![]() |
Osmanlı’nın Hayırsever Anaları |
![]() |
![]() |
#1 |
GöKKuŞaĞı
![]() |
![]() Osmanlı’nın Hayırsever AnalarıYeni Cami: Mısır Çarşısı’yla birlikte bu camiin inşasına, Sultan Üçüncü Murad’ın eşi Safiye Sultan (hani şu bir Fransız yazar tarafından kaleme alınan romanda iftiraya bulanan anamız) başlamış, fakat bitirmeye ömrü vefa etmemiştir ![]() Talihe bakın ki, eseri tamamlamak yine bir “kadın sultan”a, Sultan Dördüncü Mehmed’in annesi Turhan Sultan’a nasip olacaktır ![]() Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi: Eminönü’den Sultanahmet’e yürürken Kadırga sırtlarında karşınıza bir Mimar Sinan eseri çıkar ![]() ![]() ![]() Mabedi farklı kılmak için, kadınca bir dürtü ile camiin bazı yerlerine Hacer-ül Esved Taşı’nın parçalarından koydurduğu rivayet edilir ![]() Kadırga Parkı’nda bugün İstanbul surları içinde ayakta kalan tek namazgâhı görüyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() Zeynep Sultan Camii: Sultanahmet’ten Gülhane’ye inerken karşılaştığımız bu eser Sultan Üçüncü Ahmed’in kızı Zeynep Sultan tarafından yaptırılmıştır ![]() Camiin arkasında, bugün de ilköğretim okulu olarak kullanılan bir “sıbyan mektebi” vardır ![]() ![]() ![]() Hürrem Sultan Hamamı: Ceddimizin temizliğe verdiği önem Batılı gezginleri bile şaşırtacak seviyededir ![]() ![]() Hamamların en güzeli ise kuşkusuz Hürrem Sultan’ın Mimar Sinan’a yaptırdığı hamamdır ![]() ![]() Kanuni Sultan Süleyman’ın sevgili eşi Hürrem Sultan’ın, burayı salt kendi imkânlarıyla inşa ederken para sıkıntısı çektiği, Irakeyn Seferi’nde olan Kanuni’ye yazdığı mektuplardan anlaşılmaktadır ![]() ![]() Çemberlitaş Hamamı: Bu temizlik âbidesi de bir kadın eseridir ![]() ![]() Galata Köprüsü: Eminönü’yü Karaköy’e bağlayan meşhur Galata Köprüsü’nün ilkini Sultan Abdülmecid’in annesi Bezmiâlem Valide Sultan, 1836 yılında ahşaptan yaptırmış ![]() ![]() Saliha Sultan Çeşmesi:Yıllar önce bugünkü Azapkapı civarında yaşayan fakir bir ailenin küçük kızı Saliha, elinde bir testi ile su doldurmaya gitmiş ![]() ![]() ![]() Fakat testi elinden düşüp kırılmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O sırada atlı arabasıyla oradan geçmekte olan saraylı hanımlardan biri ağlayan küçük kıza acımış ![]() ![]() ![]() ![]() Fakat Saliha kız, uzatılan parayı geri çevirmiş: “Ben testiye değil, testiyi kıran beceriksizliğime ağlıyorum ![]() Saraylı kadın küçücük kızın sorumluluk duygusu taşıyan cevabına hayran kalmış ![]() ![]() ![]() Kız o kadar zeki, o kadar güzelmiş ki, Sultan İkinci Mustafa’nın annesi onu oğluna beğenmiş ![]() ![]() ![]() Testiyi kırdığı derme çatma çeşmenin yerinde de dillere destan bir çeşme yaptırmış: “Saliha Sultan Çeşmesi ![]() Bu arada, din, dil, ırk, renk ayırımı yapmadan bütün Osmanlılara ücretsiz sağlık hizmeti veren şifahaneleri (hastane) de unutmamak gerekiyor ![]() ![]() ![]() *** Padişah anaları, eşleri ve kızları kendilerini bir nevi toplumun annesi gibi gördüklerinden topluma şefkatle yaklaşmışlar, onun yararlanacağı hayır eserleri vücuda getirmekte âdeta yarışmışlardır ![]() *** İstanbul’da, Vatan ve Millet Caddelerinin arasındaki