Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bilgi, çalışmaları, farabinin, hakkında, mantık

Farabi'nin Mantık Çalışmaları Hakkında Bilgi

Eski 09-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Farabi'nin Mantık Çalışmaları Hakkında Bilgi

Farabinin Mantık Hakkında Çalışmaları

Farabi, Ortaçağ’da yaşamış büyük İslam filozoflarından biridir Aristoteles’in felsefesini İslami açıdan yorumlayarak İslam düşüncesiyle bağdaştırmaya çalışmıştır İslam felsefe geleneğinde Aristoteles ilk öğretmen, onun yetkin yorumcusu Farabi ise, ikinci öğretmen olarak nitelenir

Zamanındaki tanınmış büyük bilim adamlarının yanı sıra, ahlak, politika, psikoloji, doğa ve müziği öğrendi Öncelikle ilk sırada felsefe ve mantık vardı Mantık alanındaki çalışmaları kendisine yakın doğu ülkelerinde büyük ün kazandırdı Doğa bilimleri ve felsefe tarihinde yaklaşık yüz eser yazan Farabi’nin felsefi çalışmalarının büyük bir kısmı Aristoteles felsefesinin öğrenimiyle bağlantılıdır Yine ağırlıklı olarak sosyopolitikteki çalışmaları Platon yönündedir Yeni Eflatuncu Porphyrius’un İsagogunun yorumu ona aittir

Farabi, sadece yorumlarla sınırlanmadı, orijinal çalışmaları da oldu Çalışmalarından en ünlüsü onun öğretisinin özünü anlatan Aklın İnci Tanesi adlı küçük tezidir Platon’un devletinin bir anlamda yansımasını Farabi’nin Namuslu Şehrin Yerlilerinin Görüşleri adlı eserinde buluruz Farabi burada devlet oluşumu ve sosyal eşitsizliklerin nedenleri gibi yorumlarda bulunur

Farabi'nin tek değişmez teorisi ise varlığın ilk sebebi düşüncesidirAristoteles mantığının verilerini göz önünde tutarak, İslâm dinine felsefi bir nitelik kazandırmaya çalışmıştır Farabi ilimleri; fizik, matematik ve metafizik ilimler diye üçe ayırmıştırOnun bu metodu, Avrupalı bilginler tarafından kabul edilmiştirAristo ve Eflatun'un eserlerini defalarca inceleyip, etkilenmiştirGramer ve mantık okuyup, daha sonra kendini tamamen felsefi çalışmalarına vermiştir

Hava titreşimlerinden ibaret olan ses olayının ilk mantıki îzahını Farabi yapmıştır O, titreşimlerin dalga uzunluğuna göre azalıp çoğaldığını deneyler yaparak tesbit eden,üstün bir zeka ve kabiliyete sahip olduğu bilinen tam bir felsefeciydi

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com