09-03-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kuş Araştırmaları Derneği
SEMİNER
7 Mart'ta Özgür Keşaplı Didrickson ve Okan Can tarafından Balıkesir Milli Parklar Başmühendisi Necdet Arslan ve milli park bekçilerine yönelik olarak kuş göçü, halkalama çalışmaları ve Kuşcenneti Milli Parkı'nın önemi ile ilgili bilgilendirici bir seminer düzenlendi 23 Nisan şenlikleri için Kuşcenneti Köyü'nde bulunan Jandarma Genel Komutanlığı'na bağlı Çevre Koruma Timi'ne de çalışmalarla ilgili bilgi verildi
EĞİTİM ÇALIŞMASI
26 Mayıs'ta Özgür Keşaplı Didrickson ve Jno Didrickson tarafından Kuşcenneti Köyü İlk Öğretim Okulu öğrencileriyle (1 -3 sınıf) arazide eğitim çalışması gerçekleştirildi ve öğrencilere kuş göçü ve halkalama çalışmaları ile ilgili bilgi verildi Çocuklara ayrıca göç tekerleği oyunu ve Leylek maketi dağıtıldı Okula TÜBİTAK'ın Kuşlar kitabından hediye edildi
KUŞ GÖÇLERİ VE HALKALAMA ÇALIŞMALARI BROŞÜRÜ
Halkalama çalışmalarını tanıtan ve halkalı bir kuş bulunduğunda ne yapılması gerektiğini anlatan bir broşür hazırlandı ve 5000 adet basıldı Broşür, tüm istasyonlara (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Dicle Üniversitesi, Manyas Kuşcenneti Milli Parkı), Milli Parklar ve Doğa Koruma Genel Müdürlüğü'ne, Jandarma Genel Komutanlığı'na, Doğu Akdeniz Bölgesi Kuş Göçü Eğitim projesi kapsamında faaliyet gösteren İskenderun, Antakya, Adana, Erzin, ve Samandağ Çevre Koruma derneklerine ve KIRÇEV, WWF-Türkiye, TEMA, TEMA-Ankara, TTKD, ÇEKÜL, Sürdürülebilir Tarım ve Çiftçi Yardımlaşma Derneği, FETAV, Doğa Derneği, Gökova Akyakayı Sevenler Derneği gibi belli başlı doğa ve çevre koruma derneklerine dağıtıldı Broşürden edinmek isterseniz adresine mesaj gönderebilirsiniz
İLKBAHAR GÖÇ DÖNEMİ HALKALAMA ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI!
İlkbahar 2003 göç dönemi çalışmaları başarıyla tamamlandı ve 4 istasyonda 110 türden 16 472 kuş halkalandı
Kuş Araştırmaları Derneği tarafından, Kuşcenneti Milli Parkı'nda (Soltra alt istasyonunda), 26 Mart - 26 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen çalışmada 50 türden 1377 kuş halkalandı Ayrıca yaklaşık 500 yön bulma deneyi gerçekleştirildi Bu istasyonda geçen yıl halkalanmış olan bazı Bülbül, Ak Mukallit ve Karabaşlı Kirazkuşu bireylerinin bu yıl yine aynı noktada yakalanmalarıyla göçmen kuşlarda görülen üreme alanı bağlılığı belgelenmiş oldu
Ondokuz Mayıs Üniversitesi tarafından, Cernek İstasyonu'nda (Kızılırmak Deltası), 15 Mart-1 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen çalışmada ise 55 türden 1758 kuş halkalandı
22 Mart-12 Mayıs tarihleri arasında Titreyengöl (Manavgat) istasyonunda Reinhard Vohwinkel ve Werner Prünte önderliğindeki Alman ekip tarafından gerçekleştirilen çalışmada ise 99 türden 12 825 kuş halkalandı
Bu yıl ayrıca Kuş Araştırmaları Derneği tarafından, kuş göçü açısından çok önemli bir konumda yer alan Çukurova Deltası'ndaki Akyatan Gölü kıyısında pilot halkalama çalışması gerçekleştirildi 4-16 Nisan tarihleri arasında gerçekleşen bu çalışmaya Gdansk Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Kuş Araştırmaları Derneği'nin de üyesi olduğu Güneydoğu Avrupa Kuş Göç Ağı (SEEN) Başkanı Prof Dr Przemyslaw Busse danışman olarak katıldı 38 türden 512 kuşun halkalandığı ve 200 yön bulma deneyinin yapıldığı bu pilot çalışma Çukurova Deltası'nın göç açısından önemini kanıtlar nitelikteydi Çalışmanın son gününde yakalanan Kıbrıs Kuyrukkakanı Oenantha cypriaca ise büyük heyecan yarattı
KIZIL ŞAHİN ÖZGÜRLÜĞÜNE KAVUŞTU
Nisan ayında, kanadında açık bir yara ile Sincan yakınlarında yol kenarında baygın bulunan genç bir Kızıl Şahin ( Buteo rufinus ) üyelerimizden Cavit Bilen'e getirildiğinde ölmek üzereydi Araba çarpması sonucu yaralandığı düşünülen bu şahin, önce Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nden Doç Dr Ümit Kaya tarafından tedavi edildi Ardından, Cavit Bilen tarafından bir ay süreyle beslendi ve tekrar doğaya dönebilmesi için uçuş egzersizleri yaptırıldı Kanatları yeterince kuvvetlendiğinde ayağına :-):-):-):-)l halka takılan Kızıl Şahin, dernek üyelerimiz tarafından bulunduğu yere yakın bir alanda özgürlüğüne kavuşturuldu
|
|
|