yerinde hâlâ hizmet veren Vakıf Gureba Hastanesi’ni çoğunuz bilirsiniz ![]() Yapıldığı tarihlerde, neredeyse bir şehir büyüklüğünde sayılan bu muazzam tesis, Sultan İkinci Mahmud'un eşi Bezmiâlem Valide Sultan tarafından, yoksullara ücretsiz sağlık hizmeti vermesi için yaptırılmıştır ![]() Haseki Hastanesi de bir kadın vakfiyesidir ![]() ![]() İstanbul’un Anadolu yakasında meşhur Zeynep Kamil Hastanesi de keza bir hanım sultan vakfıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Mısır'da kâtiplik yapan İstanbullu Kâmil Bey, Kavalalı ailesinden Zeynep Sultan'a âşık olmuş ![]() ![]() ![]() ![]() Fakat Osmanlı ile zıtlaşan Kavala Ailesi, çifti birbirlerinden ayırmış ![]() Kâmil Bey de İstanbul’a dönmeye zorlanmış ![]() Zeynep Sultan Mısır’da, Kâmil Bey İstanbul’da birbirlerini derinden özleyerek yıllarca yaşamışlar ![]() ![]() ![]() Ama bir gün birbirlerine kavuşacakları umudunu da asla kaybetmemişler ![]() Bir sürü olaydan, Kavala Ailesi’ni de etkileyen bir dizi siyasi gelişmeden sonra, günün birinde Zeynep Sultan İstanbul’a gelmiş ![]() ![]() ![]() Böylece âşıklar birbirlerine tekrar kavuşmuşlar ![]() Zeynep Kamil Hastanesi, işte bu kavuşmanın şükrünü eda için yapılmış bir eserdir ![]() ![]() Sevdalı çiftin kabirleri de hastane bahçesindedir ![]() ![]() Hanedan kadınlarının, eğitim ve öğretim hizmetlerine son derece önem verdiklerini biliyoruz ![]() Hareme alınan her kadın, uzun bir eğitim devresinden geçirilir, din ilimleri, fen ilimleri, güzel konuşma, lisan ve tarihten başka biçki, dikiş, nakış da öğrenirlerdi ![]() Ayrıca haremde yetişen kadınların en az bir enstrüman çalabilecek kadar musîki öğrenmesi de neredeyse şarttı ![]() Yani Osmanlı sarayına şu veya bu şekilde mensup her kadın eğitim ve öğretimin değerini çok iyi bilirdi ![]() Bu yüzden eğitim kurumları açmak, halkın eğitimine katkıda bulunmak için çabalarlardı ![]() Bugünkü İstanbul Kız Lisesi (Cağaloğlu), bu kurumlardan sadece biridir ve Sultan Abdülmecid'in annesi Bezmi Alem Valide Sultan tarafından yaptırılmıştır ![]() Sultan Üçüncü Selim'in kızı Şah Sultan'ın, Eyüpsultan’da yaptırdığı külliye içindeki mektep da faal durumdadır ![]() ![]() ![]() Eyüpsultan’da hâlâ hizmet veren bir başka kadın hayratı da Sultan Üçüncü Mustafa’nın eşi Mihrişah Sultan tarafından kurulan imarettir ![]() ![]() Aksaray'daki meşhur Pertevnihal Lisesi, Sultan Abdülaziz'in annesi Pertevnihal Valide Sultan’ın hayrıdır ![]() Sultan İkinci Mahmud'un kızı Adile Sultan da Haliç kıyısında bir okul yaptırmıştır ![]() ![]() Osmanlı’da “kadın eseri” dediğimiz eserlerin tümü hânedan üyeleri tarafından yapılmamış, hizmetliler dahi hayır eserleri vücuda getirmişlerdir ![]() İstanbul’da bu türden eserlere de rastlanır ![]() ![]() Bu mükemmel eserler “Osmanlı’da kadın” yaklaşımını yeterince açıklamaktadır ![]() Kadını erkeğiyle “Osmanlı insanı” Allah’ın ve Peygamber’in teşvik ettiği şekilde hayırda yarışmakta, “başka insanlar” için ellerinden geleni yapmaktadırlar ![]() Özetle söylemek gerekirse: Kadın veya erkek, “Osmanlı insanı”nın yönü hayra dönüktür ![]() ![]() Yavuz Bahadıroğlu
![]() |
|