|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
ilgili, mevlananın, peygamberimizle, sözleri |
![]() |
Mevlananın Peygamberimizle İlgili Sözleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mevlananın Peygamberimizle İlgili Sözlerimevlananın peygamberimizle ilgili sözleri Mevlâna'nın Peygamberimiz Hz ![]() ![]() Ey dostum, ey dostum, ey başka sığınağa gerek duymayan dostum, ey dilberim, ey gönül bağım olan dostum, ey mahrem ve sığınağım ![]() ![]() Ruhumda çok güzel yol alıp yer edindin sen, derdime çok güzel ilâçsın sen ey din ve imanım, ey cevherler dolu okyanusum ![]() Ey karanlık gecelerin aydınlık ışığı, ey yolunu şaşırmışların yol göstericisi, ey her kafilenin kıblesi, ey kervanımın klavuzu ![]() Sen bana Musa'nın Tur'usun, sen bana İsa'nın sıkıntıları giderenisin, hem nurumun nurunun nurusun, hem Ahmed-i Muhtar'ımsın sen Mesnevî'de yer alan şu beyitler Hz ![]() Bu nedenle Peygamber'e "Ey korkup örtüye bürünen, örtünün altından çık ![]() ![]() Başına örtüyü çekme, yüzünü örtme ![]() ![]() İddiacıdan utanıp gizlenme sakın ![]() ![]() Haydi, geceleyin kalk ![]() ![]() Senin nurun olmadıkça aydınlık gündüzde bile gecedir ![]() Ey Mustafa! Bu safa denizinde kaptanlık et! Çünkü sen, ikinci Nuh'sun ![]() Her yolda, özellikle deniz yolunda, akıl sahibi bir kılavuz gerekli ![]() Kalk da bak yol yorgunu kervana ![]() ![]() Zaman'ın Hızır'ı sensin ![]() ![]() ![]() Bu topluluğun önünde gökyüzündeki ışık gibisin, güneşe benziyorsun ![]() ![]() Ey peygamber, hidayet, Kaf Dağına benzer, sen iseAnkâsın ![]() ![]() Dolunay, geceleyin yürür göğün zirvesine ![]() ![]() Kınayanlar, senin dolunayına ve zirveye yürüyüşüne, tıpkı köpekler gibi havlayıp dururlar ![]() Bu köpekler, sağırdır "susun" emrine ![]() ![]() Terk etme hastayı, ey şifa ![]() ![]() Sen dememiş miydin, köre yolda yardım eden, Allah'tan yüz sevap ve ecir kazanır, diye? Kim körün kırk adım yürümesine yardım ederse, bağışlanmış ve doğru yola ulaşmış olur, dememiş miydin? Öyleyse bu fani dünyada, bölük bölük alıp götür körleri ![]() Dr ![]() 4) Divan-i Kebir ![]() ![]() 5) Mesnevi, IV/1453-74 |
![]() |
![]() |
|