09-03-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Belek-Sillyon (Sillyum)
BELEK
Belek, Kemer gibi planlı gelişen yeni bir turizm merkezi![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
Antalya’ya ve Antalya havalimanına yakın olması gibi önemli bir avantajı bulunuyor Ama Belek’in sahip olduğu avantajlar bundan ibaret değil Konaklama tesisleri kilometrelerce uzanan orman ve kumsal arasına son derece uyumlu yerleştirilmiş ve hemen hepsi yüksek standartlı Birinci sınıf tatil köyleri, 5 ve 4 yıldızlı oteller hizmet veriyor Bir bölümün inşaatı da devam ediyor Tabii sezon dışında![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
Belek ayrıca Türkiye’de golf turizminin de merkezi sayılıyor Türkiye’nin uluslararası standartlara sahip üç golf kulübü bu bölgede hizmet veriyor![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
Belek’li turizmciler, batının zengin turistlerini hedefliyorlar Çevrelerine sahip çıkıyorlar Ormanın doğusundaki sulak alanın ve derenin islah edilmesi ve bir kuş cennetine dönüştürülmesi için çevreci kuruluşlarla birlikte çalışıyorlar Belek sulak alanında bugüne kadar kayda geçmemiş yeni kuş türlerinin bulunduğu ve koruma altına alınması için gerekli hazırlıklar sürdürülüyor![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
Belek’li turizmciler bunu yapıyorlar ama ikinci konutçular da boş durmuyor Ormanın kuzeyi, yolun üst tarafı çirkin yazlık sitelerle hızla doluyor Neyse ki orman gibi bir sınır çizgizi var da şimdilik çok rahatsız edici değil![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
Belek’te deniz, kum, güneş, orman ve golf var Belek ormanındaki çamlar diğer çam çeşitlerine benzemiyor Uzun gövdeli ve şemsiye gibi açılan dallarıyla şimdi Boğaziçi tepelerinde çok az kalmış çam çeşitlerini andırıyor Çok sık olmadığı için, ormanda rahatlıkla yürünebilir, atla gezilebilir Çevrede binicilik dersleri veren at çiftlikleri de hızla çoğalıyor![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
Belek’in en önemli eksiği, eğlence, restoran gibi hizmetleri verecek yan ünitelerin olmamasıydı Şimdi bu açık hızla kapanıyor Ote ve tatil köylerinin çevresine bu hizmetleri verecek tesisler kuruluyor Her ne kadar otellerin ve tatil köylerinin çoğu tüm aktiviteleri kendi bünyelerindeki ünitelerde çözmeye çalışıyorlar ve bir kısmı da fiyatlarını -all inclusive/her şey dahil- olarak belirliyor ve müşterilerini dışarıya kaçırmak istemiyorlarsa da, otel ve tatil köylerinin dışında biraz da salaş ünitelerin gerekliliği tartışılmaz![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
Belek aynı zamanda, Aspendos, Sillyon, Köprülü kanyon, Selge, Perge, Side gibi ören yerlerine çok yakın Sillyon antik kenti, Antalya-Alanya yolu üzerindeki Belek sapağından sadece 6 km kuzeyde Aspendos aynı sapaktan 18 km uzaklıkta Selge - Köprülü kanyon ayrımı ise 20 km’de![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
Sillyon (Sillyum)
Antalya-Alanya yolunun 33 km’sinde Belek Turizm Merkezi tabelasını göreceksiniz Sağa dönen yol Belek’e gidiyor Sola ayrılan yol ise Sillyon antik kentine Sillyon ören yeri girişi bu ayrımdan sadece 6 km sürüyor Sillyon çevrede eşi olmayan bir platonun tepesinde Ören yeri girişine tepenin eteğindeki Asar köyünün içinden çıkılıyor![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
Sillyon’a Antalya-Alanya karayolunun iki ayrı noktasından daha giriş var Biri Antalya’ya daha yakın, 24 km’den sola dönüp Abdurrahmanlar köyünden geçiliyor ve sonra Yanköy yönüne, sağa sapıp bozuk bir asfalt izleniyor Bu yolun uzunluğu sapaktan sonra yaklaşık 11 km![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
