![]() |
Dört Dua |
![]() |
![]() |
#1 |
yesimciwciw
|
![]() Dört DuaMansûr bin Ammâr hazretlerinin "rahmetullahi aleyh" ilim ve mârifete kavuşması şöyle anlatılır: Bir gün yolda giderken, üzerinde besmele yazılı bir kâğıt parçası görür ![]() ister ![]() yazılı o kâğıdı yutar ![]() bir rüyâ görür ![]() bildirilir ![]() çeker ve insanlara nasîhat etmeye başlar ![]() Zamânındaki gençlerden biri içki içer, etrâfındaki kimselerle sefâhat âlemleri yapardı ![]() yaptığı bir gün kölesine dört dirhem miktarında para verip, meze alması için çarşıya göndermişti ![]() Mansûr bin Ammâr hazretlerinin meclisine uğrayıp, acabâ ne anlatıyor, diyerek dinlemeye başladı ![]() Ammâr hazretleri bu köleye bakarak; -“Yanımdaki şu fakire kim dört dirhem verirse, ona dört duâ edeceğim ![]() ![]() Bu sözleri işiten köle, bu dört dirhemi bundan daha iyi bir yere harcayamam diyerek hepsini verdi ![]() -“Ne istersin söyle ![]() edeyim ![]() ![]() Köle; -“Önce âzâd olmak,serbest bırakılmak isterim ![]() İkinci olarak içkici olan efendimin tövbe edip, harâm işlemekten vazgeçmesini, üçüncü olarak, dört dirhemin karşılığında dört yüz dirhem vermesini ve dördüncü olarak da bana, efendime, size ve bu mecliste bulunanlara Allahü teâlânın rahmet etmesi için duâ etmenizi isterim” dedi ![]() Mansûr hazretleri de böylece duâ etti ![]() ayrılıp sâhibinin evine varınca, efendisi içkici genç; -“Neredesin?” diye sordu ![]() -“Mansûr bin Ammâr’ın sohbetinde idim, meze al, diye verdiğin dört dirheme dört duâ satın aldım ![]() ![]() şaşırıp; -Nasıl duâlarmış?Anlat bakalım ![]() de hâdiseyi olduğu gibi anlattı ![]() üzerine o genç, köleyi âzâd etti ve; -“Tövbe ediyorum bir daha içki içmeyeceğim ![]() da istediğin dört yüz dirhemi bağışlıyorum ![]() istediğin dört duânın üçü yerine geldi ![]() Dördüncü kısmına da hep berâber kavuşmayı umarım ![]() dedi ![]() gördü ![]() Mansûr bin Ammâr hazretleri "rahmetullahi aleyh" buyurdu ki: “Sıkıntıdan kurtulmak istersen, dünyâya düşkün olma, özür dilemek istemiyorsan, diline hâkim ol!”
|