![]() |
Anılarla Atatürk |
![]() |
![]() |
#1 |
yesimciwciw
|
Anılarla AtatürkBiliyorum Çocuğum ![]() ![]() Hatay sorununda Fransızların zorluk çıkardığı günlerdeydi ![]() ![]() -Hatay işi, benim kişisel davamdır ![]() ![]() ![]() Atatürk bu sözleri Türkçe olarak yüksek sesle söylüyor ve herkes dinliyordu ![]() ![]() -Atatürk! Üzülme arkanda biz varız, diye bağırdı ![]() Atatürk birden başını sesin geldiği yöne doğru çevirdi ![]() ![]() ![]() ![]() -Biliyorum çocuğum, onu bildiğim için böyle konuşuyorum, diye karşılık verdi ![]() Dağların dorukları dumanlı olur Gözleri intihar maviGeriye dönmez savaşçılar Fırtınayla yıkanmıştır ömürleri Karla yıkanmıştır yüzleri Bu yüzden asla vedalaşmaz Ve kılıçlarında taşırlar şiiri Bu yüzden sevdaları mahzundur Yürekleri Kallavi Alınları İhanet vurgunudur ATATÜRK, Antalya'ya giderken yolda verdiği bir mola esnasında bir çocuğun söylediği türkü sesi duyar ![]() ![]() ![]() ![]() ATATÜRK - Türküyü sen mi söylüyorsun? diye sorduktan sonra - Burada da söyle de dinleyelim der ![]() Genç çoban türküyü bitirince Atatürk çocuğu alkışlar ve - Biis ![]() ![]() ![]() ![]() Genç çoban ve yanındakiler anlamayınca ATATÜRK biis' in ne olduğunu izah eder ![]() - Biis demek, beğendim, tekrar söyle demektir ![]() Çoban bunun üzerine türküyü tekrarlar ![]() ![]() - Biis ![]() ![]() ![]() ![]() ATATÜRK, bu zeki cevaptan o kadar memnun olur ki, bir elli liralık daha çıkarıp verir ve yanındakilere dönerek o dönemde sürekli Türkiye'ye sataşan İtalyan diktatörü Mussoloni için - İmkân olsaydı da, Musolini şu sahneyi görseydi ve cevabı işitseydi, hangi millete nutuk söylediğini anlardı der ![]() Bir gezisinde, Kolordu binasının kapısında aslan yapılı bir Mehmetçik gördü ![]() - Sen güreş bilir misin? Yanındakilerden en kuvvetli görünenlerle Mehmetçiği güreştirdi ![]() ![]() ![]() Ceketini çıkarıp Mehmet'e ense tuttu: - Haydi, bir de benimle güreş! Katıksız ve temiz Anadolu çocuğu Ata'sının yüzüne hayranlıkla baktı: - "Atam," dedi ![]() ![]() Gözleri doldu ve ağlamamak için gülmeye çalıştı ![]() __________________ ANILARLA ATATÜRK HAPI YUTARDI Atatürk Galatasaray Lisesi'nde öğrencilerden birine sordu: -Nil olmasaydı, Mısır ne olurdu? Öğrenci,çabuk yanıt vermek için boş bulunup: -Hapı yutardı ![]() ![]() ![]() ![]() Bu yanıt Atatürk'ün hoşuna gitti ![]() ![]() YURDUMUN TOPRAĞI TEMİZDİR Kral Edvard İstanbul'a geldiği zaman,yatından bir motora binerek Dolmabahçe Sarayına yanaştı ![]() Atatürk rıhtımda onu bekliyordu ![]() ![]() ![]() İmparator rıhtıma çıkmak istediği bir sırada,eli yere değerek tozlandı ![]() O sırada Atatürk elini uzatmış bulunuyordu ![]() Bunu gören Kral bir mendille elini silmek istediği zaman Atatürk: -Yurdumun toprağı temizdir,o elinizi kirletmez,diyerek Kralı elinden tutup rıhtıma çıkardı ![]() DEVRİM BİR ANDA OLUR YA DA OLMAZ Atatürk yazı devrimini gerçekleştirmişti ![]() Yaşlı,genç,kadın,erkek tüm yurttaşlar yeni harfleri öğrenmek için gece gündüz kurslara gidiyorlardı ![]() Devrimi izleyen iki yıl içinde bir buçuk milyon vatandaş okur yazar olmuştu ![]() yazı devriminin en dikkate