|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
deliler, efsaneleri, fıkraları, kıbrıs, kırk |
![]() |
Kırk Bir Deliler Fıkraları | Kıbrıs Efsaneleri |
![]() |
![]() |
#1 |
[KAPLAN]
|
![]() Kırk Bir Deliler Fıkraları | Kıbrıs EfsaneleriKırk Bir Deliler Fıkraları 1 Vaktin birinde, zamanın ikisinde bir memlekette kırk bir deliler yaşardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Kuyuya tavuk yerine çocuğumuz düşseydi halimiz ne olurdu , kuyudan kim çıkarırdı, acısına yüreğimiz nasıl dayanırdı,daha dünyasına doyamadan kara toprak olacaktı ? Bir yandan da: - Ah yavrum sen öleceğine ben öleydim demeye başladılar ![]() ![]() ![]() -Kör olası kuyu , can aldın , kim bilir daha kaç can alacaksın ? demeye başladılar ![]() Ağlamaları duyup işitenler delilerin yanına gelerek ne olduğunu sordular ![]() ![]() ![]() ![]() * * * 2 Kırk Bir Delilerden birinin düğünü vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Birisi: -Bu gelinin dışarı çıkabilmesi için ayaklarını kesmek gerekir ![]() Öteki Deli: Hemen yatağına yatırdılar ![]() ![]() -Hanım ninemizin yattığı yerde güneş yok, oysa dışarda bol güneş var ![]() ![]() Hepsi de: - Doğru söylersin, hekim de ‘’Güneşten bol bol yararlansın’’ dedi ![]() ![]() Kırk Bir Deliler kalburları alıp güneşe koştular ![]() ![]() ![]() O sırada köye gelen bir yabancı boş kalburla koşuşanları görünce merak edip sordu ![]() -Yaptığınız nedir? Kırk Bir Deliler hep bir ağızdan : -Hanım Ninemizin soğuktan ciğerleri hastalandı, onun için odasına güneş taşırız,dediler ![]() Köydeki yabancı Kırk Bir Delilere bakıp güldü ![]() ![]() ![]() ![]() En akıllıları: -Duvarı yıkarken onca toz duman çıkardın, oysa biz tertemiz güneş taşıyorduk ![]() ![]() Tartışma uzayıp gitti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * * * 3 Kırk Bir Delilerden birinin çocuğu çok yaramazdı, ele avuca sığmazdı, ne bulursa karıştırırdı ![]() ![]() ![]() ![]() -Elimi testiden kurtarın , diye bağırıp ağlıyordu ![]() Çocuğun sesini duyup gelen deliler çocuğun çevresinde toplanarak , çocuğun elinin testiden nasıl kurtaracaklarını tartışmaya başladılar ![]() ![]() -Bu çocuğun elini kurtarsa kurtarsa en akıllılarımız kurtarır ![]() ![]() En akıllıları geldi, içlerinden biri: - Bu çocuğun kolunu kurtarmak için elini bileğinden kesmek gereğir, dedi Bir diğer akıllı : -Yok öyle şey olmaz, en iyisi testiyi kıralım, çocuğa da zarar vermemiş oluruz, dedi ![]() Tartışmalar sürüp gitti, ama ne yapacaklarına bir türlü karar veremediler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * * * 4 Kırk Bir Delilerin yaşadıkları yerde kış çok soğuk geçmişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Yemene içmene çok dikkat et, bedeninin sıcaklığı çok düşük ![]() ![]() Kırk Bir Deliler kocakarıyı evine götürdüler ![]() ![]() Köydeki yabancı boynunu büktü, kendi kendine mırıldanarak: -Ben kendimi aklı kısa sanırdım, meğer neler varmış neler? Şükür halime , diyerek köyden hızla uzaklaşıp yerine yurduna gitti ![]() * * * 5 Cuma günleri Kırk Bir Delilerin helva günüydü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Öteki:Yok, seninki daha büyük , dedi ![]() Tartışma büyüdükçe büyüdü, sonunda tartmağa karar verdiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Tartmanıza yardım edeyim, dedi ![]() -Yardım