Pekmezin Yararları - Besleyici Değeri |
03-10-2009 | #1 |
yesimciwciw
|
Pekmezin Yararları - Besleyici DeğeriSıvı pekmezin 100 gramı ortalama olarak 365 gram su, 60 gram karbonhidrat, 35 gram madensel maddeler ve protein içerir Koyu pekmezin su miktarı ortalama 255 grama düşerken, karbonhidratların miktarı 70 grama çıkar Pekmezdeki karbonhidratlar sindirimi gerektirmeyen glikoz ve früktozdur Pekmez yendikten hemen sonra bu şekerler kana geçerek enerji verirler 100 gram pekmez ortalama 293 kalorilik enerji sağlar Pekmez madensel maddelerden zengindir 100 gram pekmezde ortalama 400 mg civarında kalsiyum, 10 mg civarında demir bulunur Pekmez potasyumdan da zengindir Pekmezde vitaminler az miktarlarda bulunur
Pekmezin beslenme yönünden önemi kolay enerji sağlaması yanında, kemik gelişimi ve sağlığı için gerekli kalsiyumla, kan yapıcı demirden de zengin olmasıdır Besinlerden vücutta enerji oluşabilmesi için kanın alyuvarları yeterli düzeyde olması gerekir Alyuvarların yapımı için de demir gereklidir Demir yetersiz olunca kansızlık olur Pekmez hem kolay enerji kaynağı ve hem de bu kaynaktan vücutta enerji oluşması için kan yapıcı maddeyi içermesi bakımından önemlidir Ülkemizde pekmezden; pestil, cevizli sucuk, köfter ve pekmez lokumu gibi çeşitli yiyecekler yapılır Pekmeze ceviz, susam, fındık gibi besinlerin karıştırılmasıyla elde edilen yiyecekler enerji ve madenler yönünden zengin oldukları gibi protein de sağlarlar Bu tür yiyeceklere en güzel örnek tahin - pekmezdir 2 yemek kaşığı pekmez, 15 yemek kaşığı tahinle karıştırılıp yendiğinde 220 kalori civarında enerji, 45 gram civarında protein, 127 mg civarında kalsiyum, 3 mg civarında demir sağlar Tahin pekmez karışımının 2 büyük dilim ekmek ve 1 bardak sütle kahvaltı da yendiğini düşünürsek, ergenlik çağındaki bir erkek gencin, günlük enerji ihtiyacının dörtte birini, kalsiyum ihtiyacının yarısından çoğunu karşılar Yüksek enerjili bu tür yiyeceklere özellikle, büyüme çağındaki çocuk ve gençlerin, beden çalışması çok olanların, zayıf, halsiz ve iştahsız kimselerin beslenmelerinde yer verilmelidir Pekmez de, balda olduğu gibi, şişman, beden hareketi az olanlar, şeker hastaları için sakınılması gerekli bir besindir Aynı şekilde hemen kana karıştığı için “damping sendromu” gibi durumlar için de sakıncalı sayılır Bunun yanında ishal gibi durumlarda yararlıdır Tuzlu bir şeyle pekmez şerbeti vücuttaki su kaybının düzelmesinde yardımcı olur Çok şiddetli ishal durumunda 4 su bardağı kaynamış suya 1 tatlı kaşığı tuz, 3 - 4 yemek kaşığı pekmez konarak şerbet yapıp devamlı içirilirse, çocukların kuruyarak ölmeleri önlenir
__________________
|
|