değer yanı,Atatürk'ün bu devrimin yerleşmesinde en ufak bir ihmali bile kabul etmemiş olmasıdır ![]() Örneğin bazı kimseler kendisine: -Paşam,ilkokulların ilk sınıflarından itibaren yeni harflerle öğretime başlayalım ![]() O kuşakla birlikte ortaokulu,liseyi ve üniversiteyi izletelim,diyorlardı ![]() Atatürk bu görüş ve düşüncelerin hiçbirisine yanaşmadı ![]() ![]() YAPACAKLARIMDAN SÖZ EDİN Bir soruşturma dolayısıyla,Atatürk'ün başardığı işlerden Vasıf Çınar söz açmıştı ![]() Kendisine Sordu: -Sizin en büyük eseriniz hangisidir? Atatürk'ün kısa cevabı şu olmuştu: -Benim yaptığım işler,biri ötekine bağlı gerekli olan işlerdir ![]() Yapacaklarımdan söz edin ![]() BAŞÖĞRETMEN ATATÜRK Yazı devriminden sonra(1928),Atatürk'ün kara tahta başındaki resmi görülünce,O'na "başöğretmen" denilmeye başlanmıştı ![]() Aslında,adlandırmada geç kalınmıştı ![]() Kurtuluş Savaşı'ndan hemen sonra,bir İstanbul gazetecisi kendisine şöyle bir soru yöneltmişti: -Yurdu kurtardınız ![]() Hiç duraklamadan şu cevabı vermişti: -Milli Eğitim Bakanı olarak Türk Kültürünü Yükseltmeye çalışmak,en büyük amacımdır ![]() Ondan sonra Atatürk nerede görünse,mutlaka orada bir okula girer,öğretmen ve öğrencilerle konuşurdu ![]() Birgün Atatürk'ün yolu köy okuluna düştü ![]() ![]() Atatürk sınıfa girince,öğretmen kürsüsünü terk etti ![]() Atatürk: -Hayır,yerinizde oturunuz ve dersinize devam ediniz,dedi ![]() ![]() ![]() HAYIR KARINI BOŞAYAMAZSIN Atatürk, özel hayatının bütün tesadüflerinde kadına cemiyet içinde layık olduğu önemin verilmesini istemişti ![]() ![]() Anlatacağımız olayın kahramanlarından bazıları yaşamakta olduklarından ve Atatürk’ün özel hayatına dair yazılarda isimlerden çok, olayların ehemmiyeti olduğundan, biz isimleri rumuz olarak kaybetmeyi münasip görüyoruz ![]() Atatürk’ün, kocasını tanıdığı bir bayan (ı) bir gün: - Paşam, dedi, kocam beni boşuyor ![]() ![]() ![]() ![]() Kadın haklıydı ve hayatını uzun uzun anlamasına lüzum yoktu ![]() ![]() ![]() Atatürk, bayanı teselli etti, teessür duymamasını bildirdi ![]() Bay (K), Ata’nın huzuruna çıktığı vakit, Ata, kendisine özgü ve anlamlı bir hitapla: - (K), dedi, sen karını boşuyormuşsun, doğru mu? Ata’nın hadiseden haberdar oluşu, Bay (K)’yi bir anda şaşırttı ![]() ![]() - Evet, dedi, doğru ![]() - Buna neden lüzum gördün? - ![]() ![]() ![]() Bay (K) bu suale ne cevap verse, haksızdı ![]() ![]() - Cevap versene, nede lüzum gördün? ![]() ![]() ![]() - Hayır paşam, hiçbir kabahati yok ![]() - Peki, o halde? Ata’nın meseleyi, ciddi olarak ele almış olduğunu hisseden Bay (K), Ata’nın şahsından o zamana kadar gördüğü iyi muameleden cesaret alarak: - Paşam, dedi, siz de Latife Hanım’ı boşadınız dedi ![]() Bay (K)’nın bu sözü büyük bir buluş telakki etmişti ![]() ![]() ![]() Ata, karşısındakinin gösterdiği bu cesarete, dudaklarında hasıl olan şimşek gibi bir gülümsemeyle mukabele etti ve sordu: - Sen ne kadar yıl önce evlenmiştin? - ![]() ![]() ![]() ![]() - O zaman neydin? - ![]() ![]() ![]() - Mebus muydun? - Hayır ![]() - Bugünkü kadar şöhretin? - Hayır ![]() ![]() ![]() - Ve tabii o zaman yırtık