulgurlar kolay yumusamaz tadi kotu olur)
1 orta boy sogan (genel tarifte kiyma miktarinin %30 u olmasi ongorulur)
4-6 dis sarimsak (bazi yörelerde sarimsak konulmuyormus, halbuki sarmisak tadinin buyuk bir kismini verir)
2-3 yemek kasigi kasik Aci biber salçasi (acilik miktarina gore)
1 yemek kasigi kirmizi pulbiber
1 yemek kasigi isot
1-2 cay kasigi karabiber
1 yemek kasigi kimyon
1-2 tatli kasigi dometes salcasi
1 buyuk Domates
1-2 tatli kasigi nar eksisi
1 yemek Kasigi Zeytin yagi
1 limon
yeterince tuz(1-2 tatli kasigi, tadina bakarak ayarlayin)
maydanoz
taze sogan
dereotu
yesillik(marul gibi)
once kiyma, aci biber salcasi, butun biberler(pulbiber, isot, karabiber), tuz tamamen karisincaya kadar iyice yogurulur karisan kiymayi bir kenara dinlenmeye birakin, sogani ve sarmisaklari rendeleyin bulgura katin avuc icinizle kabin dibine dogru surterek karistirin soganlar biraz erimeli ve bulgurlar soganin suyundan dolayi yumusamali(karistirmadan onceki haline gore) bu islem genelde 10 dakka surebilir dinlenmekte olan karistirilmis kiymayida bulgura katin ve bu seferyukardan asagi bileginizle avucunuzn birlesme noktasiyla asagi dogru bastirarak yogurmaya devam edin(bu yontem sart degil nasil kolayiniza geliyorsa) karisinca dometes salcasini ekleyin, salcada karisinca kabugunu soyup kucuk kucuk dogradiginiz dometesi ekleyin, iyice karistirin eger cok kuru olmussa azar azar cok soguk su ekleyebilirsiniz kofte baharati ve kimyonu ekleyin, tuzunu kontrol edin eger azsa tuzda ekleyin, iyice karistirin yogurmaya bulgurlar yumusayincaya kadar devam edin, kurursa azar azar soguk su ekleyebilirsiniz, bulgurlar yenilebilecek kivama gelince tuzunu son kez kontrol edin, zeytin yagini ekleyin iyice karistirin, nar eksini ekleyin, ceyrek limon kabugunu icine rendeleyin ve suyunuda(ceyrek limonun) icine sikin, iyice karistirin, dogradiginiz dereotu ve maydonozu ve yarim santim boyunda kestiginiz taze sogani ekleyin, fazla kuvvet uygulamadan hertarafinda esit miktarda olacak sekilde karistirin avcunuza kucuk parcalar alin avucunuzu hafifce sikin ve bir tabaga dizin yesillik ve limonla birlikte servis yapin, yaninda taze demlenmis cay cok iyi gider
afiyet olsun
|
|
|