Dikkat! Bu Besinler Şüpheli... |
03-18-2009 | #1 |
Şengül Şirin
|
Dikkat! Bu Besinler Şüpheli...Dikkat! Bu besinler şüpheli Yemekten sonra uykunuz mu geliyor, kendinizi halsiz mi hissediyorsunuz? İşte nedeni ve çözümü Yemeken sonra halsizleşiyor, uykunuz geliyorsa bu rahatsızlıklara tolere edemediğiniz besinler neden olabilir Besin alerjisi olarak adlandırılan bu durum besinlere bağlı olarak ortaya çıkmakta bir başka deyişle bulgular kişiden kişiye değişiklik göstermektedir Besin alerjisi bazı besinlerin içerdiği proteinler vücudun bağışıklık sisteminin uyarılmasına neden olur Uyarılan bağışıklık sistemi, besine karşı bağışıklık yanıtı oluşturur ve besin alerjileri ortaya çıkar Organizmada kendisine karşı özgün antikor oluşturan maddeye antijen denir Bu antijen, alerjik bir sendrom geliştirirse, o zaman antijene allerjen adı verilmektedir İnsanlarda birçok gıda ve gıda bileşeni allerjen gibi etki eder Bazı besinlerde bulunan proteinler, vücutta bağışıklık sisteminin uyarılmasına sebep olur ve besin alerjileri ortaya çıkar Alerjen özellikteki gıdalar genellikle inek sütü, soya, yumurta, mısır meyveler, baklagiller, yer fıstığı, çavdar çikolata,deniz ürünleridir NASIL ANLAŞILIR? Besin alerjileri gibi gıda alımından sonra oluşabilen bir başka reaksiyon gıda intoleransıdır Vücudun belli bir gıdayı sindirmede zorluk çektiği durumda bu gıdaya karşı vücutta bir duyarlılık gelişmesidir Gıda intoleransı bağışıklık sistemiyle ilgili değildir Reaksiyon özel bir gıdanın ya da bileşenin sindirilememesinden yada emilmemesinden dolayı oluşur Bu reaksiyon gıdanın doğal yapısında bulunan kimyasal maddelere karşı olduğu gibi yiyeceklerdeki katkı maddelerine karşı gelişebilmektedir Özetlemek gerekirse ; Gıda alerjisi bağışıklık sisteminin bir gıdaya karşı gösterdiği reaksiyon; gıda intoleransı ise vücudun bir gıdayı sindirme yeteneğinin olamaması durumudur NEDENLERDEN BiRi DE KAFEiN Gıda intoleransının görülme sıklığı gıda alerjisinden daha fazladır Aynı gıda hem intoleransa hem de alerjiye aynı anda neden olabilmektedir Buğday proteinlerine karşı alerji çölyak hastalığında olduğu gibi glutene karşı intolerans gösterebilmektedir Ya da sütteki proteine karşı alerji, laktoza karşı intolerans gelişebilmektedir Belirtiler kişiyi rahatsız edebilir ama belirtilerin genellikle hayati tehlikesi yoktur Çoğunlukla insanlarda süt ve sütteki şeker olan laktoz, glüten, buğday, yiyeceklerde kullanılan koruyucu maddeler ve kafein en sık rastlanan gıda intoleransıdır İŞTE BELİRTİLER Gıda alerjisi ve gıda intoleransıyla ilgili olarak kişide en sık rastlanılan belirtiler şunlardır: Düşük tansiyon, baş dönmesi, bayılma Dudak ve boğazın şişmesi, ağız,boğaz ve dilde kuruma Bulantı ishal ve kusma Öksürme, nefes darlığı solunum sorunları Kaşıntı,ciltte ve gözlerde kızarıklık Mide ağrısı Bağırsak sorunları,ishal Burun akıntısı Baş ağrısı Husursuz Şişkinlik Kilo artışı KİLO VERMENİZİ ENGELLEYEBİLİR Bazı gıdaların vücutta alerjik reaksiyon göstermesi kilo problemi olan kişilerin diyet yapmalarına rağmen kilo verememesinin nedenini oluşturabilmektedir Bu kişiler gıda intolerans testleri yapılarak hassas olduğu besinleri beslenme listelerinden çıkararak kilo sorununa çözüm bulabilirler BULGULAR 30 DAKİKADA ORTAYA ÇIKAR Gıda alerjileri yaşamsal tehdit oluşturabilir Tüketilen bir gıdaya karşı alerji varsa yemekten 10 ila 30 dakika arasında bulgular ortaya çıkmakta ve tehlikeli boyutlara da ulaşabilmektedir Besin alerjisi tanısı konulduğu taktirde alerjik reaksiyon ortaya çıkaran besini tüketmekten kaçınmalısınız Gıda alerjisi, kaşıntı, döküntü ve şişme gibi ani belirtilerin ortaya çıkmasına yol açar Dr İsmail AĞAR |
|