Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
devletinin, gazneli, özellikleri

Gazneli Devletinin Özellikleri (963-1187)

Eski 09-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Gazneli Devletinin Özellikleri (963-1187)

Gazneli Devleti (963-1187)
Gazneli Devletinin Özellikleri

* Samanoğulları devletinin herat valisi olan Alp tigin tarafından devletin temelin atılmıştır
* Afganistanın gazne şehrinde kurulan devlet kısa süre içinde hindistan ve irana kadar genişlemiştir
* Sebük tiginin başa geçmesiyle gazneliler bağımsız devlet haline gelmiştir
* Gazneli mahmut döneminde en geniş sınırlara ulaşılmış ve devlet en gelişmiş dönemini yaşamıştır
* 17 sefer ile burada islamiyetin yayılmasını sağlamıştır
* Bu seferler sayesinde devletin sınırları ganj nehrine kadar genişlemiştir
* Irak a yönelen gazneli mahmut abbasi halifesini şii büveyh oğullarının baskısından kurtarmıştır
* Bu hizmetine karşılıkı abbasi halifesinden sultan ünvanını almıştır
* Gazneli mahmut sultan ünvanını kullanan ilk hükümdardır
* Onun zamanında devlet imparatorluk haline gelmiştir
* Sultan mesut döneminde b selçuklulaR ile 1040 yılında yapılan dandanakan savaşı sonunda yıkılma sürecine giren gazneli devleti afganistanın yerli topluluğu gurlular tarafından tamamen yıkılmıştır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com