Acı,Tatlı Bir Şehir...Gaziantep |
09-03-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Acı,Tatlı Bir Şehir...GaziantepAcı,tatlı bir şehirGaziantep Gaziantep deyince akla ilk gelen bir acısı, bir de tatlısı oluyor…Küçük bir hareketle, damağınızda nefis bir tad bırakarak eriyip kaybolan dillere destan baklavası…Kendine has mutfağında birbirinden leziz, çeşit, çeşit kebapları ve o kebapların bazan arasına, bazan de üzerine serpiştirilen acısı…yani sözün özü; acısıyla, tatlısıyla GAZİANTEP… Bu güzel kenti anlatmaya, ne dil yeter,ne yazmaya kalem, ne de kağıt…Neresinden dokunsanız Gantep’e,dağarcığınızı dolduracak bişeyler çıkar mutlakaBundan yüz yıllar önce Gantep için, “ Şehr-i Ayıntap-ı Cihan” yani “Dünyanın gözbebeği” diyen Evliya Çelebi haksız olabilir mi ? Bu övgünün boşuna olmadığını Ga ntep’i gezen ve tanıyan herkes bilir Asırlar oncesinin görkemli ve zengin kenti Gantep,bu gün de, Güney Doğu Anadolu bölgesininin en zengin ve kalkınmış kentlerinden biridirBu gün Kale civarında, ayakta kalmaya çalışan,onca yıpranmışlıklarına rağmen yıkılmadan direnen, zengin bir kültürel miras varBu kültürel mirasların başında da Gantep evleri geliyor…kimi terk edilmiş,kimi yıkılmıya yüz tutmuş,kimi bakımsızlıktan,kimi de yalnızlıktan,ilgisizlikten viran…Yeni kurulan kent ise,göze hoş gelen mimari çizgileri,estetik ve bol ağaçlı,çiçekli bahçeler içinde sıralı inadına canlı ve inadına hoş… Bir kenti canlı kılan ve yaşanabilir hale sokan insandır…Gantep’in insanı da,Gantep gibi farklı ve guzelBir kere çalışkan, hem de inanılmaz boyutlarda çalışkanEl becerisi yüksekHepsi sanatkar ruhlu…Binlerce yıllık gecmişinden kopmadan yaşayan ender bir insan dokusu… Sıcacık,konukseverYabancıya yabancı gibi değil sevgiyle bakıyor hepsiÇalışmayı sevdikleri kadar eğlenmeyi ve yemek yemeyi de seviyorlarÇalışkanlıkta en belirgin özellikleri ise hizmet etmek…Çarşı içinde gireceğiniz sıradan küçücük bir dükkanda bile size gösterilen ilgi,nezaket ve ihtimam karşısında eliniz kolunuz bağlanıyor…Böylece bir şey almadan da çıkamıyorsunuz tabiİhtiyacınız olmasa da mahçubiyetden…Hiçbir şey almasanız da,ikramlar eksik olmuyor kapıya kadar da ugurlanıyorsunuzKim bilir, işte bu özelliklerinden dolayı olsa gerek, 500’ün üstünde fabrikalarıyla Güney Doğu Anadolu’da sanayi devi bir şehir yaratmışlar Gelenek el sanatları,günümüzde hakkettikleri değeri bulamadıkları için her gecen gün azalsa da,bakırcılık,kuyumculuk,dokumacılık,gümüş işlemeci liği,kilimcilik,sedef kakmacılığı, yemenicilik,Antep işi el işlemeciliği aynen yaşamaya devam ediyor Gantep deyince üzerinde durulması gereken,hatta bu özelliği hakkında sayfalar dolusu kitaplar yazılacak kadar övgüye değer,yüz yıllar boyunca geleneklerin ve yöresel damak lezzetinin çeşitliliğiyle ön plana cıkan MUTFAK zenginliği… Gantep mutfağı değil Türkiye,bütün Dünya mutfakları arasında özel bir yere sahip Gantep’in zenginliği sadece bu kadar değilTaş devrine kadar uzayıp giden bir tarihi gecmişe kültürel mirasa da sahip GantepEski adı “Ayıntap” daha sonra Antep olmuşKurtuluş savaşında işgalci İngiliz ve Fransız askerlerine olağanüstü bir direnç gösterip göz açtırmayınca da bu kahramanlıkları “Gazi” ünvanıyla 1921 de tescillenmiş Tarih boyuncaGantep,Babiller, Hititler, Asurlular, Medler,Persler, Romalılar, Bizanslılar, Selcuklular, Dulkadiroğulları, Memlükler ve Osmanlılara mekan olmuş Ne Yenir ? GAntep'de ne yenir diye soruldugunda oturup düşünmek gerekKebap ve kebap zenginliği dolayısıyla tercih cokama Kebabı da 100 yıllık kebapcı, İmam Çağdaş'da yemenin tadına doyum olmuyorBen de Gantep'den BEYRAN yemeden gelmeyin derim Beyran ne mi ? Tarifini vereceğim ama sakın yapmaya kalkmayın, gidin Gantep'de yiyin Yapmadan Ayrılma : Kale yöresindeki tarihi dokuyu gezmeden,elsanatları atölyelerini ve tarihi çarşıları gezmeden,Zeugma mozaik ve fresklerini görmeden,Ermeni sarraf Karanazar Nezaretyan konağını ve duvar süslemelerini görmeden, hele bir de BEYRAN yemeden Gantep'den ayrılmayın Aslında Gantep'de yapılmadan gelinmemesi gereken o kadar cok sey var ki Görmeye ve gezmeye zaman mı yeter Bana yetmedi |
|