![]() |
Kelimelerin Gücü |
![]() |
![]() |
#1 |
VANDETTA
![]() |
![]() Kelimelerin GücüKötü ve olumsuz sözlerin yerli yersiz sık kullanımı işyerlerindeki verimi de düşürür ![]() ![]() ![]() ![]() İyi şeyleri engelleyen sözler esasında saymakla bitmez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Türkçemizde keder ve hüzün kelimelerinin sayısı 100’ü aşarken, neşe, sevinç ve sevda sözlerinin sayısı 30’u geçmez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mermi gibi sözler Bazı sözler, ailede, şirkette ve toplumda şiddetin tohumlarını eker ![]() ![]() ![]() “Senin aklın ermez” ve “Sana mı kaldı?” gibi sözler, küçüklerin ve gençlerin araştırma ve iş yapma azimlerini daha işin başında yok eder ![]() ![]() “Senden başka ne beklenir ki?” ve “Sen kim, başarmak kim” sözlerindeki küçümseme ve hor görme ise yeni filizlenen başarı girişimlerini hoyratça kırar ![]() Yenilik düşmanlığı Beynini terletip yeni bir fikir veya çözüm üretenlere önce “Bu fikri de nereden buldun?” diye sitem edilir ![]() “Bunu hiç deneyen olmuş mu?” sorusu ile yenilikçi kişiden ikna edeci örnekler bulması istenir ![]() ![]() Mevcut bozuk düzeni sürdürmekten yana olanlar, “Bizim için çok erken” itirazı ile değişim önerisini gündemden düşürmeye çalışır ![]() ![]() Bu uyarılara rağmen yeniliği savunanlar “Eski köye yeni adet getirme ![]() ![]() ![]() Eskinin taraftarları, “Bakalım başarabilecek mi?” kuşkusu ile yeni fikirleri hayata geçirenleri sürekli olarak gözetler ![]() ![]() ![]() Tembellik bahaneleri Sorunları algılayanlar ama çözüm için kendilerine yormak istemeyenler, koltuklarına gömüldüklerinde şu bahaneler ile kendilerini avutur: Bırakmazlar: Bu sözü bir işi deneyecek enerjiyi kendinde bulamayanlar peşin olarak kullanır ![]() Zamanım yok: Tembelliklerine bahane arayanlar, haftanın 7 gününün, günün 24 saatinin, iki- üç saatlik bir başarı çabasına yetmeyeceğini savunur ![]() Nereden başlasam bilmem ki? Siz bir kere ilk adımı attığınızda, çözümler çorap söküğü gibi arka arkaya gelir ![]() Artık çok geç! Bir işi başarmak için hiçbir zaman geç değildir ![]() ![]() Bana kalsa çoktan yapardım: Bu bahaneyi bırakıp bir an önce harekete geçin ![]() Ben tek başıma ne yapabilirim ki: Bu cümleyi bir aksaklığı gören ama düzeltmek için parmağını taşın altına sokmayanlar kullanır ![]() ![]() Sosyal virüsler Ünlü yazar Cenap Şehabettin, yaklaşık 100 yıl önce şu teşhisi yapmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() Ev ve kahvehane sohbetlerinde “Biz adam olamayız ![]() ![]() ![]() “Bu millet adam olmaz ![]() ![]() Değişime ve reformlara karşı olanlar ise “Burası Türkiye!” ve “Böyle gelmiş, böyle gider!” sözlerinin arkasına saklanır ![]() Bacağına ateş edenler Bazı zehirli sözlerin başkalarına ve topluma bir zararı yoktur ![]() ![]() ![]() Bu kişiler “Herkes bana karşı!” ve “Kimse beni sevmiyor ![]() Beni anlamıyorlar: Kendinizi daha iyi anlatmayı deneyenlerin halinden anlayanlar muhakkak olacaktır ![]() Bana imkân vermiyorlar: Kimse imkânları altın bir tepside sunmaz ![]() ![]() Aksilikler hep beni bulur zaten: İşler bir dönem kötü gidebilir ama her şeyin rayına oturacağı günler için mücadele etmek gerekir ![]() Çaresizliğin batağında Geçmiş yıllardaki başarısız girişimler, bazen insanı çaresizliğe sürükler ![]() ![]() “Ne yapsam boş! veya “Neye yarar ki?” deyip kendinizi mücadeleden uzak tuttuğunuzda, sorunlar daha da büyüyerek üstünüze gelir ![]() ![]() ![]() “Bu işte bir bit yeniği var” düşüncesi ile uzak durduğunuz bir konuyu yakından incelediğinizde riskler ve fırsatlar somutlaşır ve daha akılcı kararlar alabilirsiniz ![]() Size “Bu işin sonu yok ![]() ![]() Bazen olayların akışı ve dünyanın gidişi karşısında “Bindik bir alamete, gidiyoruz kıyamete…” diyecek ölçüde çaresiz kalabilirsiniz ![]() ![]() Kariyer katilleri Bazı ön yargılar ve düşünceler, kişinin girdiği işte başarılı olmasını ve yükselmesini zorlaştırır ![]() ![]() ![]() ![]() Kariyer katili şu sözlerden uzak duranlar, başarıyı daha kolay yakalar: Ben yetkili değilim: Bürokratik ve hiyerarşik şirketlerde bu söz doğru olabilir ama günümüzde yükselmek için yetki talebinde bulunmak gerekiyor ![]() ![]() Zaten kimse iyi çalışmıyor! İşine kendini vermeyenleri değil, iyi çalışanları örnek aldığınız takdirde daha hızlı