|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
biliyor, bozulmadan, muydunuz, narının, saklanabildiğini, zivzik |
![]() |
Zivzik Narının Bozulmadan 8 Ay Saklanabildiğini Biliyor Muydunuz? |
![]() |
![]() |
#1 |
yesimciwciw
|
![]() Zivzik Narının Bozulmadan 8 Ay Saklanabildiğini Biliyor Muydunuz?![]() Türkiye'de, üretildiği ilin sembolü haline gelen meyvelerden karpuz, Diyarbakır'la özdeşleşmiş durumda ![]() ![]() Diyarbakır karpuzu Dicle Nehri kenarındaki köylerde yetiştiriliyor ![]() ![]() Diyarbakır Ovası'nda Dicle Nehri'nin taşkın aktığı kış aylarında oluşan kumluk alanlarda nisan döneminde ekilen karpuzlar, güvercin gübresi ve özel bakımla rekor ağırlığa ulaşıyor ![]() Lezzetini güvercin gübresinden alan Diyarbakır karpuzunun ağırlığının 1980'li yıllara kadar 70 kilograma çıktığı biliniyor ![]() ![]() DEVELERLE TAŞINMIŞ Enver Paşa'nın 2 karpuzu bir deveye yükleyerek padişaha hediye gönderdiği halen söylenirken, karpuzun Diyarbakır'ın ekonomik ve sosyal yaşantısında özel bir yeri de bulunuyor ![]() ![]() Düzenlenen festivallerde en iri Diyarbakır karpuzu yetiştiren üreticiler ödüllendiriliyor ![]() ![]() ![]() Karpuz yetiştiricileri, karpuzların büyüklüğünün kumluk alanda yetiştirilmesi, güvercin gübresiyle beslenmesi, sulanması ve iklim şartlarına bağlı olduğunu söylüyor ![]() ![]() ZİVZİK NARI Siirt'te yıllık 12 bin ton üretimi yapılan Zivzik narının en önemli özelliği ince kabuğu nedeniyle bozulmadan yaklaşık 8 ay saklanabilmesi ![]() Şirvan ilçesine bağlı Zivzik köyü ve civarındaki köylerde yetişen ve bu adla anılan Zivzik narı, kendisine has aroma, iri ve bol sulu tanelere sahip ![]() ![]() ![]() SİİRT FISTIĞI Siirt'in simgesi olan fıstık, kentin ekonomisinde de önemli paya sahip ![]() Siirt fıstığı tanelerinin iriliği, doymamış yağ oranının yüksekliği ve bol lifli olması nedeniyle aranılan bir gıda ürünü ![]() ![]() ![]() Siirt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı, AB desteğiyle fıstığın rekoltesinin arttırılması ve üreticinin bilinçlenmesi amacıyla laboratuvar kurdu ![]() ![]() AĞLASUN ŞEFTALİSİ Burdur'a Ağlasun'un ilçesinde şeftali üretimi her geçen yıl artıyor ![]() ![]() ''Afrodizyak deposu'' olarak tabir edilen şeftalinin cinsel gücü artırdığına inanılmasının, bu ürünün tüketiminde etkili olduğu belirtiliyor ![]() Vitamin ve protein ambarı olan şeftali, meyvelerin içinde faydaları açısından öne çıkan ürünler arasında ![]() ![]() ![]() GAZİPAŞA'DA MUZ ÜRETİMİ Türkiye'nin muz üretiminin yüzde 60'ı Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde yapılıyor ![]() ![]() ![]() Muz, içerdiği vitamin, mineral ve proteinlerle sağlıklı beslenmede önemli bir meyve ![]() ![]() Günde üç muz yenilmesi halinde, vücudun tüm vitamin ihtiyacını karşılanacağına inanılıyor ![]() Bu arada muzun, tam olgunlaştıktan sonra tüketilmesinin daha faydalı olacağı belirtiliyor ![]() ![]() ISPARTA'NIN KİRAZIYLA ÜNLÜ ULUBORLU İLÇESİ Isparta'nın kirazıyla ünlü Uluborlu ilçesinde yılık 2 bin 500 ton kiraz yetiştiriliyor ![]() ![]() Uluborlu'da üretilen kiraz, Rusya, Almanya, Fransa, İsveç, İngiltere, İsviçre, Hollanda ve Danimarka gibi ülkelere ihraç ediliyor ![]() Kirazın sağlığa etkisi de bu meyveyi ayrıcalıklı kılıyor ![]() ![]() ![]() MALATYA'NIN KAYISISI Malatya nüfusunun yaklaşık yarısının geçim kaynağı kayısı ![]() ![]() Kayısının hasadı için her yıl 40 bin mevsimlik işçinin Malatya'ya gidiyor ![]() ![]() Beynin düzenli çalışmasını sağladığına inanılan kayısı, stresin azaltılmasından etkili, Kayısı, karaciğerin tahrip olan kısımlarının tamirini sağlıyor, kemiklerin daha düzgün ve sağlam olmasında önemli rol oynuyor ![]() HEKİMHAN CEVİZİ Malatya'nın Hekimhan ilçesinde üretimi yapılan ceviz, çiftçinin önemli gelir kaynaklarından ![]() ![]() ![]() Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsü tarafından Hekimhan'daki ceviz çeşitleri üzerinde yapılan seleksiyon çalışmasında, Hekimhan cevizinin diğer çeşitlere göre daha kaliteli olduğu belirlendi ![]() B6 vitamini içeren cevizin, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve damar sertliğini önlemede etkili olduğu biliniyor ![]() ![]()
__________________
|
![]() |
![]() |
|