Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bayezid, dönemindeki, olaylar

1. Bayezid Dönemindeki Olaylar

Eski 09-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

1. Bayezid Dönemindeki Olaylar

1 Bayezid Dönemi

1 Yıldırım Bayezid Dönemi

1 Bayezid veya Yıldırım Bayezid dördüncü Osmanlı padişahı 1389'dan 1403 yılına kadar hükümdarlık yapmıştırBabası Sultan I Murat, annesi ise Gülçiçek Hatun'dur

1 Beyazıt Dönemi 1389 / 1402

Anadolu beylikleri üzerine yürüyerek Saruhan, Aydın, Menteşe ve Germiyanoğulları Beyliklerini Osmanlıya bağladı1390

- Kütahya merkez olmak üzere Anadolu Beylerbeyliğini kurdu

- Karamanoğulları ve Kadı Burhaneddin Beyliğine son vererek, Anadolu Türk Birliğini sağladı

- Anadolu Hisarı’nı yaptırarak İstanbul’u kuşattı 1391

- 1396 Niğbolu Savaşı ile Mora Despotluğu’nu hakimiyeti altına aldı ve Bulgar krallığına son verdi

Ankara Savaşı – 1402

DÖNEMİN OLAYLARI

Germiyan, Aydın,Saruhan ve Menteşe beyliklerine son verdi ( 1390 )

Hamitoğulları beyliğine son vererek, Karamanoğullarının başkenti Konya kuşatıldı ( 1391 ) Ancak, Balkanlarda başlayan haçlı tehlikesi üzerine kuşatmaya son verdi

1392 de Candaroğullarına son verildi ( Kastamonu alınarak )

Niğbolu Savaşı ( 1396 )

Nedeni : Kuşatmadaki İstanbul'u kurtarma amacıyla, Osmanlı gücünü Balkanlardan atma isteği

Sonuçları

Bosna ve Eflak Osmanlı himayesine girdi

İslam dünyasında Osmanlı prestiji yükseldi

Çok sayıda Müslüman Osmanlılara katıldı

Osmanlıların Rumeli de kalıcılığını kesinleştirdi

Osmanlılara Avrupa yolları açıldı

1397'den itibaren Karamanoğulları(1398 ),Canikoğulları, Kadı Burhanettin toprakları ( Eretna Beyliği ) alındı Bundan sonra Sivas'ın da alınması Osmanlılar ile Akkoyunlu ların arasını açtı

İstanbul ikinci defa kuşatıldı ( 1399 ) İstanbul'a Karadeniz den gelecek yardımları engellemek amacıyla Anadolu Hisarını yaptırdı Kuşatma Timur tehlikesi üzerine kaldırıldı Bizans la antlaşma yapıldı :

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com