Dolarizasyon Korkusu |
03-23-2009 | #1 |
Şengül Şirin
|
Dolarizasyon KorkusuDolarizasyon korkusu Kocaelİ'dekİ toplantıda reel sektörün şikayetlerini de dinleyen Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, 'bankalardan kredi kullanmakta zorlandıklarını' söyleyen işletmelere şu öneride bulundu: 'İyi banka bu dönemde ortaya çıkar, müşteri ilişkileri bu dönemde önem kazanır 4-5 banka ile çalışmayı bırakıp, banka sayısını azaltmakta fayda var Ben demiyorum ki, herkes bir banka ile çalışsın ama 2-3 banka ile çalışmakta, banka sayısını düşürmekte fayda var Bazen çok az tanıdığımız müşterilerin taleplerine sıcak bakmıyoruz Ve o zaman 31 Mart 2009 bilançosunu istiyoruz Krizin şirket bilançosundaki etkilerini görmek istiyoruz' MB faiz indirimlerinin artık kritik seviyelere geldiğini belirten Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, bu indirimleri mevduat faizlerine yansıtmakta zorlanacaklarını söyledi Özen,'Faizi düşürürsek, TL ile döviz mevduat faiz oranları arasındaki makas daralır Mudi, dolara kayar' dedi Merkez Bankası'nın gecelik faizleri yüzde 105'a çekmesi bankacılık sektöründe dolarizasyon tartışmasını yeniden gündeme getirdi Faiz indirimlerinin kritik noktalara geldiğine dikkat çeken Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, 'MB faizleri ne kadar indirirse indirsin sektör öyle bir noktaya geldi ki, bunu mevduat ve kredi faizlerine yansıtmakta zorlanacak Çünkü mevduat faizlerini aşağı çekersek, mudi bunu yeterli görmeyecek Bir bankacı olarak baktığım zaman faizler yüzde 8'e inerse biz ne yaparız? Gecelik faizin üzerine 1-2 puan koy yüzde 10'a gelir Stopajı düşersen vatandaşın eline yüzde 85-9 net faiz kalır Döviz mevduatlarında faizler yüzde 4-5 seviyelerinde Aradaki makas daraldıkça para döviz mevduata kayar' uyarısında bulundu Garanti Bankası'nın Anadolu Sohbetleri'nin 2009 yılındaki ilk durağı olan Kocaeli'de reel sektörle bir araya gelen Ergun Özen, bugüne kadar Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine karşı çıkmadıklarını hatırlatarak, 'Ancak bundan sonraki seviyeler kritik Sene başında kısa vadeli faizlerle ilgili yıl sonu tahminim yüzde 11'lerdi Şimdi yüzde 10,5'a geldik Merkez Bankası önden yüklemeli faiz politikası yaptı ve doğruydu Bundan sonra ölçülü faiz indirimi olur' diye konuştu Özen, faizler çok düşmeye başlarsa iki şeyden korkacağının altını çizerek, 'Birincisi; dolarizasyonun artması İkincisi ise Hazine'nin yeniden piyasaya girerek borçlanmasına bağlı olarak TL'nin daralması' dedi 20 Mart'ta Kocaeli'de düzenlenen Anadolu Sohbetleri sonrası sorularımızı da yanıtlayan Garanti Bankası Genel Müdürü Özen, şu mesajları verdi: FAİZ % 16'YA GELİR Kredi faizlerinde ciddi sorun var katılıyorum Ancak bunun nedenleri var Birincisi risk primi çok ciddi arttı Yani tahsili gecikmiş alacak problemi bankacılık sektöründe ciddi problem haline geldi Bankacılık sektörü bunu faiz oranlarına yansıtmak zorunda Çünkü güven fiyatlaması yapıyoruz Merkez Bankası faizleri ne kadar indirirse indirsin, sektör bunu kredi faizlerine yansıtmakta zorlanacak Ticari kredilerde şu anda aylık yüzde 19'lar seviyesinde oluşan faiz önümüzdeki günlerde aşağıya gelecektir Güven yerine geldikçe makas da kapanacaktır Kredi faizlerinin üç ay içinde yüzde 16'lara geleceğini düşünüyorum KREDİ TALEBİ ARTAR Önümüzdeki 2-3 ay içinde kredilerin çok ciddi şekilde hızlanacağını düşünüyorum Özellikle TL kredilerin Ama yabancı para kredilerde sorun yaşanmaya devam edecek Biz burada dışarıya bağımlıyız Herkes şapkasını önüne koysun, sendikasyon kredilerini uzatmada zorlanıyoruz 5 yıl, 10 yıl vadeli kaynak bulduğumuz uluslararası sermaye piyasaları şimdi kapalı Uzun vadeli kredilerde önümüzdeki günler için çok büyük açılım görmüyorum Bireysel kredilere 'Obama' dopingi Garantİ Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, yaklaşık iki hafta önce müşterilerinin hizmetine sundukları Obama'lı 'Ekonomik Canlandırma Paketi' reklamının kredi talebini nasıl etkilediğine ilişkin sorumuza şu yanıtı verdi: 'Obama reklamını yaparken çok akıllı bir kampanya dizayn ettik Ve kredi talebi normalden fazla arttı' Garanti Bankası'nın 'Ekonomik Canlandırma' paketi, aylık yüzde 119 faizli ve işsizlik sigortası da içeren bireysel destek kredisi kampanyasını içeriyor Paketin tanıtımı için hazırlanan reklamda, ABD Başkanı Barack Obama'ya benzeyen Amerikalı taklit sanatçısı Michael Lamar rol almıştı Sendikasyonların % 50-60'ı yenilenir MayIs ayında bizim sendikasyon vademiz doluyor Bundan sonra bizim gibi birçok bankanın sendikasyon kredileri yenilenecek Bu ortamda yüzde 50-60 arasındaki yenileme başarıdır diye düşünüyorum Çünkü dışarısı çok iyi değil Geçen yıl bizim sendikasyonumuzda 24-26 banka vardı Oysaki bu yıl bu bankalardan dördü yok, dört tanesi ise kamulaştırıldı Yani 8 banka gitti Kamulaştırılan bankaların karar mekanizmalarında aksama başladı Politika değişikliği olacak mı? Bilmiyorum İlk 6 ayda kar Açıklayacağız İlk üç ayda ve 6 ayda kar açıklayacağız Garanti Bankası olarak satın alma programımızda yok Biz Romanya'ya çok odaklandık Başka ülke telaffuz etmem Romanya'da büyümeye devam ediyoruz Şu anda gündemimizde satın alma yok Organik büyümeye devam edeceğiz IMF yanlış yaptı IMF bazı Türk bankaları sermaye sorunu yaşayacak demiş Kimse kusura bakmasın ama hata yapmışlar Talihsiz bir çalışma Türkiye'de bir Ukrayna, bir Macaristan ve Polonya ile kıyaslanmayacak bankacılık sistemi mevcut Bizim sermaye yeterlilik rasyomuz nereden bakarsanız bakın onların 5-6 puan yukarısında Türk bankaları ile bu bankaları aynı kefeye koyuyorsunuz Yanlış bir analiz diye düşünüyorum Ayfer ARSLAN |
|