09-02-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ebû Ali Müştevli Kimdir
Ebû Ali Müştevli Kimdir Kısaca
Ebû Ali Müştevli Hayatı Kısaca
Evliyânın büyüklerinden Adi; Hasen bin Ali bin Mûsa olup, künyesi Ebû Ali'dir Ebû Ali Kâtib, Ebû Ya'kûb Sûsî ve başka zatlardan ilim öğrendi Mısır'a on fersah mesâfede bulunan Müştevl köyündendir 340 (m 951) senesinde orada vefât etti
Ebû Ali, Müştevlî (r a ), bir gece rü'yasında Peygamber efendimizi gördü Buyurdu ki, "Ya Ebâ Ali! Seni, dervişleri sever ve onlara meyleder görürüm " Ebû Ali "Öyledir ya Resûlallah!" dedi "Seni, dervişlerin mühim işlerini yerine getirmek üzere vekil kıldım" buyurdu Ebû Ali (r a ), bu vazifeyi ifa ederken, uygunsuz bir iş yapmaktan ve yapamıyacağı bir işle karşılaşmaktan korkup," Ya Resûlallah! Ben bu va-zîfeye lâyık mıyım? Bu iş için lâzım olan ismet (günahtan korunma) ve kifâyet (yeterlilik) şartı bende mevcut mudur?" dedi Peygamber efendimiz "İsmet ve kifâyet sartıyle  " buyurdu Ebû Ali "Peki efendim" deyip sustu Bundan sonra Allahü teâlâ, Ebû Ali'ye (r a ) mal varlığı ihsân etti Bu malı ile dervişlerin ihtiyaclarını karşıladı Arzularını, isteklerini yerine getirdi Hiçbirinin bir sıkıntısı olmaması için çok gayret ederdi Onun bu hali açığa çıktıktan sonra, dervişler kendisine gelerek ihtiyaclarını, sıkıntılarını arz ederlerdi Ba'zıları onun hakkında "Dervişlik, (Bir şeye mâlik olmamak), başkalarının ihtiyaclarını temin etmek için de olsa, zenginlikten iyidir" dediler Abdullah-ı Ensârî, "O, bu işi kendiliğinden istemedi Bilakis, Peygamber efendimiz tarafından vazifelendirildi Sakın gaflete düşmeyesin ve aldanmıyasın" buyurdu
|
|
|