Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler > Gezelim, Görelim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
izmirde, olmak, vardı, şimdi

Şimdi İzmir'de Olmak Vardı

Eski 09-03-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Şimdi İzmir'de Olmak Vardı

Şimdi İzmir'de olmak vardı

Seyrine doyulmayan gün batımı, leziz yemekleri, kızlarının dillere destan güzelliği ve ilçeleri ile İzmir Özel bir şehir

İzmir'i seviyorum İzmir'e olan düşkünlüğüm çocukluğumdan, daha İzmir'i görmediğim yıllardan gelir Çocukluğumda, "Eğer bir gün İstanbul'dan ayrılmak zorunda kalırsam, İzmir'de yaşamak istediğimi" söylerdim O yıllarda daha bu şehri görmeden içimde İzmir tutkusu oluşmasının nedenini İzmir'in ve kızlarının güzelliğini gördükten sonra anladım Küçük bir kız çocuğuyken, İzmir'in kızlarının dillere destan güzelliğinden haberdar olup, güzel bir kız olabilmek için İzmir'de yaşamak istediğimi fark ettim Ancak büyüdükçe, güzel olunmaz güzel doğulur gerçeğini öğrendim

İzmir hakkında bir yazı yazmaya başladığımda 500 yıllık tarihi geçmişi, ilçeleri, semtleri, yaşam tarzı, Saat Kulesi, tatil beldeleri, "Biz İzmirli değil, Karşıyakalıyız" diyen ve 35,5 plakalı olan semti, meşhur İzmir fuarı ve her yıl düzenlenen Yelken Yarışları gibi bir çok özelliğinden bahsedebilirim Ancak İzmir denilince aklıma ilk olarak İzmir kızlarının dillere destan güzelliği geliyor Sonrasında ise neden İzmir'in kızları güzeldir? Sorusunu düşünüyorum Bu soruyu İzmirli bir arkadaşıma sorduğum da; "İzmir'in kızları oldukça bakımlıdır Gerek kıyafet, gerek makyaj konusunda kendilerine çok düşkünlerdir Markete bile giderken, sıradan bir kıyafetle sokağa çıkmazlar" diyor Bu konuda oldukça haklı olabilir Ancak benim de nacizhane olarak İzmir kızlarının güzelliği ile ilgili birkaç teorim var Bana göre, İzmir bayanlarının güzelliği, sağlıklı olmalarından kaynaklanıyor Zeytinyağı ve sebze ağrılıklı beslenmeleri, spor yapmaları ve elbette bu sağlıklı yaşam tarzı, büyükannelerinden gelen genlerle birleştirince, dillere destan İzmir kızlarını güzelliği ortaya çıkıyor

Peki İzmir'in kızlarını güzelleştiren yemeklerde ki bu püf nokta nedir? Aslında Ege mutfağı başlı başına anlatabilecek bir kültürdür Ege mutfağının en temel özelliği zeytin ve zeytinyağının sihridir Diyetisyenlerden, doktorlara kadar beslenme konusunda bilgili olan bir çok uzmanın ortak noktası, sağlıklı beslenme için zeytinyağı kullanmamızdır Zeytinyağı gibi salatanın da Ege mutfağından önemli bir yeri vardır İzmir'de çeşit çeşit ot yetiştirilmesinden dolayı, oldukça değişik salata ve sebze yemeklerinin tadına bakmanız mümkündür Ebegümeci, sarmaşık, ısırgan, hindibağ otu İzmir'de sayabileceğim sayılı lezzetler arasında yer almaktadır Yemek konusunda oldukça hassas olan İzmirliler, otları az suda az pişirerek, yani renkleri ve vitaminleri kaçmadan, üzerine bol zeytinyağı ve limonla servis ederler Zeytinyağlı bir salatanın yanına eşlik eden bir diğer ayrı lezzet olan balığı Ege'de ve özellikle İzmir'de yemeniz gerektiğini anlatmaya gerek bile yok sanırım Şöyle İzmir'in gün batımında bir balıkçıda, masanızda çeşit çeşit otlardan yapılmış salata, leziz mezeler, çıtır çıtır pişmiş balık ve bir kadehte aslan sütü olursa, değmeyin aaafinize

Bu kadar sağlıklı beslenmeden bahsettikten sonra belki biraz sağlıksız gibi gelecek ama İzmir'e özel bir diğer enfes lezzet olan, Kumru'yu anlatmadan olmaz Kumru ile ilk tanışmam Ortaköy'de olmuştu Ne olduğundan bihaber bir şekilde, kumrucunun önünde oluşan uzun sırada "Bu kadar insan bir yemek için bu uzun kuyrukta bekliyorsa vardır bir hikmeti diyerek" beklemiş ve ilk kez İstanbul'da kumrunun tadına bakmıştım Elbette sonraları kumrunun müdavimi olan ben, kumruyu İzmir'de yedikten sonra İstanbul'da yapılan kumrudan aaaif almadığımı söylemek isterim Özel yumuşacık ekmeğin içinde salam, sosis, sucuk, kaşar bulunan Kumru hem göze, hem de damak zevkinize hitap eden bir yiyecek İzmir'de kumruyu, kumrucuların mekanı olarak bilenen Efes Oteli'nin önünde yemiştim Ama kumrucuların, yaklaşık 2,5 yıl önce İzmir'in farklı farklı alanlarına dağıldığını öğrendim Bu durumdan İzmirlilerin pek fazla hoşnut olduklarını zannetmiyorum