çoraplarını yamatıyordun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ama oldu, (K), eşini boşadı, genç bir kadınla evlendi ![]() ANKARA’YI NEDEN BAŞKENT YAPTIM? ![]() ![]() ![]() ![]() - Ankara’yı hükümet merkezi yapmakla iyi mi ettim? diye sordu ![]() Tabii herkes müspet cevap verdi - Neden? suali gelince, kimi stratejiden, kimi siyasetten bahsetti![]() ![]() ![]() -“Şimdi dalkavukluğu bırakın” diye münakaşayı kapattı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() __________________ MİLLETİNE GÜVEN Toplantıda kendisinden evvel söz söyleyenlerden biri ona: “nereden ilham ve kuvvet” aldığını sormuştu; büyük adam bu soruya millet hizmetinde bulunan insanların ilham kaynakları hakkında, uzunca bir tahlil yaparak cevap verdi![]() ![]() ![]() “Efendiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Atatürk’ün bu nutku, seyahatini temsilcisi ile takip eden Anadolu ajansı tarafından çıkarılan bir broşürde mevcuttur ![]() VATAN İÇİN Ölümünden otuz altı gün önce, birinci komutan, sonra Başvekil Celal Bayar, hastalığı süresince yaptığı hafta sonu ziyaretinde, beraberinde hazırlığı tamamlanmış üçüncü beş yıllık plan dosyasıyla gelir![]() ![]() ![]() ![]() Bundan sonrasını Celal Bayar şöyle anlatır : - "Sanki hasta değil, rahat bir uykudan yeni kalkmış gibiydi ![]() Elimdeki dosyanın ne olduğunu sordu : - "Üçüncü beş yıllık planın son şekli Atatürk" dedim ![]() Eliyle işaret etti ![]() - "Şöyle, yanıma otur anlat" Şezlongunu yükseltmelerini ve arkasına bir yastık konulmasını istedi ![]() ![]() ![]() ![]() - "Gel Soyak, sen de dinle, başbakan çok güzel şeyler anlatıyor" dedi ![]() Sadece başlıkları okuyor, birkaç cümle ile o bahsi tamamlıyordum ![]() ![]() - "Ufukta yeni bir dünya harbinin bulutları var ![]() ![]() ![]() Bunları söyleyen insan birkaç gün önce komadan çıkmıştı ![]() Sağlığı ile ilgili bir tek kelime etmedi ![]() __________________ İNGİLİZ KRALI'NA VERİLEN ZİYAFET İngiliz kralı VIII![]() ![]() - “Bana İngiltere sarayında verilen ziyafetler ne şekilde olur, onu bilen birisini yahut bir aşçı bulunuz! ![]() ![]() ![]() ![]() Ve nihayet bu sofra merasimini bilen bir zattan öğrenerek sofrayı o şekilde düzene koydular ![]() ![]() ![]() ![]() - “Sizi tebrik eder ve teşekkür ederim ![]() ![]() Sofraya hep Türk garsonlar hizmet etmekte idi ![]() ![]() ![]() ![]() - “Bu millete her şeyi öğrettim, fakat uşaklığı öğretemedim!” dedi ![]() ![]() NAZIR BİRAZ BEKLESİN Atatürk Anafartalar ve Arıburnu zaferlerinden sonra İstanbul'a gelmişti ![]() ![]() ![]() - Beklesinler ![]() ![]() ![]() Atatürk bir hayli beklemiş ![]() - Beyefendi hazretleri galiba beni unuttular, demiş ![]() - Beklesinler, cevabını almış ![]() Atatürk ikinci "beklesinler" üzerine dayanamamış ve muavine: - Sizin nazırınız bütün zamanlarını hep böyle manasız ziyaretler kabul ederek mi geçirir? Muavin tabii buna bir cevap verememiş, biraz sonra başka bir mevzu açılmış ve konuşmaya başlamışlar ![]() - Mustafa Kemal Bey buyursunlar deyince, Atatürk: Nedir o? diye sormuş ![]() ![]() - Beklesinler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|