Sillyon’a çıkmak için aracınızı, ören yeri girişindeki kahvenin yanında bırakabilirsiniz Antik kenti gezmek için kahveden ya da çevredeki evlerden bir rehber almakta yarar var (Köpeklerden korunmak ve belli belirsiz sarnıçlara düşmemek için de gerekli) Denizden 200 metre yükseklikteki tepeye çıkışın özellikle sıcak yaz günlerinde oldukça güç olduğunu hatırlatalım Bu notlar sizi korkutmasın Sillyon gezisine gün batımından 2-3 saat önce başlarsanız, hem sıcaktan fazla etkilenmez hem de tepede günbatımının olağanüstü renklerini izleme olanağı bulur, tüm yorgunluğunuzu atarsınız Üstelik pek fazla bilinmeyen, herkesin yanından gelip geçtiği bu olağanüstü kenti tanıma fırsatını kaçırmamış olursunuz Son olarak bir uyarı daha Tepede gezerken yerlere saçılmış çok sayıda cam ve çömlek parçası göreceksiniz Hatıra olarak yanınıza alayım demeyin Kazı yapmak ve küçük de olsa bir parçayı götürmekten hakkınızda cezai işlem yapılabilir![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
Sillyon Pamfilya bölgesinin önemli kentlerinden biridir Antik kaynaklarda Sillyon’un adına M Ö 4 yüzyılda, Büyük İskender’in bölgeden geçişiyle rastlanıyor Büyük İskender kenti istila etmiş ama kesin olarak teslim alamamış Kentte Helenistik, Roma, Bizans ve Selçuklu dönemlerine ilişkin kalıntılar göze çarpıyor![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
Helenistik döneme ait aşağı kapı, solunda stadyum ve saray, biraz yukarıda iyi durumdaki gözetleme kuresi ve surlar, kente çıkışta göze ilk çarpan kalıntılardır Şehrin tepedeki giriş kapısına iki ayrı patika yoldan çıkılabiliyor Kapıyı geçtikten hemen sonra güneybatı yönünde üç yapı kalıntısı göre çarpıyor Büyük olan Bizans, diğeri Helenistik döneme ait Helenistik yapının yanında M Ö 3 yüzyıla ait olduğu sanılan ve Pamfilya dilinde kaleme alınmış bir kitabe var Bu yapıların önünden geçip devam ettiğinizde tiyatro ve odeonla karşılaşacaksınız Tiyatronun basamaklarının büyük bölümü ile sahne ve orkestra kısmı heyelan sonucu aşağı uçmuş Tepedeki eserler arasında bir de Selçuklu Camisi var Platonun orta ve kuzey doğu bölümünde üzeri otlarla örtülmüş sarnıçlar olabileceğini ve dolaşırken dikkat etmek gerektiğini bir kez daha not edelim![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
BELEK’TE
GOLF
Türkiye’nin en büyük golf merkezi olarak öne çıkan Belek’te uluslararası normlara uygun golf kulüpleri var![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
Bunların bazıları otel bünyesinde, ayrıca özel golf kulübü de var![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
Bu kulüplerde usta golfçülerin oyunları izlenebildiği gibi eğitim almak da olanaklı Hepsinde golf öğretmenleri var![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
Türkiye’de pek popüler olmayan ama özellikle batı dünyasında gözde sporlar arasında olan golf Belek’e özel müşteriler de kazandırıyor![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
Golfün gördüğü ilgi ve golf kulübü olan otellere gösterilen rağbet yeni yeni golf kulüplerinin kurulmasını sağlıyor![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
Denizle ve ormanla iç içe geçmiş golf alanları golf meraklıları tarafından çok beğeniliyor Belek’in golf merkezi olarak ünü de dünyada her geçen gün biraz daha artıyor![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
Siz de denemek istemez misiniz ?
|
|
|