Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Sözlük Ağı

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
lebbeyk

Lebbeyk:

Eski 09-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Lebbeyk:

LEBBEYK:

1 Hac, umre veya her ikisini yapmak üzere niyyet ederken yâni ihrâma girerken başlayıp, Mina'da Cemre-i akabede (büyük cemrede) şeytan taşlanırken atılan ilk taşla söylemesi son bulan mübârek sözler: Lebbeyk Allahümme lebbeyk, lebbeyk lâ şerîke leke lebbeyk innelhamde venni'mete leke vel-mülke lâ şerîke lek (Allahım! Senin emrine her zaman itâat ederim Senin ortağın yoktur Dâvetine can ve gönülden uyarım Şüphesiz hamd (övgü), nîmet (vermek) sana mahsûstur Mülk de senindir Senin ortağın yoktur) (Bkz Telbiye)

Hac yapacak kimse, ihrâma girince yüksek sesle telbiye eder Lebbeyk diyerek ihrâma giren hacı, Allahü teâlânın dâvetine ve haccediniz emrine uyduğunu düşünmeli ve buna göre kendini hazırlamalıdır (Saîdüddîn Fergânî)

2 "Efendim, buyurunuz, emrediniz!" mânâsında, çağırana cevâb ifâdesi

Muâz bin Cebel (radıyallahü anh) şöyle anlatmıştır Bir gün Resûl-i ekrem efendimiz bir hayvana binmişti Ben de arkalarında bulunuyordum Bana "Ey Muâz!" diye seslendiler Ben de "Lebbeyk yâ Resûlallah!" dedim Üç kerre ismimi söyledikten sonra; "Cenâb-ı Hakk'ın kulları üzerinde olan hakkı nedir biliyor musunuz?" buyurdu "Allah ve Resûlü daha iyi bilir" dedim Bunun üzerine; "Cenâb-ı Hakk'ın kulları üzerindeki hakkı, onların kendisine ibâdet etmeleri ve başka hiçbir varlığı ona şirk (ortak) koşmamalarıdır" buyurup, tekrar sordular: "Kullar bu vazîfelerini yerine getirirlerse, Allah'tan bekledikleri hakları (Allahü teâlânın onlara vâdettiği karşılık) nedir bilir misin?" buyurdular Ben yine "Allah ve Resûlü daha iyi bilir" deyince; "Bu takdirde kulların Allah üzerindeki hakkı (onlara vâdettiği) nîmet ve kullarına azâb etmemesidir" (Hadîs-i şerîf-Müslim)

Alıntı Yaparak Cevapla

Lebbeyk:

Eski 09-04-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Lebbeyk:

Bu sureden yazılı olduk 8Sınıfta

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com