et , dediler ![]() Gezgin helvaları terazinin kefelerine koyarak kolu çekti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Helvalarınızı tartacağım diye kan ter içinde kaldım, yoruldum ![]() ![]() ![]() ![]() * * * 6 Kırk Bir Deliler kırk yıldır değirmene giderlerdi ama değirmenin yolunu bir türlü öğrenemediler ![]() ![]() -Haydi diyelim ki siz delisiniz, ben de deliyim, eşekleriniz de delimidir? Düşelim eşeklerimizin peşine, onlar bizi değirmene götürür, dedi ![]() Öyle de yaptılar, eşekler önde Kırk Bir Deliler arkada değirmenin yolunu tuttular ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Bu delicesine koşma da niye, diyelim ki eşekleriniz delidir, siz de mi delisiniz ? * * * 7 Kırk Bir Delilerin yaşadığı yerde koskoca kış boyu yağmur tıp bile demedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Güle güle yiyin , ölmüşlerime dua edin bu bana yeter, dedi ![]() Kırk Bir Deliler çuvalları omuzlarına vurdular, köylerinin yolunu tuttular, epeyce yürüdükten sonra yorulup bir ağacın gölgesine oturdular ![]() -Bu adam bize birer kile buğday verdi, ama hiç düşündünüz mü ? Kilesi eksik mi, tamam mı, hileli mi , hilesiz mi ? Ben böyle hileli ölçülmüş buğday istemem ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Öteki deliler de : -Doğru söylersin, geri dönelim buğdayları verelim , dediler ![]() Hep birlikte geri dönerek kendi çuvallarıyla buğdayları zengin adamın kapısına bırakıp köylerine geri döndüler ![]() * * * |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Kırk Bir Deliler Fıkraları | Kıbrıs Efsaneleri |
![]() |
![]() |
#2 |
[KAPLAN]
|
![]() Cevap : Kırk Bir Deliler Fıkraları | Kıbrıs Efsaneleri8 Kırk Bir deliler boş oturmaktan sıkılıp meslek öğrenmeğe karar verdiler ![]() ![]() ![]() -Ceketin cebinin ağzı aşağıya doğru mu yoksa yukarı doğru mu olacak? Tartıştılar, konuştular, ama bir türlü karara varamadılar ![]() ![]() ![]() ![]() -Öne de koysanız olur , arkaya da, siz en iyisi topuğu cekete koyun, cebi de ayakkabıya dikin , dedi ![]() * * * 9 Kırk Bir Deliler sıcak bir günde ava çıktılar ![]() ![]() ![]() ![]() -Suyun içinde ağzı açık kırk bir tane kurukafa var, bizi yiyecekler, dedi ![]() Bir diğeri: -Haydiyin birer taş alalım, havuzdakileri öldürelim, dedi ![]() Hepsi birer taş alarak var güçleriyle havuzdaki suya attılar ![]() ![]() -Bize kırk bir kere maşallah, kırk bir canavara kırk bir taş attık, hiç biri boşa gitmedi, dediler ![]() * * * 10 Çok sıcak bir yaz günüydü , hava sanki alev esiyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Sıcaktan kurtulduk , su çok serin, gelin ayaklarımızı suya sokarak serinleyelim, dedi ![]() Kırk Bir Deliler havuz başına dizilerek ayaklarını suya soktular ![]() ![]() ![]() İçlerinden biri: -Bu ayak benimdir, bu ayak senindir , dedi ![]() Öteki: Yok, şu ayak benim , şu ayak senin, dedi ![]() Beriki: -İkiniz de yanlışsınız, gösterdiğiniz ayaklar benimdir ![]() Deliler ayak kavgasına başladı, o sırada havuzun yanından bir Bektaşi geçiyordu ![]() ![]() ![]() ![]() -Ay ayağım, dedi, ayağını sudan çekti ![]() -Hah, sudan çektiğin ayak senin ayağındır, dedi ![]() Bektaşi böyle böyle bütün delileri sıra dayağından geçirdi ![]() ![]() ![]() * * * 11 Aradan aylar geçtikten sonra Kırk Bir Delilerin akıllarına Bektaşi’den yedikleri