Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
efendi, hayatı, hoca, kısaca, sâdeddîn

Hoca Sadeddin Efendi Kısaca Hayatı

Eski 09-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Hoca Sadeddin Efendi Kısaca Hayatı

Hoca Sadeddin Efendi Yaşamı Kısaca

Hoca Sadeddin Efendi; tarihçi, şeyhülislam ve müderristirI Selim'in Nedimi Hasan Can'ın oğlu olarak 1536/37 yılında İstanbul'da doğdu İyi bir eğitim gördü, ilmiye sınıfına girerek 1556 ila 1573 yılları arasında müderrislik yaptı Manisa'da bulunan Şehzade Murat'ın hocalığı ile görevlendirilmesi sonraki yıllarda hızla yükselmesine yardımcı oldu

Şeyhülislam olarak fetva yazımında büyük yetenek gösterdi Şeyhülislamlığı ve müderrisliği dışında asıl ününü Hoca Tarihi olarak da anılan Tac üt-tevarih isimli yapıtıyla kazandı Ayrıca padişah III Murat'ın emri ile Molla Muslihittin Lari'nin iki eseri ile Abdülkadir Geylani'nin Menakıbını türkçeye tercüme etti

Tercümeleriyle oldukça tanınan sadeddin Efendinin yapıtları şunlardır:

Tac üt-tevarih (Telif - kuruluşundan I Selim'in ölümüne kadar Osmanlı Tarihi)
Selimname (Telif - Babası Hasan Can'ın anlatıklarına göre)
Molla Muslihittin Lari - Mir-ât ül-edvâr (Farsçadan Türkçeye tercüme yaptı)
Molla Muslihittin Lari - Mirkat ül-ahbâr (Farsçadan Türkçeye tercüme yaptı)
Abdülkadir Geylani - Menakıb (Türkçeye tercüme yaptı)

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com