yükselirsiniz ![]() Bu paraya bu kadar çalışma çok bile! Ücretiniz gerçekten düşük olabilir ama siz işinizin vitesini bilerek düşürdüğünüz takdirde işyerinin zararı çok sınırlı olur, esas zararı siz görürsünüz! Bu işyerinde motivasyon yok! Siz kendinizi başarıya odaklayamazsınız, hiç kimse bunu başaramaz ![]() ![]() Sistem bozuk! İşyerinde çalışma ve üretim sisteminin düşündüğünüz kadar iyi olmaması durumunda siz yine de kendi görevinizi en iyi şekilde yapmaya bakın ![]() ![]() Müdürüm ne dediyse yaptım: Yalnız verilen işi yaptığınız takdirde yeni beceriler edinmeniz zorlaşır ![]() ![]() Nedense hiçbir işimi beğenmiyorlar: Aile yuvasından kanatlanıp bir işe giren herkes ilk yıllarda buna benzer duygularla boğuşur ![]() ![]() ![]() Girişimcinin söz tuzakları “Ah biraz sermayem olsa!” görüşüne kapılanlar, iş fikri geliştirmeyi ihmal eder ve erteler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşinde “Ayağını yorganına göre uzat” atasözünü şiar edinenler, işini hiçbir zaman büyütemez ![]() ![]() Sürekli olarak “Çinliler bizi mahvediyor ![]() ![]() ![]() Girişimcinin şirketinde çalışanların bir zamanların “Bizde size göre mal yok” veya “Alacaksınız indireyim” türü müşteriyi küçümseyen sözlerin benzerlerini kullanmaları da satışları bıçak gibi keser ![]() İletişim ve diyalogdaki parazitler Konuşma sırasında karşısındakine “Anladın mı?” demek onun kavrayışını küçümseme anlamına gelir ![]() ![]() ![]() Kişiliği ve fikirleri zayıf olanlar en ufak bir tartışma sırasında “Sen benim kim olduğumu biliyor musun? sorusuyla makamını, karşısındakini ezmek için kullanır ![]() ![]() “Paran kadar konuş” sözünde zenginliğin, “Sen gelirken, ben gidiyordum ![]() ![]() “Ben sana gösteririm!” tehdidinde intikam ama aynı zamanda çaresizlik duyguları gizlidir ![]() Karamsar kehanetler yapmayı huy edinenler ise işlerin kötüye gitmesini çözüm çabalarına katkıda bulunmadan, sinsice bekler ![]() ![]() Bencillik ve gaflet döngüsü “Bize bir şey olmaz” ve “Biz farklıyız” sözü ile yaklaşan riskleri göz ardı edenler, mutsuz son kapıyı çaldığında “Ben nereden bilebilirdim ki?” sözüne sığınmaktan başka bir iş yapamaz ![]() “Bana ne” veya “Bana göre hava hoş” diyerek bencilliğin ataletini seçenler, zor günlerde etraflarında kimseyi bulamaz ![]() ![]() Vasatlığı standart olarak kabul edip “Beşten şaşma, altıyı aşma” ilkesini uygulayanların kendi hayatı da başkalarının sıradan davranışları ile çirkinleşir ![]() Çevresindekilere “ Her ortamda ortalarda dolaş ki sana bir sorumluluk verilmesin” öğüdünü verenlerin işlerin sahipsiz kalmasından yakınmaya hakları yoktur ![]() Zirvede falsolu sesler Yönetim kademelerinde edilen bazı sözler, işyerindeki üretim heyecanını ve mükemmellik tutkusunu zayıflatır ![]() ![]() Konuyu komisyona havale edelim: : Alınacak önemli kararları komisyona havale etmek işleri sürüncemede bırakır ![]() ![]() Sorumluları cezalandıracağım: İyi bir yönetici, işyerindeki bir aksaklığın en büyük sorumluluğunun kendisinde olduğunu bilir ![]() İşler kötüleşince küçülmek gerek: Rüzgâr tersten esince önlem almak gerekli tabii ![]() ![]() ![]() Bu elemanı gözüm tutmadı: Kişileri sempatik olup olmadıklarına göre değil de performansı ile değerlendirmeyen yöneticilerin etrafını evet efendimciler sarar ![]() Aynı gemideyiz: Yönetici bu sözü bilanço zarar yazmaya başladığında ve yumurta tam kapıya geldiğinde söylerse, kimse özveri göstermeye gönüllü olmaz ![]() ![]() Mazeretler ülkesi Yukarıdaki sözlerin yarattığı başarısızlık ve verimsizlik ortamında en iyi yapılan iş mazeret üretimidir ![]() ![]() ![]() ![]() Enflasyon yükseldiğinde suç ya domateste ya da yeşilbiberdedir! Bu ortamda toplum zararına işler yapanlar ise kendilerini “Ben yalnız emirleri uyguladım” mazereti ile savunur… Güzel, umutlu ve duygulu sözleri kullanmayı hep “Yarın“a bıraktığımız takdirde kaderimiz, insanların yaralayan sözlerimiz nedeniyle pişman olup “Keşke!“ demek olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yazan: Faruk Türkoğlu
![]() |
![]() |
Cevap : Kelimelerin Gücü |
![]() |
![]() |
#2 |
bonsoir
|
![]() Cevap : Kelimelerin GücüKaramsarlık kangren gibidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çok güzel bir konuya temas etmişsiniz ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|