dayak geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Biri: -Öküz bu kamışın üstüne nasıl çıktı? Dedi ![]() Öteki kamışın yaprağını göstererek: -Buraya bastı çıktı, dedi ![]() Bir diğeri: -Yok, oradan değil buradan çıktı, dedi ![]() Onlar tartışırlarken sakallı adam da sıvışıp kaçtı ![]() * * * 12 Kırk Bir Deliler bir gün ovada gezinirken önlerinden bir tavşan geçti ![]() - Haydiyin koşalım , bu tavşanı tutalım , dedi ![]() Delilerin hepsi tavşanın arkasına düştüler, artlı önlü koştular ![]() ![]() ![]() -Tavşan deliğe girdi, nasıl tutacağız? En akıllıları da: -Birimiz deliğe girip tavşanın ayaklarını tutacak, biz de deliğe girenin ayaklarını çekeceğiz ![]() Delilerden biri başını deliğe zar zor soktu ![]() ![]() ![]() ![]() Delilerden biri: -Be arkadaşlar bunun kafası yok ![]() Bir başkası: -Bakın kanlara bunun kafası içeride kaldı, tavşanı yer ![]() Aralarında tartışma çıktı, kafasız deliyi evirdiler çevirdiler ![]() En akıllıları: -Bu deliğe girmeden önce kafası var mıydı, yok muydu? Deliler hep birlikte: -Gidelim , karısına soralım ![]() Deliler kafası kopuk deliyi yüklenerek evine götürdüler,karısına sordular: -Bunun kafası var mıydı,yok muydu? Karısı da: -Vallahi bilmem , sabah tarhana çorbasını içerken sakalı cong cong ederdi ![]() ![]() * * * 13 Deliler Bektaşi’den yedikleri dayağı bir türlü unutamadılar ![]() ![]() ![]() -Niçin camiye gelmiyorsun? Çoban : -Abdest almayı, namaz kılmayı bilmem ![]() Hoca: -Ben sana tarif ederim, karşıda gölek var git , suya batıp çık ![]() Deliler de çobanın peşine düştüler, göleğe gittiler, hep birlikte yıkandılar ![]() ![]() Hoca: -Haydiyin camiye ![]() Hoca önde, Kırk Bir Deliler ve çoban arkada camiye girdiler ![]() Hoca: Şöyle sıra sıra dizilin ![]() Hoca Kırk Bir Deliyi ve çobanı safta dizdi ![]() -Benim her söylediğimi siz de söyleyecek, yaptığımı yapacaksınız ![]() Deliler ve çoban hep bir ağızdan: -Peki hoca Efendi ![]() Hoca başa geçti, çoban ve deliler hocanın ardında saf tuttu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Ben ne yaparsam onu yapacaksınız demedim mi ? Bu söz üzerine Kırk Bir Deliler sırayla hocanın ensesine birer tokat attılar ![]() -Namaz bitti, tokat bitti ![]() Delilerin en akıllısı: -Şimdi ne yapacağız ![]() İçlerinden biri: -Sakallıyı bulmaya gidelim ![]() Bu söz üzerine Kırk Bir Deliler yeniden yola koyuldu ![]() * * * 14 Kırk Bir Deliler köylerindeki imamla tartışıp kavga ettiler ![]() -Ben bu insanlara imamlık etmem ![]() Hoca öfkeyle köyü terketti ancak dalgınlıkla caminin anahtarını da birlikte götürdü ![]() -İmam Efendi kaçtıysa kaçtı, ne yapalım ![]() ![]() Kırk Bir Deliler de : -Doğrudur , okuduğu ne ki ! İki elham bir kuluvallahi ![]() ![]() En akıllıları da : -Öyleyse handa toplanalım, kilidi nasıl açacağımızı tartışalım ![]() Deliler hanın büyük odasında toplandılar, tartışmaya başladılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Kapıyı fırtına kapattı, bekleyelim adamsa adamlığını yapacak, kapattığı gibi açacak ![]() Aradan saatler geçti , fırtına çıkmadı, acıktılar, susadılar,sonunda tavanı delip çıkmaya karar verdiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Deli fırtına , ne işin vardı da bizi bu kadar beklettin ? Kaynak:Gökçeoğlu, M ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|