Madem bu kadar İzmir'e özel yemeklerinden bahsetmişken, Boyoz'u da anmak gerekir Sabah kahvaltısında sıcak sıcak yiyebileceğiniz börek kıvamında bir yiyecek olan Boyoz'un ıspanaklı ve sade olarak iki farklı çeşidi var Boyoz'u pastanelerde ya da cafe tarzında yerlerde bulmanız biraz zor Boyoz, sokak simitçileri ve benzeri aaagahlarda satılmaktadır Bakmayın Boyoz'u anlatırken simit aaagahı dediğime İzmir'de simit veya simitçi ararsanız bulmanız oldukça zor Çünkü, İzmir'de simite gevrek denir Ayrıca, İzmir'de domatese domat, incire bardacık, miskete meşe deniyor Ama en ilginç olanı ise, çiğdemdir İzmir'de çekirdeğe çiğdem denir Bu isim bana oldukça ilginç geldi Sordum, soruşturdum, araştırdım ama neden çekirdeğe, çiğdem dendiği ile ilgili bir cevap bulamadım Çekirdeğe çiğdem denilmesinin, bir hikayesi olduğuna inanıyorum Bilemiyorum belki de yanılıyorum Ama bu konu hakkında bir bilginiz varsa, beni de haberdar ederseniz çok sevinirim

Farklı farklı özellikleri içinde barındıran İzmir için yazlık bir şehir demek doğru bir tanımlama olmaz Eğlence hayatı ya da günlük yaşantısı ile turistlerin yanı sıra İzmirlileri de 24 saat sokaklarda görebilirsiniz Rahat ve esnek bir yaşam tarzı olan İzmir'de, gençler ve kendini genç hisseden bir çok İzmirli yılın 365 gününü kendi aaaifleri için ayırabiliyor Trafik, karmaşa, bir yerlere acele ederek yetişmek, iç karartıcı soğuk havaları çok fazla yaşamadıkları için, İzmir'de ki rahat yaşam tarzı her alanda kendini gösteriyor

Şimdiye kadar İzmir'in başka yerde bulamayacağınız özelliklerinden, yemeklerinden ve yaşam tarzından bahsettikten sonra, şehirde gezebileceğiniz yerlere de değinmekte yarar var diye düşünüyorum İzmir'in en çok bilinen yeri tabii ki Kordon'dur Sahil boyunca yürüyebileceğiniz, denize nazır cafeler, balık restoranları ya da barlarda ayak üstü bir şeyler atıştırabileceğiniz bir yer olan Kordon'da faytonla yalpan geziler en aaaiflisidir Kordon aynı zamanda İzmir'de güneş batışının en güzel seyredildiği yerlerden biridir Ancak son zamanlarda Kordon, doldurma zemin yapılarak genişletildiği için sahile paralel olan cafelerde kahvenizi aaaaaaarken, güneşin batışını seyretmeniz eskisi kadar kolay değil Bu enfes görüntüyü seyretmek için kaldırımın kenarına doğru gitmeniz gerekiyor

Güneş batışı size balık ziyafetini hatırlattıysa eğer, merkeze 35 kilometre uzaklık da ki Urla'ya gitmelisiniz Tarihi geçmişi, zeytinyağı üretimi ve zeytinlikleri ile anılan Urla'da bol zeytinyağlı salata eşliğinde enfes bir balık ziyafeti çekebilirsiniz Urla'da özellikle Çipura yemenizi tavsiye ederim Ancak Urla'ya kadar gitmişken, katmerin tadına bakmadan da dönmeyin Havada döndürülerek açılan yufkanın içine peynir kıyma ve yoğurt koyularak yapılan katmer'in yanında meşhur yayık ayranında tadına bakmayı unutmayın

İzmir oldukça geniş ve bir çok özelliği içinde barındıran bir şehir olduğu için, tüm semtlerini tek tek anlatmak yerine, bazı semtleri tek kelimede anlatmak isterim

Alsancak (İzmir'in kalbi)
Güzelyalı (Sahilde çay aaafi)
Konak (Filmlerde göründüğü kadar büyük olmayan Saat Kulesi)
Göztepe (Tam 35)
Karşyaka (Plakası yasal olarak 35,5 olmasa da, plakalarının harfleri KSK ve sahil manzarası enfes)
Hatay (Eski evlerin mimarisi)
Bornova (Üniversite sayesinde gençliğin buluşma noktası)
Balçova (Termal merkezi ve meşhur teleferiği)

Hafta sonu kaçamak adresi olan Çeşme ve Foca, antik Efes kenti ya da İzmirlilerin Ada dediği Kuşadası ile, İzmir farklı özellikler ya da aynı gibi görünen fakat, size farklı aaaifler verebilecek ayrıntılarla dolu bir şehir İzmir'in tatil mekanları, kaçamak yerleri hakkında yorum yapmayı da başka bir yazıda kullanmam gerekir diye düşünerek, yazıma, "İstanbul olmazsa, yaşamak istediğim şehir İzmir" diyerek son noktayı koymak istiyorum

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com