|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
abdülhamid, davos, filistin, nire, sultan |
![]() |
Filistin Nire, Davos Nire, Sultan Abdülhâmid Nire!.. |
![]() |
![]() |
#1 |
GöKKuŞaĞı
![]() |
![]() Filistin Nire, Davos Nire, Sultan Abdülhâmid Nire!..Lafı hiç dolaştırmadan, öncelikle Davos’taki çıkışından dolayı Sayın Başbakan’ı tebrik ediyorum ![]() ![]() Ne zaman yakın tarihe gitsem Filistin dramına toslarım ![]() ![]() ![]() Başbakan’ın verdiği “diplomasi” sınırlarını tarumar eden sert tepkiyi görünce, fark ettim ki, tıpkı benim gibi onun da yüreği acıyor ![]() ![]() ![]() ![]() Vaktiyle Sultan II ![]() • Yıl 1901… Osmanlı tahtında dış politika dehası Sultan II ![]() Yıldız Sarayı Protokol Dairesi, Avusturya’nın en itibarlı gazetelerinden birinin Padişah Hazretleri ile bir röportaj yapıp yayınlamak istediğini bildiriyor… Padişah, teklifi kabul ediyor: Zira gündeminde Makedonya meselesi vardır ve Avusturya Macaristan İmparatorluğu bu mesele ile yakından ilgilidir… Hem Makedonya konusunda, hem de Osmanlı Devleti’nin tümü hakkında dünyaya vermek istediği mesajları Avusturya gazetesi vasıtasıyla verebileceğini düşünüyor ![]() Ve “Siyonizm”in kurucu önderi meşhur Theodor Herzl, (Bunyamin Ze'ev Herzl) “Avusturyalı Gazeteci” kimliği ile İstanbul’a geliyor ![]() Emanuel Karaso isimli Yahudi asıllı Osmanlı siyaset adamının (Selanik’te doğdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Theodor Herzl, önce bu lobi ile görüştü ![]() ![]() ![]() ![]() Gitti ve bin dereden su getirerek teklifini yaptı: “Efendim, malûmaliniz, Devleti Âliyye’nin dış borçları mühim bir yekün tutuyor ![]() ![]() Düpedüz Osmanlı Devleti’nin tüm dış borçlarını ödeyebileceğini söylüyordu ![]() “Ne karşılığında?” diye sordu Padişah ![]() Yahudilerin karşılıksız günahlarını bile vermeyeceklerini tecrübeleriyle biliyordu ![]() ![]() “Hangi bölgeden?” diye sordu Padişah, olayı çoktan kavramıştı ![]() “Zat-ı Şahâne münasip bulunursa, meselâ Filistin bölgesi olabilir ![]() Abdülhamid Han, Selânik’te sürgünde iken nöbetini tutan genç bir yüzbaşıya bunu hikâye ettikten sonra, şu mealde konuşmuştu: “ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu cevap o tarihteki vatansever yürekleri, Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Davos’taki çıkışının bizim yüreklerimizi damıtması gibi, eminim damıtmıştır ![]() ![]() Ama bir de bunun “sonra”sı vardır ![]() ![]() “İşte bundan sonra, Yahudiler bana düşman oldular ![]() ![]() ![]() Ama boşverin: Gerektiği zaman çıkış yapılır, bedeli neyse o da ödenir! Şimdiye kadar susup-pusup oturan başbakanlar ve hükümetler dünyaya çok mu yaranabildiler sanki? Tamam, “Başbakan Davos’ta tarih yazdı” filan gibi ifadeler kullanmak, olayı fazla abartmak, fazla heyecana boğmak olur, ancak Sultan II ![]() ![]() ![]() Yavuz Bahadıroğlu/Vakit 2009-02-03
![]() |
|