Poğaca Tarifi (Pandomim'e Özgü) |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Poğaca Tarifi (Pandomim'e Özgü)Peynirli Poğaca Hamuru İçin Malzemeler : 500 gr un 250 gr yoğurt 100 ml süt 125 gr margarin 2 yumurta 1 paket toz maya 1 paket vanilya şekeri 1 paket limon şekeri 1 çay kaşığı tuz İçi İçin Malzemeler : 250 gr kaşar peyniri 250 gr beyaz peynir 1/2 demet maydonoz 1/2 demet dereotu 2 yumurtanın beyazı Üzeri İçin Malzemeler : 2 yumurtanın sarısı Fırınlanmamış susam (İstediğiniz kadar) Hazırlarken İhtiyaç Duyacağınız Araç, Gereçler : Derin ve büyükçe, kapaklı bir hamur konteyniri Derin ve büyükçe bir cam kase Küçük cam bir kase Mutfak robotu ve çırpma, kesme, rendeleme aletleri ya da el mikseri, çırpma ve hamur karıştırma aletleri, rende Bir Merdane Üzerinde hamur açılacak silikon bir örtü Silikon bir fırça Bir tane çay kaşığı Bir tane yemek kaşığı Bir tane litre, mililitre ölçü kabı Bir tane tartı aleti Küçük bir tencere Maydonoz ve dereotunu süzmek için bir kalbur Hamur açmak için bir tane merdane Hazırlanışı : Küçük bir tencerenin ya da tavanın içersine margarini koyup, eritiyorsunuz Margarin eridikten sonra içersine ateşin üzerinden alıp sütü ekliyor, karıştırıyorsunuz Kapaklı, derin ve büyükce bir kaba yoğurdu, iki yumurtayı, ılık margarinli sütü ekliyor, mikserle çırpıyorsunuz Krem şekline gelince vanilya şekerini, limon şekerini, tuzu, toz mayayı koyuyor, yeniden çırpıyorsunuz İyice karıştırınca unu ekliyor, kulak memesi kıvamında yoğuruyorsunuz Ellerinize yapışıyorsa biraz un ekleyebilirsiniz ama yağ donunca hamurun istenilen kıvama geleceğini de unutmuyor, ona göre ayarlama yapıyorsunuz (Mikseri kullanabilirsiniz ama sonunda mutlaka özleşmesi için hamuru bir elden geçirmeniz gerekecek) Üzerine kapağını örtüyor, hamurun mayalanmasını bekliyorsunuz Hamur, limonlu, vanilyalı hoş bir kokuya sahip olacak, kabarık ve ele yapışmayan yumuşacık bir hale gelecek![]() Hamur mayalanıp dinlenirken, mutfak robotunda önce yıkanıp suyu süzülmüş dere otlarını ve maydonozları kıyıyor, ardından beyaz peyniri ve kaşar peynirini rendeliyorsunuz Bu malzemeyi derince bir kaseye koyarak, üzerine yumurta beyazlarını katıyor, iyice karışmaları için karıştırıyorsunuz![]() Sonra mayalanmış hamurdan küçük toplar alarak silikon bir örtü üzerinde (ölçülere sahip oluyorlar, çok pratik) merdaneyle açıyorsunuz İstediğiniz ölçüde daireler kesebileceğiniz bir aleti (hiç bir şey bulamıyorsanız örneğin cam bir su bardağı ağzıda olabilir) kullanarak hamurdan daireler kesiyorsunuz Bu dairelerin yarısına peynirli karışımdan koyarak üzerini kapatıyor, kenarlarının yapışmasını sağlıyorsunuz Ve poğacalarınızı fırın kağıdı serilmiş bir tepsiye sırayla diziyorsunuz Ayrı bir kasede yumurta sarılarıyla, bir kaşık suyu (sütte olabilir) çırpıyorsunuz ve bu karışımıda silikon bir fırça yardımıyla poğacalarınızın üzerine sürüyorsunuz Poğacaların üzerine yumurta sarılarını sürdükten sonra fırınlanmamış susamları istediğiniz kadar üzerlerine serpiyor, bir 15 dakika dinlendiriyorsunuz![]() Poğacalarınız dinlenirken fırını fan özelliğini (umluftherd) kullanıyorsanız 160 Cantigrat derecede, diğer özelliklerini kullanıyorsanız 180 Cantigrat derecede, gaz fırını kullanıyorsanız 3 derecede ısıtıyorsunuz Fırın istenilen dereceye geldikten sonra tepsinizi fırına koyuyor, poğacalarınızın her tarafı kızarana kadar pişiriyor, sıcak sıcak servis yapıyorsunuz![]() |
|
Poğaca Tarifi (Pandomim'e Özgü) |
|
|
#2 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Poğaca Tarifi (Pandomim'e Özgü)Hazırlarken İhtiyaç Duyacağınız Araç, Gereçler : Derin ve büyükçe, kapaklı bir hamur konteyniri Derin ve büyükçe bir cam kase Küçük cam bir kase Mutfak robotu ve çırpma, kesme, rendeleme aletleri ya da el mikseri, çırpma ve hamur karıştırma aletleri, rende Bir Merdane Üzerinde hamur açılacak silikon bir örtü Silikon bir fırça Bir tane çay kaşığı Bir tane yemek kaşığı Bir tane litre, mililitre ölçü kabı Bir tane tartı aleti Küçük bir tencere Maydonoz ve dereotunu süzmek için bir kalbur Açılan hamuru daire şeklinde kesmek için yuvarlak bir kalıp (Cam bir su bardağı da olabilir) |
|
|
|