09-05-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Bursa İskender Kebap
bursa iskender kebap
=malzemeler=
İskender Kebap, veya kısaca İskender Bursa yöresinin meşhur kebap yemeklerinden biridir 1867 yılında kayhan çarşısında başlamıştır Aslında temeli Döner olsa da, İskender'i İskender yapan üzerindeki tereyağ, domates sosu, yanındaki yoğurt ve altındaki yağlı pide parçalarıdır Ayrıca, İskenderin eti, herhangi bir dönerin etinden farklıdır İskender kebabı yapılan et Uludağ kekiği ile beslenen koçtan elde edilir İskender etinin yağı daha azdır Bursa'dan diğer illerimize yayılan İskender Kebap günümüzde en iyi yine ortaya çıktığı yerde yani Bursa'da yapılmaktadır Domates sosu ve yoğurdu kaliteyi çok etkilemektedir İskender'e sadece döner gözüyle bakmamak gerekir Çoğu lokanta kıyma karışımı dönerden yapılan İskenderleri müşterilerine sunmaktadır Bu da iyi İskender yapılan yerlerin parmakla gösterilecek kadar az olmasına yol açmaktadır Hatta Bursa dışındaki başka şehirlerde yiyeceğiniz iskenderin çok fazla iskender tadında olmayıp normal bir et yemeğinden farkı olmadığını söylersek yanlış söylemiş olmayız
=Hazırlanışı=
Aynı döner gibi, İskender'in eti diaaa biçimde duracak şekilde bir şişe geçirilir
Mümkün ise, kömür ateşinde pişirilir
Piştikçe dış tabaka Döner bıcağıyla yaprak gibi dilimlenir
Bu dilimler, tereyağlı pide parçalarının üstüne serilir
Yanına yoğurt koyulduktan sonra, isteğe göre üzerine tereyağ ve domates sosu serpilir
Servis yapılır
|
|
|